Dinsdag 28/01/2020

En de winnaar is... voorspelbaar

De fine fleur van de Vlaamse media verzamelt vandaag voor de zevende keer in Hasselt voor de Nacht van de Vlaamse Televisie Sterren. Al is niet iedereen even zeker of de Oscars van de Vlaamse televisie altijd even spannend zijn. 'Het nieuws van VTM dat wint? Dat is zo goed als onmogelijk.'

Na vijf opeenvolgende zeges is het routine geworden voor de ankers van Het journaal: het podium van de Ethias Arena beklimmen, het beeldje in ontvangst nemen en vooral de kijkers bedanken dat ze iedere avond opnieuw massaal naar Het journaal kijken. De kans dat Hanne Decoutere en co. vanavond opnieuw een speech mogen afsteken, is groot. Niet omdat ze zoveel beter zouden zijn dan Het nieuws, wel omdat ze als grootste redactie veel meer stemgerechtigden hebben.

"Je moet daar zitten, maar echt spannend is het niet, nee", zegt Kris Hoflack, hoofdredacteur van Het nieuws. "Ik word er niet vrolijk van, want voor Het nieuws is het zo goed als onmogelijk om te winnen." Al wil dat niet zeggen dat Het journaal zeker zal winnen, schuift VRT-hoofdredacteur Björn Soenens de favorietenrol van zich af. "Ik vind niets vanzelfsprekend. Misschien hebben andere genomineerden wel een barnumcampagne gevoerd?"

Prijs met betekenis

Om toch maar zoveel mogelijk stemmen te halen, hebben beide hoofdredacteurs een mailtje rondgestuurd naar hun redactie om toch maar niet te vergeten te stemmen. Maar omdat de VRT-redactie drie à vier keer groter is, beseft Hoflack dat dat wellicht niet veel zal uitmaken. "De organisatoren zouden hun stemprocedure voor deze categorie moeten herdenken." Iets waar Soenens geen bezwaar tegen zou hebben. "Een professionele jury zou kunnen beslissen op basis van criteria als het aantal eigen verhalen, primeurs... Dan kan je de prijs misschien optillen tot iets dat meer betekenis krijgt."

Geen haar op het hoofd van organisator Chris Cockmartin die er echter aan denkt om dat te doen. "Ik begrijp de frustratie bij Het nieuws, maar dat is nu eenmaal de gevolg van de procedure. We hebben die lang gewikt en gewogen, maar vonden deze manier uiteindelijk de beste. De informatieprogramma's zijn ook de enige categorie waar de macht van het getal echt speelt. Je kan van medewerkers van Het journaal nu eenmaal niet verlangen dat ze voor Het nieuws stemmen."

De discussie over de informatieprogramma's is typerend voor de televisiesterren: elk jaar opnieuw duiken er wel geruchten op over tv-makers en zenders die campagne voeren voor hun programma om toch maar zoveel mogelijk stemmen bij te halen. Of over stemmende poetsvrouwen en portiers die mee de balans richting VRT lieten overhellen, want met zijn 2.500 personeelsleden was het maar logisch dat de openbare omroep met bijna alle beeldjes ging lopen.

Hopen op kansen

Bij de omroepen en productiehuizen luidt het dat er van heuse campagnes geen sprake is. Verder dan een e-mail versturen, een poster ophangen bij de lift of een bericht op het intranet gingen ze naar eigen zeggen niet. Ook niet bij VIER, tot nu toe steeds de pineut van de Televisie Sterren. "Na ons een ene sterretje van vorig jaar (Sofie Lemaire werd belofte van het jaar, een prijs die dan nog niet via een stemming bepaald wordt, JDB) hebben we er wel voor gezorgd dat onze mensen deze keer het eigen huis niet zouden vergeten", zegt woordvoerder Kristof Demasure. "Al zal het grote verschil steeds blijven: als derde omroep hebben wij het minste stemgerechtigde leden. Maar met onze elf nominaties hebben we deze keer toch het gevoel dat er meer kansen zijn."

Bovendien blijft het twijfelachtig of zo'n oproepen veel verschil uitmaken, zegt Philippe De Schepper, de bedenker van het vier keer genomineerde Eigen kweek. "Toen we in 2011 met Dubbelleven wonnen, hebben we ook niets gedaan. Ik heb zelfs geen idee hoe je dat zou kunnen doen." Eigen kweek moet het in de categorie drama opnemen tegen twee VTM-reeksen en een VIER-reeks. Een eitje dus, want de vele VRT'ers stemmen toch steeds op de eigen programma's? "Dat weet ik echt niet. VTM heeft de laatste jaren ook veel stemmen gehaald: Code 37 haalde het van De ronde, Clan van Quiz Me Quick. Dubbelleven is de laatste VRT-serie die de ster voor drama gewonnen heeft."

"Het is fout om te denken dat VRT'ers alleen voor VRT-programma's stemmen", geeft Chris Cockmartin aan. "Bij SBS Belgium kon je vroeger al eens horen dat ze nooit iets zouden winnen, terwijl het in sommige categorieën soms op een paar stemmen aankomt. Alleen bleken redelijk wat SBS'ers dan niet gestemd te hebben omdat ze vonden dat het geen zin had."

Waarop Cockmartin meteen ook het cliché van de stemmende poetsvrouwen uit de wereld helpt. "Alleen wie echt betrokken is bij de productie van tv-programma's, mag dit jaar stemmen. Dit jaar zijn dat ongeveer tweeduizend leden van onze vereniging." Hoeveel leden echt gestemd hebben, en hoe de verhouding is tussen de omroepen, kan of wil Cockmartin niet kwijt. "We hebben net een nieuw programma ontwikkeld voor ons ledenbestand en we zijn nog in kaart aan het brengen hoe er gestemd wordt."

De Nacht van de Vlaamse Televisie Sterren, om 20.20 uur op VIER

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234