Woensdag 01/02/2023

‘en nu een Vlaamse remake: The Antwerpen-Team’

Als nostalgie voor dertigers een gezicht heeft, dan wel dat van Hannibal, Face, Murdock en B.A. Baracus alias - tè de de dèè te de dèè - The A-Team. Vanaf woensdag is de remake van de legendarische tv-serie in de Belgische bioscopen te zien. Reden genoeg voor De Morgen om per zwart busje (met rode streep!) en helikopter naar ’s lands grootste fan van The A-Team te spurten. Adriaan Van den Hoof: ‘Murdock droeg All-Stars en een petje, kon vliegen met vliegtuigen en was lid van The A-Team. Dat was toch alles waar je als kind van droomde?’

Adriaan Van den Hoof zit woensdag op de eerste rij voor de lancering van blockbuster ‘The A-Team’

Door Brecht Decaestecker

De stoeltjes moeten nog worden rechtgezet op het terras van café De Hopper in Antwerpen-Zuid wanneer Adriaan Van den Hoof (38) zijn nieuwste aanwinst voor de deur parkeert. Geen zwarte bestelwagen, zoals zijn jeugdidolen van The A-Team, maar een blinkende Vespa. Van den Hoof is bezig aan een promotour voor een film waarmee hij zelf in de verste verten niets te maken heeft. Gisterenavond nog verkondigde hij zijn liefde voor The A-Team bij Marcel Vanthilt op één. Vandaag duikt hij in zijn jeugdherinneringen voor De Morgen. Dinsdag doet hij dat nog eens over in Humo. Filmmaatschappij 20th Century Fox, die vanaf woensdag de miljoenenfilm in de Belgische zalen laat draaien, betaalt hem daarvoor geen rosse eurocent. Dat hoeft ook niet voor Van den Hoof. Vertel hem dat je over The A-Team wilt praten en hij antwoordt: “Waar en wanneer?”

Wat denk je als ik The A-Team zeg?

“Aan gouden tijden. We hadden thuis nog geen kabel-tv. Ik moest altijd bij de buren gaan. Daar woonden vier meisjes en een jongen en elke week zaten wij samen op de zetel naar The A-Team te kijken. Terwijl telkens exact hetzelfde gebeurde. Eén: de mannen vluchten voor kolonel Decker. Twee: ze belanden in een gehucht waar een probleem is. Drie: zij gaan dat fixen. Vier: ze worden opgesloten in een schuur waarin alles ligt om een tank mee te maken. Toevallig! Daarna volgden twee plots. Eén: het probleem wordt opgelost en ze moeten weer vluchten. En twee: Face kust nog snel de lokale schoonheid. En meestal wou B.A. ondertussen niet in een vliegtuig stappen.”

Geloofde je destijds dat alles wat ze nodig hadden altijd in die schuur kon liggen?

“Tuurlijk. Als kind stel je je daar geen vragen bij. Je denkt: ‘Nog een geluk dat daar buizen zijn! En een lasapparaat!’ Volgens mij lag er in hun busje altijd veel meer dan wij dachten. In werkelijkheid was dat een gigantisch lange bus (lacht).”

Hoe verslaafd was je aan de reeks?

“Enorm. Eerst heb ik alle afleveringen op een Nederlandse zender gezien. Een paar jaar later werden ze heruitgezonden op de RTBF. Gedubd in het Frans. Mijn broer vroeg eens: ‘Wat zegt hij nu?’ Ik kon mij nog perfect de ondertitel herinneren, dus vertaalde ik wat het personage zei. Mijn vader was razend. Hij riep, furieus: ‘Op school steek je niets uit en onthoud je niets, maar dat weet je wel nog!’

“Ik herinner me nog dat The A-Team ooit met een helikopter naar Nederland kwam. Duizenden mensen stonden hen op te wachten. Dat werd live op televisie uitgezonden. Samen met een vriend zat ik te kijken en we riepen: ‘Shit, man, ze zijn daar! En ze bestaan echt!’ Ik vond het verschrikkelijk dat ik dat op tv moest zien en dat ik er zelf niet bij was. Het moet waanzinnig geweest zijn toen ze uit die helikopter stapten: de échte helden!”

Had je ook popjes van The A-Team?

“Natuurlijk. Elke zomer gingen we met het gezin naar Oostduinkerke en dan mochten we elk één speelgoedje kiezen in de Kiki Bazaar. Mijn twee broers en ik wilden op een keer alle drie een popje van The A-Team. Mijn ene broer koos Murdock en mijn andere broer B.A. En toen koos ik ook B.A. Dat was de hel! Je kan The A-Team niet spelen met twee B.A.’s. Toen zat ik daar, alleen in de duinen met mijn B.A. te spelen (lacht).”

Was B.A. ook jouw favoriet personage?

“Neen, Murdock. Zodra je vroeger met vier was, speelde je The A-Team na. In ‘Kvraagetaan’ zingen The Fixkes dat niemand Hannibal of Murdock wilde zijn, omdat iedereen B.A. of Face wilde spelen. Ik niet. Murdock mocht dan wel gek zijn, hij droeg All-Stars en een petje, kon vliegen met vliegtuigen en was lid van The A-Team. Dat was toch alles waar je als kind van droomde? Ik vind Dwight Schultz, die Murdock speelde, een geweldige acteur. Af en toe duikt hij nog eens ergens op. Dirk Benedict, die Face vertolkte, speelde ook mee in Battlestar Galactica. Nu organiseert hij cruises met fans van The A-Team en Battlestar Galactica. Elke avond praat hij over die reeksen terwijl uitzendingen op groot scherm vertoond worden. Het moet geweldig zijn om eens met zo’n cruise mee te kunnen. Mister T., de acteur die B.A. speelde, verkoopt nu ’s morgens op tv stomers waarin een pizza in vijf seconden klaar is. Bij ons is dat bovendien gedubd in het Hollands. Verschrikkelijk.”

Wat denk je als je tegenwoordig afleveringen van The A-Team opnieuw ziet?

“Dat die mannen waarschijnlijk niet veel geld hadden. De achtervolgingen met het team van Decker vonden altijd plaats op dezelfde locatie, in een soort steppeachtige omgeving. Dan denk je: ‘Jongens, ze zitten toch ergens anders?’ En je ziet regelmatig dezelfde acteurs als andere personages opduiken. Het ironische is dat die film waarschijnlijk dubbel zoveel gekost zal hebben als alle afleveringen van alle reeksen samen. In de serie is ook nooit iemand doodgeschoten. Het busje gaat open, die gasten maaien mitrailleurs leeg en de huizen storten in, maar iedereen blijft altijd rechtstaan. Die gasten konden nogal mikken!”

Wat verwacht je van de film?

“Toen ik wist dat ze hem zouden draaien dacht ik: ofwel wordt het een knaller, ofwel een ramp. Ik heb destijds hard uitgekeken naar de film van Starsky & Hutch, maar uiteindelijk speelde alleen Snoop Dogg daarin goed. De remake van Miami Vice vond ik wél straf. En toen ik de trailer van The A-Team zag dacht ik: ‘Het is misschien over the top, maar het kan wel goed worden’. Alleen vind ik het jammer dat Liam Neeson Hannibal speelt. Ik ben geen fan van Neeson. Hij heeft voor mij al teveel films upgefuckt. Schindler’s List allemaal goed en wel, maar ik geloof niet dat hij lang haar heeft in Star Wars Episode I en het kan gewoon niet dat hij de slechterik is in Batman Begins, voor de rest nochtans een schitterende film. Ik dacht dat George Clooney Hannibal zou vertolken, en Ice Cube B.A. Nu, die rol had eigenlijk naar Ving Rhames moeten gaan, die Marsellus Wallace speelt in Pulp Fiction. Je weet wel, die dikke neger die zegt: ‘I’m pretty fuckin’ far from OK’ en ‘I’ma get medieval on your ass’ (lacht). Ik heb ook eens zitten denken: stel dat we in Vlaanderen een remake maken, wie moet dan de vier mannen spelen? Ik stel voor: Herbert Flack als Hannibal, Kevin Jansen als Face en Sugar Jackson als B.A. Of Ronny Mosuse, als hij een beetje traint. En zelf zou ik graag Murdock spelen. The Antwerpen-Team!”

Hopelijk leest Erik Van Looy mee.

“Ik zal hem eens bellen (lacht).”

Ter land, ter zee en overal

Wees voorzichtig als je deze zomer goeiedag zegt tegen Adriaan Van den Hoof, want hij zal niet weten waar zijn hoofd staat. Ten eerste presenteert hij acht afleveringen van het legendarische Ter land, ter zee en in de lucht, een coproductie tussen vtm en TROS. Daarnaast pendelt hij voortdurend naar Brugge, want volgend seizoen is hij de nieuwe rechterhand van inspecteur Van In in de tv-reeks Aspe. En last but not least duikt hij op zowat elk festival op als MC Loveboat, onderdeel van het dj-trio Discobar Galaxie. (BDC)

‘The A-Team’ anno 1983

vs ‘The A-Team’ anno 2010

De leader of the gang en een personage dat losjes gebaseerd werd op James ‘Bo’ Gritz, een Vietnam-veteraan die na de oorlog controversiële missies naar Zuidoost-Azië organiseerde om er vermiste Amerikaanse soldaten te bevrijden. Hannibal heeft steevast een sigaar in de mond en zegt in zo goed als elke aflevering: ‘I love it when a plan comes together’. Zevenentwintig jaar geleden werd hij vertolkt door George Peppard, die doorbrak naast Audrey Hepburn in Breakfast at Tiffany’s (1961). Hij overleed in 1994. Nu wordt Hannibal gespeeld door Liam Neeson, de bekendste naam in de cast. Neeson is wereldberoemd als Oskar Schindler in Schindler’s List. De Noord-Ier vertolkte ook Michael Collins en Alfred Kinsey in de gelijknamige films en speelde mee in Batman Begins en Star Wars Episode I.

De Tiger Woods van de groep, die gewoonlijk in elke aflevering een andere vrouw op de lippen kust, nadat hij Murdock heeft helpen ontsnappen uit een psychiatrische instelling. Destijds vertolkt door Dirk Benedict, die daarvoor ook al Lieutenant Starbuck had gespeeld in de originele reeks van Battlestar Galactica. In 1975 herstelde hij van prostaatkanker. In de film is hij vervangen door Bradley Cooper, één van de vier vrienden die in Las Vegas de meest hilarische vrijgezellenavond aller tijden gaan vieren in de film The Hangover. Cooper mag zichzelf ook mijnheer Renee Zellweger noemen, de actrice die zes jaar ouder is dan hem.

De dorpsgek van wie het niet altijd even duidelijk is of hij nu echt gestoord is dan wel doet alsof. Murdock ontsnapt in haast elke aflevering uit een psychiatrisch centrum en is groot fan van videogames en tekenfilms van Woody Woodpecker. In de originele serie werd hij vertolkt door Dwight Schultz, die vóór The A-Team volslagen onbekend was. Nadien speelde hij ook mee in twee tv-reeksen van Star Trek en in de film Star Trek: The First Contact uit 1996. Voor de nieuwe film ging de rol naar Sharlto Copley, een Zuid-Afrikaans regisseur van kortfilms en videoclips die pas vorig jaar doorbrak als acteur, toen hij de hoofdrol speelde in de fel bejubelde Science Fiction-film District 9.

De über-vent die elk gevecht wint en alles wat het team nodig heeft in elkaar kan prutsen. Een personage van weinig woorden, maar met een groot hart dat op het lijf geschreven werd van de man die de rol speelde: Mister T. Aanvankelijk werkte Mister T. als buitenwipper in een club waar hij tal van gouden kettingen droeg, afkomstig van fuifbeesten die ze in de discotheek verloren hadden. Tien jaar lang was hij bodyguard van onder meer Muhammad Ali, Steve McQueen en Michael Jackson. Sylvester Stallone gaf hem een rolletje in Rocky III, wat hem uiteindelijk in The A-Team zou loodsen. De film-B.A. wordt vertolkt door Quinton ‘Rampage’ Jackson, in de VS één van de supersterren van de Ultimate Fighting Championship, een competitie van bijzonder gewelddadige gevechten.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234