En het blijft maar prijzen regenen
Roderik Six is bekroond met de Prijs voor Letterkunde van de provincie West-Vlaanderen voor zijn donkere roman Val. Dit jaar was het genre proza aan de beurt. In de categorie non-fictie won Bruggeling Peter Vermeersch met Ex. Over een land dat zoek is, een reisverhaal dat zich afspeelt in het voormalige Joegoslavië.
De Prijs voor Letterkunde maakt deel uit van de inspanningen die West-Vlaanderen doet om literatuur op zijn grondgebied te promoten. De laureaten, die ieder 5.000 euro ontvangen, wonen intussen niet meer in West-Vlaanderen. In 2017 is de prijs bestemd voor de categorie kinder- en jeugdboeken.
Het bestuur van de Jan Campert-stichting heeft op zijn beurt de Jan Campert-prijs uitgereikt aan Jan Baeke voor zijn dichtbundel Seizoensroddel. Anton Valens krijgt voor zijn roman Het compostcirculatieplan de F. Bordewijk-prijs, en aan Kees 't Hart is voor zijn essaybundel Het gelukkige schrijven de J. Greshoff-prijs toegekend. Allemaal goed voor 5.000 euro.
Erwin Mortier wordt ereburger van Nevele
Schrijver Erwin Mortier (51) is voorgedragen als ereburger van Nevele. Eind deze maand moet de gemeenteraad het ereburgerschap bekrachtigen, zo meldt Het Nieuwsblad. "We hebben Erwin gevraagd om het ereburgerschap te aanvaarden, wat hij met volle goesting heeft gedaan", zegt schepen van Cultuur Mia Pynaert (sp.a) "Erwin Mortier is een van de groten van de Nederlandstalige literatuur. Geboren en getogen in Hansbeke, is hij echt een kind van deze streek en past hij zonder discussie in het rijtje van grote schrijvers en schrijfsters die we rijk zijn."
Het kleine Nevele heeft nogal wat fameuze auteurs onder de pannen gehad, onder wie Cyriel Buysse, de gezusters Loveling en Monika van Paemel.
Roman van één zin bekroond
Een roman die slechts één zin bevat, heeft de Goldsmiths Prize 2016 gewonnen. De Britse prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een roman die een lans breekt voor nieuwe vertelvormen.
De Ierse auteur Mike McCormack schreef Solar Bones, een roman van 215 pagina's bestaande uit slechts één zin en één punt, aan het einde van het boek. 'Politiek, familie, kunst, het huwelijk, gezondheid, burgerplicht en milieu zijn slecht een paar thema's die worden behandeld. Het mag dan gaan om het doodnormale leven in een klein dorpje, maar het boek zelf is een buitengewoon werk', aldus de jury. De prijs werd in 2013 in het leven geroepen. McCormack krijgt voor zijn prestatie 10.000 pond (11.500 euro).
Telex
►De Oostenrijkse dichteres en prozaïste Ilse Aichinger is op 95-jarige leeftijd in Wenen overleden. Ze was een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de naoorlogse Oostenrijkse literatuur, en won onder meer de Franz-Kafka-Preis. In haar soms surrealistische oeuvre probeerde ze in het reine te komen met de nazibezetting en de jodenvervolging in Oostenrijk.
►Ook de Nederlandse schrijfster Helga Ruebsamen is niet meer. Ruebsamen (82), dochter van een Nederlandse moeder en een Joods-Duitse vader, debuteerde in 1964 met de verhalenbundel De kameleon. Later schreef ze onder meer het succesvolle Op Scheveningen en haar met de F. Bordewijkprijs bekroonde Indische roman Het lied en de waarheid, deels gebaseerd op haar jeugd in het koloniale Indië. In 2001 werd ze bekroond voor haar hele oeuvre met de Annie Romein-prijs en twee jaar later met de Anna Bijns Prijs. In de verhalen van Ruebsamen duiken veel excentriekelingen en outcasts op.
►Decennialang overstemden visuele prikkels de mooiste geluiden, maar luisteren is weer in opmars. Podcasts, audioguides, soundscapes, luisterboeken en hoorspelen maken furore. Vandaar een festival dat helemaal rond luisteren draait. Zo'n twintigtal partners organiseert een tweede editie van Zwijgstil (18-19/11). Bekende koppen als Frieda Van Wijck, Johan Verminnen, Geert van Istendael en Jan Hautekiet sieren de affiche. Op het programma staan 38 luisteractiviteiten. (luisterfestival.be)
►Het Centrum voor Literatuur in Vertaling (UGent/VUB) en de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde organiseert komende vrijdag een studiedag over de vertaalde poëzie van Cees Noo-teboom. De auteur woont de studiedag in de KANTL zelf bij en neemt deel aan het afsluitende debat. Hij gaat in gesprek met de vertalers die zijn werk hebben omgezet naar het Duits, Engels, Russisch en Frans. (kantl.be)
►Met steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds en het Letterenfonds zijn onlangs - in de aanloop naar de Frankfurter Buchmesse - 25 schrijversportretten gemaakt door jong filmtalent. Op maandag 28 november worden ze in NT Gent aan het Vlaamse publiek voorgesteld onder het motto 'Schrijven in de Lage Landen'. Onder meer films over Lize Spit, Randall Casaer, Bart Van Loo, Kristien Dieltiens, Stefan Hertmans en Elvis Peeters worden op groot scherm geprojecteerd. Achteraf is er een kort gesprek met enkele makers en schrijvers. Alle 25 portretten zijn in enkele minibioscoopjes te bekijken.
►Literair journalist Dirk Leyman is al decennialang een verwoed verzamelaar van leporello's en andere toeristische zigzagfolders en prentbriefkaarten. In het fraai vormgegeven boek Europe Express neemt hij je mee op een toeristische tijdreis door het continent. Het boek wordt voorgesteld op 17 november om 20u15 in CronopiO in Antwerpen. Koen Peeters, auteur van Grote Europese Roman) leidt in en interviewt.