Zaterdag 19/10/2019

En hoe zou het gaan met het onderzoek?

Douglas De Coninck

De federale politie kwam er. Het vernieuwde strafwetboek gaf slachtoffers meer rechten. Magistraten maakten kennis met gsm en computer. De politieke wereld bezon, vernieuwde en verjongde zich suf. De hele overheidsadministratie werd grondig gemoderniseerd. Een hele generatie leerde begrijpen wat het verschil is tussen een procureur en een onderzoeksrechter, en wat scheiding der machten betekent. Als eerste land in Europa kreeg België een centrum voor vermiste kinderen. Paars-groen gooide er smakken geld tegenaan om in het buitenland van België opnieuw een verkoopbaar merk te maken.

Geen mens heeft België ooit tot zoveel goede voornemens aangezet als die ene uitkeringsgerechtigde autodief uit Marcinelle. Een cartoonist in Le Monde opperde ooit dat er vast nog een dag zou komen waarop er in Brussel een standbeeld zou worden opgericht voor Marc Dutroux. Maar die dag lijkt toch nog veraf.

In de vloed van maatschappelijke debatten en hervormingen zag het land één klein detail lichtjes over het hoofd. Het is de eerste vraag die elke buitenlandse journalist dezer dagen na zijn aankomst in België stelt: "Neen, ik hóéf te weten dat er nu twee polities zijn in plaats van één. Vertel me liever wanneer jullie een aanvang denken te maken met het proces. Is vijf jaar niet heel erg lang?"

Tot voor kort werd de vertraging steevast verklaard door te verwijzen naar "te lang ernstig genomen fabels over machtige pedofilienetwerken" die Neufchâteau zoveel kostbare tijd hebben doen verliezen. Want, heette het, Marc Dutroux, dat was een geïsoleerde pervert. De zaak zat ongemeen simpel in elkaar. Behalve een verwarde junkie hier en een psychotische ex-echtgenote daar was er helemaal geen sprake van medeplichtigen.

Sinds het finaal afsluiten van de zogenaamde 'nevendossiers' zijn intussen alweer enkele jaren verstreken. En de 'simpele zaak' blijkt plots toch niet zo simpel. Of zoals Paul Marchal en Carine en Gino Russo opmerken: "Wat er werkelijk met onze kinderen gebeurd is, weten we na vijf jaar onderzoek nog steeds niet."

Liever dan eindeloos terug te blikken op wat iedereen zich zo ook wel kan herinneren, poogt De Morgen bij de vijfde verjaardag van de zaak-Dutroux te begrijpen waarom het onderzoek zo hopeloos in het slop zit en waarom je vandaag niet kunt uitsluiten dat ook de tiende verjaardag er wel eens een zou kunnen worden waarin nog steeds wordt gewacht op een proces.

Na de Dutroux-crisis, de crisis van het onderzoek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234