Vrijdag 24/03/2023

Voor u uitgelegdVaccinatie

En plots gaat het snel: waarom duizenden tieners nu al gevaccineerd worden

null Beeld Wannes Nimmegeers
Beeld Wannes Nimmegeers

Al meer dan 16.000 16- tot 20-jarigen hebben hun eerste - en in het geval van Johnson & Johnson voor 18-plussers meteen ook hun laatste - coronaprik gekregen. En in sommige centra maken ze er zelfs een feestje van, inclusief DJ. De uitleg waarom jongeren nu zo snel aan de beurt komen.

Tommy Thijs

“Qvax werkt!”, “Eindelijk, leve Qvax!”, “Love Qvax”: de reacties van jongeren op sociale media de laatste dagen liegen er niet om. Wie zich inschrijft op de centrale reservelijst maakt een grote kans om al enkele uren of dagen later een sms’je met een uitnodiging te krijgen. In het vaccinatiecentrum Noorderkempen mogen 1.000 jongeren vanop de lijst zaterdag zelfs langskomen voor een heuse - coronaproof - ‘Johnson & Johnson-prikhappening’, inclusief DJ.

“We gaan geen drank serveren en het is niet te bedoeling dat de jongeren blijven hangen, maar we hopen de jongeren nog meer te kunnen bereiken. We hebben al heel wat inschrijvingen, maar er mogen er zeker nog bij”, zegt Cindy De Roeve van het vaccinatiecentrum in Brasschaat.

In Hasselt loopt de oproep van het vaccinatiecentrum ook nog altijd. Het centrum kreeg deze week 6.600 Johnson & Johnson-vaccins, en zoekt via Qvax nog altijd jongeren vanaf 18 uit hun zone om die allemaal weg te prikken. Pukkelpop schaart zich achter de oproep om jongeren eraan te herinneren dat ze sneller van een zorgeloze zomer kunnen genieten dankzij de reservelijst.

Grote kans

Al meer dan 244.500 mensen werden sinds de opstart van Qvax begin april opgeroepen om langs die weg sneller een coronaprik te krijgen, en momenteel staan er nog eens 69.000 kandidaten op de lijst, vooral jongeren. Tot gisterenavond waren al 1.270 16-jarigen, 2.200 17-jarigen (zij krijgen enkel Pfizer), 6.000 18-jarigen, en 7.500 19-jarigen uitgenodigd. De grootste groep op dit moment zijn nog de 21- en 22-jarigen: 10.000 en 11.000 van hen kregen al een coronaprik of - uitnodiging via Qvax.

De lijst droogt nu snel op, met enkele tienduizenden per dag, waardoor ze aan het huidige tempo over een aantal dagen volledig leeg zal zijn. Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) en het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid roepen daarom jongeren nog altijd op zich op Qvax in te schrijven. Hoe minder mensen op de lijst en hoe jonger je bent, hoe hoger de kans dat je de komende dagen snel opgeroepen zal worden.

Bijna alle gewone uitnodigingen verstuurd

De oorzaak voor de snelle leegloop van de lijst is dubbel: ook de gewone uitnodigingen gaan nu erg snel, voor heel Vlaanderen moeten er nog minder dan 350.000 verstuurd worden. En wie een reguliere uitnodiging in de bus krijgt, verdwijnt van de reservelijst. In Hasselt zijn er bijvoorbeeld nog maar 7.000 uitnodigingen te gaan, na het weekend zal het centrum er volledig klaar zijn met de uitnodigingen voor de eerste ronde. Flanders Expo in Gent zegt alle uitnodigingen van 16-jarigen en ouder tegen volgende week woensdag verstuurd te hebben, daar is Qvax zelfs al helemaal leeg. Ook het grootste vaccinatiecentrum van het land, Spoor Oost in Antwerpen, moet nog maar 32.000 brieven en mails versturen op een totaal van 467.000 te vaccineren inwoners.

De andere reden voor het stijgend aantal gelukkige Qvax-gebruikers is dat steeds meer mensen die via de gewone weg een uitnodiging krijgen, langer wachten om een afspraak te maken tot die overeenkomt met de zomer- of vakantieplannen, of hun al voorgestelde vaccinatiemoment laten schieten in de hoop later een nieuwe uitnodiging te krijgen. De laatste cijfers van het Agentschap Zorg en Gezondheid tonen aan dat het aantal van die zogenaamde ‘no-shows’ in stijgende lijn zit, van 3,5 procent midden mei, tot 8 procent in de week van 7 juni. Recentere cijfers zijn er nog niet, maar de centra zelf merken de laatste dagen opmerkelijk meer lege sloten in de agenda’s.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234