Zaterdag 10/06/2023

En geheiligd zij... de computer

Na minder godsvrezende voorgangers als Timothy Leary en de discipelen van duivelsaanbidder Aleister Crowley heeft nu ook de paus de weg naar het Internet gevonden. In 1990 gaf de 78-jarige kerkvader nog toe nauwelijks te weten wat het begrip 'computer' precies betekende. Nu lijkt hij echter volledig tot de religie van bits en bytes bekeerd. "Computers hebben de wereld danig veranderd", aldus Johannes-Paulus, "en mijn persoonlijke leven hebben ze zeker overhoopgehaald."

De paus deed deze bekentenis ter gelegenheid van een schenking door een katholieke universiteit in Rome. Die had de kerk 50 laptops cadeau gedaan om het Woord in Afrikaanse en Oost-Europese bisdommen te helpen verspreiden. Ook voor Zijne Heiligheid zelf kon er een computertje af. De paus vertelde de studenten niet zonder trots dat hij nu al twee dergelijke machines bezat en dat hij de website van het Vaticaan bijzonder geschikt vond om met zijn cyberkudde te communiceren. Kwatongen in het Vaticaan beweren echter dat de paus zijn boodschappen nog altijd het liefst met de hand schrijft, in het Pools, op kraakhelder papier waarop het briefhoofd van het Vaticaan prijkt. Of de primaat nu met Windows en Word goochelt of niet, als het erop aankomt het Net te promoten, laat hij zich alvast niet onbetuigd. Zo kunnen de gelovigen sinds augustus alle audiënties en speciale missen van hun geestelijke leider in real time volgen. Dit dankzij de drie Internet-servers van het Vaticaan, die naar de toepasselijke namen Gabriel, Raphael en Michael luisteren. Eerder dit jaar drukte Johannes-Paulus Poolse bisschoppen tijdens hun bezoek aan Rome nog op het hart dat ze zich van de informatiesnelweg moesten bedienen om de blijde boodschap te verspreiden.

Jammer genoeg voor Zijne Heiligheid kent cyberspace geen monopolies. Een aantal dissidente katholieke theologen maakte dan ook prompt bekend een alternatieve website te zullen opzetten om hun eigen, van de officiële leer afwijkende standpunten de wereld in te sturen. Of de paus een dergelijke weblocatie in de ban kan slaan en de designers ervan excommuniceren, blijft voorlopig een open vraag. (JPM)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234