Woensdag 28/10/2020

En nu graag een regering

De SHAME-betoging was zowel in aantal als in opzet een succes. Ruim 34.000 deelnemers - volgens de politie - kwamen opdagen om hun onvrede over de politieke impasse te uiten, de organisatoren telden er 45.000. Uit een peiling blijkt dat een minderheid uit Vlaanderen kwam.

De ‘No Government, Great Country’- actie, bedoeld als burgerprotest tegen de extreem lang aanslepende regeringsvorming, begon met een oproep op Facebook. Daar hadden iets meer dan 24.000 mensen aangekondigd dat ze aan de betoging zouden deelnemen.

Omdat de manifestatie een onduidelijke inhoud had, leek het eerst bij ‘virtuele’ intenties te blijven, maar geleidelijk aan zwelde het toch aan tot een massabetoging.

“De actie is een overweldigend succes. Ik ben er een beetje emotioneel van”, zei een van de initiatiefnemers, Felix De Clerck, zoon van justitieminister Stefaan De Clerck (CD&V), achteraf. “Als dit een test was voor de Facebookgeneratie”, twitterde hij wat later, “dan hebben we die schitterend volbracht.” Ook de vier andere initiatiefnemers die opriepen tot de SHAME-betoging, menen dat zij geslaagd zijn waar de Belgische politici de voorbije maanden hebben gefaald, “namelijk Belgen verenigen in een geest van vertrouwen en solidariteit”.

Uit een peiling van Le Soir blijkt evenwel dat de betoging vooral door Franstaligen werd gedragen: 44 procent van de deelnemers waren Brusselaars, 35 procent kwam uit Wallonië, slechts 21 uit Vlaanderen.

De stoet trok van het Brusselse Noordstation via onder andere de Wetstraat naar het toch wel symbolische Jubelpark, aangelegd in 1880 om de vijftigste verjaardag van België te vieren.

Hier en daar doken Belgische vlaggen en schampschriften aan het adres van N-VA-voorzitter Bart De Wever op, maar het gros van de betogers droeg geen politieke slogans, zoals gevraagd door de organisatoren. De spandoeken lazen vooral ‘schande’/‘honte’ en verwezen naar het feit dat ons land op 17 februari het wereldrecord regeringsvormen verbreekt.

De NMBS voorzag in totaal 8.000 extra zitplaatsen om deelnemers naar de hoofdstad te vervoeren. Er was voldoende politie op de been gebracht, maar de betoging verliep over het algemeen rustig. Enkel aan het Schumanplein was er een klein incident met leden van het Taal Aktie Komitee (TAK). Zes onruststokers die separatistische leuzen riepen, werden administratief opgepakt.

Vanuit de hoek van de geviseerde politieke leiders komt voornamelijk de reactie dat het protest ernstig moet worden genomen. CD&V meldt “de betogers te begrijpen” en in zijn nieuwjaarsspeech toonde een dag eerder ook De Wever begrip voor de actie. Maar hij vreest “dat sommigen de betoging misbruiken om het status-quo te behouden en er een pro-België en anti-N-VA-verhaal van te maken”.

In hun toespraak achteraf zeiden de vijf initiatiefnemers te hopen dat de betoging het begin is van een grotere protestbeweging. “Ik hoop dat dit het begin is van een kritische stroming tegen de politieke cultuur in dit land”, liet Thomas Decreus optekenen. (BDB/RA)

>2-3

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234