Zondag 18/04/2021

En plots beslist N-VA over Arco

Als het van de christelijke arbeidersbeweging had afgehangen, dan kreeg één man nooit het Arcodossier in handen: Johan Van Overtveldt. Wel, pech gehad, de N-VA'er wordt de nieuwe financiënminister.

Beeld het je even in: de eerste informele lunch tussen ACW-hoofd Patrick Develtere en Van Overtveldt. Misschien in de wat aftandse brasserie Le Bacchus in Schaarbeek, waar Develtere tot drie keer per week aanschuift. Een onwennige handdruk, een stijve glimlach: meer zal er langs geen van beide kanten afkunnen. In het beste geval wordt er een gewapende vrede onderhandeld. Na een uur wordt de rekening in tweeën gedeeld, ieder betaalt het zijne.

Ver van de waarheid zul je niet zitten met deze denkoefening. Als het al tot een ontmoeting komt. Een jaar geleden verstuurde Develtere eens een uitnodiging per sms. Hij wilde het bijleggen, of toch een poging doen. Er kwam nooit antwoord.

Zeggen dat Van Overtveldt en Develtere aartsvijanden zijn, is overtrokken. Maar het komt toch aardig in de buurt. De eerste schreef als gewezen hoofdredacteur van het zakenblad Trends pagina's en pagina's vol over de misstanden bij het ACW (nu beweging.net) en zijn financiële poot Arco. De andere zag in die artikels een gerichte aanval op het middenveld.

Zeker omdat op hetzelfde moment ook N-VA alle registers opentrok tegen zijn organisatie. Van Overtveldt ontkende dat het om een een-tweetje ging, maar Develtere geloofde daar geen barst van. Hij beschuldigde de journalist van een smeercampagne. Dat Van Overtveldt in november van vorig jaar de overstap maakte naar N-VA, zei meer dan genoeg volgens hem.

Niet gerust

Voor beweging.net is het vandaag ruw ontwaken met nét Van Overtveldt als minister bevoegd voor het Arcodossier, waarin nog steeds 800.000 coöperanten op hun verloren spaarcenten wachten. Alles samen gaat het over een dossier van ruim 1,2 miljard euro.

Sinds de ondergang van Dexia werden de belangen van de christelijke arbeidersbeweging bewaakt door een bevriende CD&V-minister. Eerst door Steven Vanackere, een kind van de zuil. Later door Koen Geens, wiens advocatenkantoor Eubelius optrad voor het ACW en Arco. Beide ministers hebben ontelbare uren gewerkt aan een 'gepaste oplossing' voor het Arcodebacle. Concreet: een staatswaarborg waarbij de eigen zuil de factuur niet doorgeschoven kreeg.

De regeling werd begin dit jaar afgeschoten door Europa als ontoelaatbare staatssteun. De vraag is nu: wat kan wel? De nieuwe regering heeft een regeling uitgewerkt waarbij de coöperanten 40 procent van hun centen terugkrijgen. Maar ook beweging.net zal een deel van het geld moeten ophoesten. Hoeveel wil nog niemand verklappen, alleen dat het meer zal zijn dan een symbolische bijdrage.

Develtere lijkt er niet helemaal gerust op. Volgens meerdere bronnen heeft de leiding van beweging.net er nog deze week bij CD&V op aangestuurd om de sociale departementen bij de ministerverdeling af te schermen. Maar ook Financiën mocht zeker niet uit het oog verloren worden. De vraag bleek te ambitieus. Het soortelijk gewicht van CD&V was te klein om Financiën uit de handen van N-VA te houden. Het hielp daarbij niet dat de partij al stevig had doorgeduwd om zowel een eurocommissaris, twee ministers als een staatssecretaris te krijgen.

Gedupeerde spaarders

Van Overtveldt was gisteren niet bereikbaar voor meer uitleg over hoe hij het Arcodossier wil aanpakken. Het minste wat je kunt zeggen is dat hij een andere stijl zal hanteren dan zijn voorgangers. In aanloop naar de verkiezingen vertelde Van Overtveldt dat de gedupeerde spaarders moeten vergoed worden. Maar tegelijk dat niet alleen de staat daarvoor mag opdraaien. Beweging.net beseft: als het van hem alleen afhangt, dan zal het deel dat zij moeten betalen eerder groter dan kleiner worden.

Het ziet er niet bijster fraai uit, maar beweging.net heeft een paar troeven over. De grootste is eurocommissaris Marianne Thyssen. De CD&V'ster mag dan naast het departement Mededinging gegrepen hebben, waar Arco behandeld wordt, ze heeft wel degelijk invloed op het Europese niveau. De beslissingen van de Commissie worden altijd in overleg genomen. De bevoegde eurocommissaris bereidt het dossier voor en presenteert het aan het volledige college. Daarbij kunnen andere eurocommissarissen hun stem laten horen. Thyssen kan dus haar zeg doen over Arco in Europa.

Net zoals de nieuwe CD&V-ministers Kris Peeters en Koen Geens dat op het federale niveau zullen kunnen. Dat van Overtveldt financiën leidt, betekent allerminst dat hij carte blanche krijgt om met Arco te doen wat hij maar wil.

Het is bovendien maar de vraag of Van Overtveldt overeind blijft op zo'n monsterdepartement. In het economische wereldje mag hij dan een naam als een klok hebben, de Wetstraat is de universiteit niet. Van Overtveldt maakte tijdens de onderhandelingen een meer dan degelijke indruk, maar om als nieuwkomer meteen zijn stempel te drukken op deze nieuwe, onuitgegeven coalitie wordt een aartsmoeilijke opdracht. Develtere zal er alvast niet rouwig om zijn als hij steken laat vallen in zijn eerste weken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234