Maandag 18/10/2021

En de Olympische Spelen gaan naar...

De mediagenieke klapper moet de triatlon worden. Die staat gepland in Central Park

New York mag dan de sportstad zijn met de meeste professionele teams in de wereld (acht in baseball, basketbal, hockey, football en voetbal), er moet aardig nog wat worden gebouwd. Natuurlijk is er een olympisch zwembad, meer dan één zelfs, maar geen daarvan ligt binnen de transportmodi. Dus wordt een bestaand recreatiezwempark omgebouwd tot een olympisch zwempark aan de rand van de East River in Queens, ter hoogte van Randall's Island. Zo is er evenmin een olympisch stadion, maar dat komt goed uit, want het footballteam van de New York Jets wil absoluut weg uit het afgelegen Meadowlands in New Jersey en zou een nieuw stadion in Manhattan goed kunnen gebruiken.

Het olympische stadion aan de West Side, naast het gigantische Javits Convention Center (dat zes sporten onderdak geeft en wellicht ook het perscentrum), is het kroonjuweel van de kandidatuur. De gore West Side tussen de dertigste en veertigste straat opknappen is een karwei dat het best kan worden vergeleken met wat Barcelona realiseerde toen het de industrie van de kustlijn weghaalde en de stad een venster gaf op de zee. Rond het nieuwe stadion zal een park worden gecreëerd, een Olympic Square en een Olympic Boulevard. Daarmee hangt ook de verlenging samen van metrolijn 7. Doctoroff: "Of we de Spelen krijgen of niet: dat alles is gepland. New York moet klaar zijn voor de grote sportevenementen van de 21ste eeuw."

De bewering dat alles binnen een straal van 10 miles (16 kilometer) rond het olympisch dorp wordt georganiseerd, klopt maar gedeeltelijk. Paardrijden, mountainbiking en de wegwedstrijd worden op Long Island georganiseerd en vallen net buiten die cirkel. Dat geldt ook voor de zeil-jachthaven op Rockaway Beach en waterpolo, schieten en moderne pentatlon in de North Bronx. Dan nog zal de langste trip slechts dertig kilometer bedragen en dat in de metropool aller metropolen. De mediagenieke klapper zal net als in Sydney de triatlon zijn. Die staat gepland in Central Park. Dollars

Wat dat allemaal kost, is niet erg duidelijk. Er circuleren veel budgetten, afhankelijk van wat in welk budget wordt verrekend. De totale investeringskost zou toch al snel 8 miljard dollar bedragen, is berekend. Doctoroff zegt 5 miljard dollar. 250 miljoen daarvan zijn gedekt door een waarborg van de overheid. Dat is veel voor Amerikaanse begrippen, maar of het IOC dat voldoende vindt, is nog maar de vraag. Doctoroff: "Geld is het probleem niet. In New York wordt jaarlijks voor 13 miljard dollar gebouwd. Tussen vandaag en 2012 wordt voor 125 miljard dollar geïnvesteerd in infrastructuur. De olympische plannen maken geen vijf procent uit."

Het hele organisatiecomité is er zich van bewust dat Amerikaanse peptalk en gebral niet zullen helpen. De communicatie wordt efficiënt en low profile gehouden. De nadruk ligt op bescheidenheid, op universaliteit ook. Kriegel: "Dit is de enige stad in de wereld waar alle nationaliteiten zijn vertegenwoordigd; 186 verschillende nationaliteiten zijn in onze scholen ingeschreven. Veertig procent van de inwoners is niet in de VS geboren. New York is de wereld in een notendop."

Doctoroff is ook verantwoordelijk voor het aandeel van de City of New York in de heropbouw van het WTC. Aan grote projecten geen gebrek dus. Maar het WTC is geen groot project. "We willen iets terug opbouwen op die plek, maar dat zal New York niet veranderen. De Olympische Spelen zijn anders, groter. New Yorkers steunen ons. Ik heb net met de vakbonden de deal gesloten dat ze de komende tien jaar geen stakingen ondernemen die Olympics-gerelateerde werken zullen verstoren. De New Yorker kent zijn historische momenten. Deze stad is groot geworden door het graven van het Erie-kanaal in 1825. Brooklyn Bridge was een andere mijlpaal, gevolgd door de ontwikkeling van de metro en de link met de voorsteden. De laatste grote realisatie was de Verenigde Naties naar New York halen. New York heeft nood aan een nieuw groot project. Het is tijd voor de Olympische Spelen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234