Zaterdag 22/01/2022

Antwerpen

En plots is een verbroken relatie politiek nieuws

Liesbeth Homans en Tom Meeuws. Beeld Dieter Telemans / Wouter Van Vooren
Liesbeth Homans en Tom Meeuws.Beeld Dieter Telemans / Wouter Van Vooren

Waarom blijven de aanvallen op Tom Meeuws komen? Sp.a heeft haar theorie al lang klaar. Die heeft niks met politiek te maken, maar alles met de stukgelopen liefdesrelatie tussen Meeuws en N-VA-minister Liesbeth Homans. N-VA bevestigt die relatie, maar ontkent officieel de politieke strategie.

Ann Van Den Broek en Tine Peeters en Roel Wauters

Rond de Antwerpse Grote Markt was het al lang een publiek geheim: in 2013, toen Liesbeth Homans nog maar net OCMW-voorzitter en schepen van Sociale Zaken was, is ze een relatie begonnen met Tom Meeuws. Hij was op dat moment als directeur van de stadsdienst Samen Leven een hoge stedelijk ambtenaar. De relatie duurde tot 2015. Homans was intussen Vlaams minister geworden, Meeuws directeur bij De Lijn Antwerpen.

Dat die affaire nu op de straatstenen ligt, komt omdat het weekblad Knack gisteravond op basis van de politieke actualiteit als eerste het stilzwijgen doorbrak. Ook deze krant brengt het verhaal nu, omdat beide partijen de relatie bevestigen en het politiek relevant geworden is.

Volgens sp.a is de stukgelopen affaire immers de beweegreden voor N-VA om Meeuws' politieke carrière met alle mogelijke middelen te proberen fnuiken. Iets wat een hooggeplaatste N-VA-bron ook met zoveel woorden bevestigt aan Knack. "Bij ons wordt inderdaad gezegd: 'Meeuws moet kapot.' Om wat hij Liesbeth heeft aangedaan", luidt het daar. Iets wat N-VA later in alle talen ontkende. "Dat een partijstrategie zou zijn ingegeven door strikt individuele wraakgevoelens, is te belachelijk voor woorden", reageert Vlaams minister Ben Weyts.

Tom Meeuws. Beeld Wouter Van Vooren
Tom Meeuws.Beeld Wouter Van Vooren

Het brengt sp.a niet van haar geloof. "N-VA maakt er een zaak van bloed- en eerwraak van dat Tom met één van hun vrouwen gaan lopen is. Dat is toch middeleeuws, achterlijk en retrograde?", werpt Bruno Tobback op. "We leven toch niet in een middeleeuwse maatschappij waar amoureuze tegenstanders elkaar met een kromzwaard te lijf gaan? Moet Theo Francken daar niet tegen optreden?"

In een reactie aan het persagentschap Belga zegt Homans zelf te betreuren dat "elementen uit haar privéleven van bijna vier jaar geleden vermengd worden met een lopende politieke discussie". Ook bij sp.a betreurt men, ondanks het geloof in het bestaan van de politieke strategie van N-VA, dat details uit het privéleven van twee politici nu openbaar gemaakt zijn. "Er zijn namelijk nog andere mensen bij betrokken", verwijst de partij naar de families van de betrokkenen.

Gerechtelijk onderzoek

Feit is dat Meeuws, sinds hij de neus aan het venster stak, aangeschoten wild is. Vlak na de zomer van 2016 was hij nog maar net voorgesteld als kandidaat-voorzitter van de Antwerpse sp.a-afdeling, toen het verhaal de ronde deed dat hij als consultant betrokken was geweest bij het organiseren van onverdoofd slachten tijdens het islamitische Offerfeest.

Sindsdien kwam ongeveer ieder woord dat Meeuws uitsprak als een boemerang terug. Bekritiseert hij de manier het Antwerpse stadsbestuur omgaat met projectontwikkelaars, dan duiken er onmiddellijk sms'en op waaruit blijkt dat Meeuws zelf nauwe banden onderhoudt met de sector. Valt hij de stad aan op haar woonbeleid dat te zeer op beleggers gericht is, dan blijkt hij zelf een appartement te verhuren.

Tussendoor worden ook details gelekt over het ontslag van Meeuws als directeur van De Lijn Antwerpen in 2015. Meeuws zou de wet op overheidsaanbestedingen met de voeten getreden hebben en grote facturen in kleine stukjes hebben laten kappen. De lekken en de interviews die Meeuws vervolgens gaf, resulteren nu zelfs in een gerechtelijk onderzoek na een klacht van De Lijn.

Niet onbelangrijk, volgens sp.a: voorzitter van de raad van bestuur van De Lijn is N-VA'er Marc Descheemaecker. Zo zien de socialisten in alle aanvallen op hun sterke man de hand van de partij van Antwerps burgemeester Bart De Wever.

Lokale steun

Net omdat het spel zo persoonlijk en zo hard gespeeld wordt, wil de lokale afdeling haar kopman ook kostte wat het kost trouw blijven. Dat sp.a spijt heeft dat ze in Gent Tom Balthazar – in opspraak gekomen tijdens de Publifin-affaire – zo snel heeft laten vallen, speelt daar voor een groot stuk in mee. Daarnaast ligt Meeuws ook echt goed bij de lokale afdeling. Hij slaagde er het afgelopen anderhalf jaar in om weer schwung te krijgen in een afdeling die zelfs niet meer met spuug aan elkaar plakte.

Voor de camera's van Villa Politica bevestigde ook voorzitter John Crombez donderdagmiddag nog dat Meeuws wat hem betreft gerust kon blijven zitten. Off the record valt er in de partijtop een ander geluid te horen. "Wij hebben sinds John een zaak gemaakt van politieke soberheid, nu wordt minstens de indruk gewekt van gerommel. Niet iedereen zou dezelfde afwegingen maken als Tom of de Antwerpse afdeling. Maar hij legt zelf de grenzen. Hij heeft een opvallend grote veerkracht."

Daar komt bij dat, nu er een onderzoeksrechter is aangesteld, er straks beelden kunnen opduiken van een huiszoeking bij Meeuws. Vraag is dus hoelang de sp.a-top de Antwerpse afdeling nog zal laten doen. Een variant van die vraag is of 'Brussel' het filiaal in de Scheldestad nog in de hand heeft.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234