Woensdag 23/10/2019

En hebben zij nog iets goed te maken?

'(Dyab Abou Jahjah) een contract geven was een fout die De Bezige Bij maar niet herstelt omdat dat dubbel gezichtsverlies zou zijn'

TOMMY WIERINGA
schrijver
6 juni

Hollands Diep zal zich 2016 ongetwijfeld als een topjaar herinneren. Bekende auteurs stonden in de rij om over te lopen van De Bezige Bij naar de uitgeverij van Robbert Ammerlaan.

Reden: één man en een dun boekje. Pleidooi voor radicalisering van Dyab Abou Jahjah spleet De Bezige Bij in twee. Crisisvergaderingen konden niet voorkomen dat onder meer Jessica Durlacher en Leon de Winter met slaande deuren vertrokken. Maar het nieuws dat ook bekende kop Tommy Wieringa zijn volgende werk bij de concurrentie zou uitgeven, prikte nog het hardst.

Heeft Wieringa, nu het boek van Abou Jahjah uit is, spijt van zijn publieke vertrek, of was het sop de kool niet waard? "Het ging mij niet zozeer om dat boek, wél om zijn eerdere uitlatingen en provocaties waarmee hij zich op antisemitisch terrein waagde." Maar spijt? Nee. "Ik ben zeer loyaal aan De Bij, maar niet blind. Soms moet je eens hard met deuren slaan om mensen te verwittigen."

Van een definitieve breuk is ook geen sprake. In september plant Wieringa alweer een boek uit te brengen bij De Bezige Bij. "Die korte uitstap elders heeft net voor een goede dynamiek gezorgd." Toch een kleine verzoening, dus.

'Pascale Naessens' eetfilosofie is baarlijke nonsens'

PATRICK MULLIE
voedingdeskundige (VUB)
begin oktober

Het zat al vaker scheef tussen kookboekenauteur Pascale Naessens en voedingsdeskundige Patrick Mullie (VUB), maar begin oktober noemde die laatste Naessens' eetfilosofie (die stelt dat je beter geen eiwitten, koolhydraten en vetten samen eet) onomwonden "baarlijke nonsens".

Mullie zegt: "Ik wil mij zeker verzoenen met de persoon Pascale Naessens, die ik eigenlijk niet goed ken. Het lijkt soms alsof ik haar wil aanvallen, maar dat is helemaal niet zo. Ik heb absoluut niets tegen haar, en gun haar alle succes. Maar wat ik niet kan doen, is mijn inhoudelijke kritiek intrekken op het dissociatiedieet dat ook zij promoot. Die eetmethode bestaat al sinds 1911 en is door onder anderen Montignac en Atkins gehypet. Er bestaat echter geen enkel stevig wetenschappelijk bewijs voor dat het beter voor je is om eiwitten, vetten en koolhydraten te scheiden. Dat is basischemie. Integendeel, zeker mensen met aanleg voor suikerziekte wordt geadviseerd koolhydraten altijd met eiwitten of vetten te combineren omdat zo de suikeropname wordt vertraagd. Pascale Naessens' visie op eten strookt niet met de adviezen van de Hoge Gezondheidsraad en kan ertoe leiden dat mensen meer vlees en verzadigde vetten gaan eten, wat het risico op verhoogde cholesterol en hart- en vaatziekten vergroot. Het is haar goed recht om die inzichten naast zich neer te leggen, maar ik en anderen zullen daar altijd kritiek op geven. Dat wil niet zeggen dat we elkaar moeten aanvallen of in de haren vliegen."

Naessens wil vandaag niet meer op de kwestie ingaan.

'(even stil)' (op de vraag 'Wat zou u doen als uw zoon homo zou zijn?')

BRAHIM LAYTOUSS
Gentse Imam
15 juni

Toen De afspraak-presentator Bart Schols imam Brahim Laytouss en tafelgenoot rabbijn Aaron Malinsky vroeg of zij het zouden accepteren als hun zoon homoseksueel zou zijn, volgde aanvankelijk geen duidelijk antwoord. Malinsky bood al snel zijn verontschuldigingen aan, Laytouss blijft erbij dat hij niets heeft misdaan. "Homoseksualiteit komt ook voor bij moslims, dat spreekt voor zich. Er bestaan veel verschillende houdingen, ook progressieve, maar die zijn helaas niet altijd hoorbaar."

Laytouss beklemtoont dat hij elke vorm van agressie tegen holebi's afkeurt. "Een kind, ook mijn eigen kinderen, moet het recht hebben om zelf keuzes te maken. Helaas krijg je vandaag soms te weinig tijd om zulke nuances duidelijk te maken."

'Een boom heeft ook altijd de functie gehad om gekapt te worden'

JOKE SCHAUVLIEGE
Vlaams minister van Omgeving, Landbouw en Natuur (CD&V)
29 mei

Joke Schauvliege: "Ik heb letterlijk gezegd (in De Zondag): 'Wat vaak vergeten wordt in deze discussie, en dat klinkt misschien raar, maar een boom heeft ook altijd de functie gehad om gekapt te worden. Een boom kan niet eeuwig blijven staan. Maar je moet dat verantwoord doen en ervoor zorgen dat je bosbestand intact blijft.'

"Dat was volgens mij en alle Vlaamse bosbeheerders totaal geen nieuws: de houtoogst vormt al eeuwen een van de basisfuncties van het bos. Bossen worden uitgedund om ze in stand te houden. De natuurbeweging rooit zelf vaak bos omdat zij een ander natuurtype laat primeren. Ik betreur dat de zin uit de context werd gehaald."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234