Dinsdag 15/06/2021

En de patstelling, ze bleef compleet

MR plooit niet, CD&V ook niet. De vergadering die moest duidelijk maken of het nog iets wordt met deze regeringsvorming leek verdacht veel op alle vergaderingen van de vorige weken. Dat is de conclusie na een lange onderhandelingsdag, die maandagavond al in het grootste geheim begon in een Brussels vijfsterrenhotel.

Amigo, een vijfsterrenhotel op een boogscheut van de Brusselse Grote Markt. Dat was maandagavond laat het decor voor discreet overleg tussen Wouter Beke (CD&V), Charles Michel (MR) en formateur Elio Di Rupo (PS). Die laatste zoals steeds vergezeld door zijn kabinetschef Anne Poutrain. Volgens de PS was het de MR-voorzitter die Beke aan de vooravond van het belangrijke overleg om een tête-à-tête had gevraagd. De CD&V-voorzitter achtte het verstandiger de formateur erbij te betrekken en nodigde ook Di Rupo uit. Om de kerk in het midden te houden, bracht die de andere partijvoorzitters op de hoogte van de uitzonderlijke trilaterale bijeenkomst. Al viel bij de Franstalige liberalen te horen dat niet Michel, maar Di Rupo de organisator van de bijeenkomst was. Bij CD&V klonk het dan weer diplomatisch dat het om een "gemengd initiatief" ging.

Voorzichtig optimisme

Wie ook de uitnodigingen verstuurde, het overleg verliep zeer constructief. Daarover waren alle aanwezigen het eens, en dat merkte ook cdH-schepen Bertin Mampaka, die toevallig passeerde. "Of het nuttig was, dat moet nog blijken", zegt een aanwezige. "Er bestaat een kans dat dit achteraf als een sleutelmoment zal worden beschouwd, maar evengoed wordt het een voetnoot. Op dit moment mag je het belang ervan dus niet overschatten."

De andere voorzitters waren gisterochtend op de hoogte van het constructieve onderhoud tussen Di Rupo, Beke en Michel. Er heerste dan ook voorzichtig optimisme toen de formateur zijn aangepaste nota uitdeelde. In 38 pagina's somt hij wijzigingen op en zet hij ze naast de oorspronkelijke voorstellen. Vaak gaat het om een woord hier en daar, soms zijn de aanpassingen fundamenteler.

Zo wordt er geopperd om een paar ingrepen uit het luik over politieke vernieuwing te versnellen, en de gecoöpteerde senatoren te vervangen door tien gecoöpteerde Kamerleden: zes Vlaamse, vier Franstalige. Per taalgroep zouden aparte afspraken gemaakt worden. Dat zou de Franstaligen de kans geven om hun verlies in Halle-Vilvoorde te compenseren, de Vlamingen zouden dan een paar Vlaamse Brusselaars extra naar het parlement kunnen sturen. De fiscale autonomie zou stijgen met ruim een miljard euro. De responsabilisering op vlak van werk, gezondheidszorg, pensioenen en klimaat blijft onaangeroerd.

Na de twee uur lange toelichting van de formateur werd snel duidelijk dat CD&V en MR lijnrecht tegenover mekaar blijven staan. CD&V is niet dolenthousiast over de aanpassingen van Di Rupo maar kan ermee instemmen. MR vindt ze dan weer imbuvable. Michel struikelt vooral over de B-H-V-voorstellen, die hij radicaal afwijst: "niet evenwichtig", "te Vlaams", "te weinig".

Tegeneisen

De voorzitters en hun sjerpa's, één expert per partij, koppelen voor de lunch - gevogelte, aardappelen, spinazie en champignons - terug naar hun specialisten, die zich per partij ergens in de Kamer hebben gegroepeerd. Veel vooruitgang valt er niet te melden. Integendeel, Michel komt op de proppen met drie tegeneisen: garanties over de benoeming van de burgemeesters in de faciliteitengemeenten, apparentering en een totaal nieuw voorstel om de splitsing van B-H-V niet voor de Senaat te laten gelden. De andere voorzitters staan even perplex, vooral de laatste eis van Michel stuurt de gesprekken terug naar af.

Vergaderingen per taalgroep kunnen daar weinig aan veranderen. "Michel blokkeert, wordt bewerkt, blijft blokkeren, waarop Beke weer wordt aangepord om toch iets toe te geven, die weigert en verwijst naar de onderhandelingsvoorwaarden die hij op 21 juli stelde. Dat stramien herhaalt zich voortdurend", verduidelijkt een onderhandelaar. "We vallen in herhaling, maar het gaat heel traag."

Een etmaal na de "constructieve" ontmoeting in hotel Amigo blijft de patstelling compleet. (STS, JV, TM)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234