Dinsdag 19/10/2021

En de boer die ploegde voort

Het gaat slecht in de boerenstiel. In Groot-Brittannië dreigen de boeren ermee om met een half miljoen naar Londen te trekken en de Britse hoofdstad te bezetten. De landbouwers zijn radeloos omdat hun inkomen in vijf jaar tijd met 90 procent is gedaald. Ook bij ons hebben de boeren het niet onder de markt. Daarom wil het Radio 1-programma Groot Gelijk graag weten hoe het is om landbouwer te zijn in het jaar 2000. Klopt het dat boeren zo hard werken en zo weinig verdienen? Waarom kiezen ze dan geen ander beroep? Heeft u het boerenbedrijf van uw ouders niet overgenomen omdat u af en toe op vakantie wil kunnen gaan? Of is het allemaal niet zo negatief als men altijd zegt? Waarom worden of blijven mensen landbouwer en hoe is het om tegenwoordig boer te zijn? Bel naar 070/344.030 of fax naar 02/741.45.36. U kan ook mailen: grootgelijk@radio1.be.

Groot Gelijk Radio 1 11.00

Man zkt vrouw in Het Feestpaleis

Moeder gaat op stap. "Tom, ik ben weg", zo zegt ze tegen haar zoon. "Amuseert u", zo luidt het antwoord van zoonlief, die thuisblijft. Zij is een van de honderden bezoekers van de dancing Het Feestpaleis in het Oost-Vlaamse Beervelde. Het is geen gewone dancing, want er mogen enkel alleenstaanden binnen. Met je identiteitskaart en zo nodig met de papieren van de notaris moet je bewijzen dat je single bent. "Want het kan niet de bedoeling zijn dat getrouwden komen profiteren", zo zegt de uitbaatster. En ook de bezoekers vinden dat een goede zaak. "Ik wil geen enkele vrouw aandoen wat ik zelf heb moeten meemaken", aldus een vrouw van in de veertig. Elk weekend zit de zaak bomvol, alleenstaanden die zich komen vermaken, maar vooral een partner zoeken, voor een nieuwe relatie, voor warmte en genegenheid, voor seks... En ook al is de sfeer uitgelaten, toch is er veel verdoken verdriet. Een reportage over eenzaamheid en hoe daaraan te ontsnappen, over singles looking to mingle, vanavond in Spots. (LB)

Spots Canvas 20.55

The Red Stuff

Leo de Boer maakte voor de VPRO een documentaire over de eerste lichting Russische kosmonauten. In de jaren zestig en zeventig waren zij de pioniers van de ruimtevaart en riskeerden zij hun leven tot meerdere eer en glorie van de Sovjet-Unie. Ze werden destijds als helden toegejuicht op het Rode Plein in Moskou. Tegenwoordig leiden ze een tamelijk anoniem bestaan. Vorige maand werd in Moskou de Russische ex-kosmonaut Gherman Titov (65) dood aangetroffen in zijn sauna. De man die in augustus 1961 de eerste bemande ruimtevlucht van meer dan een etmaal maakte, kwam vermoedelijk om het leven door verstikking of de gevolgen van een hartaanval. Het is alsof Titovs weinig heldhaftige dood de tragiek van de eerste lichting Russische ruimtevaarders nog eens extra onderstreept. In de documentaire The Red Stuff blikken een aantal collega's terug op de glorietijd. (LB)

The Red Stuff Ned 3 20.58

De lachende joden

Na de Kongolezen, de Marokkanen en de Turken onderzoekt Geert Hoste deze week of de joden kunnen lachen, en zo ja: waarmee? En zoals steeds kiest regisseur Julien Vrebos voor een 'aangepast decor'. Geert Hoste praat met zijn joodse medemensen op stationsperrons. "Wat ons het meest bijgebleven is, zijn hun reisverhalen", zo verdedigt Vrebos deze keuze. Maar deze locaties zijn ook heel nauw verbonden met hun geschiedenis en roepen onvermijdelijk herinneringen op aan de holocaust. Het grote verschil met het bangelijke verleden is dat hier alle treinen voorbijrazen. (LB)

Geert Hoste en de lachende neger Canvas 21.35

Een baksteen... op het gaspedaal

Volgende week lanceert minister van Verkeer Isabelle Durant een bewustmakingscampagne rond snelheid. Het VTM-actualiteitenmagazine Telefacts toont waarom dit nodig is, maar ook waarom die campagne weer weinig zal uithalen. Overdreven snelheid is en blijft doodsoorzaak nummer één in het verkeer. Bij de mogelijke gevolgen staan we pas stil, als we het zelf of in onze directe omgeving meemaken. Jamie werd aan de vooravond van zijn elfde verjaardig in Schelle van het zebrapad gemaaid door een doodrijder die 130 kilometer per uur reed, in de bebouwde kom. "Ze hebben mijn zoon niet doodgereden, maar vermoord", vertelt vader Gerrit. Vorig jaar controleerde de rijkswacht 21 miljoen auto's. Drie miljoen reden te snel. 300.000 (slechts 10 procent dus) kregen een pv in de bus.

En naar aanleiding van de ophef in Engeland rond de scheiding van de Maltese Siamese tweeling Jody en Mary brengt Telefacts vanavond het verhaal van de Amerikaanse zussen Lori en Reba, een volwassen verbonden tweeling die niet gescheiden wil worden.(LB)

Telefacts VTM 22.10

Novastar-special

De Nederlandse omroep BNN brengt vanavond een special over de Belgische band Novastar. Joost Zweegers en de zijnen zijn trouwens ook stilaan bij onze noorderburen aan het doorbreken. BNN was aanwezig bij een optreden van Novastar op Marktrock in Leuven, waar de groep een hele dag gevolgd werd. Ook zijn er akoestische sessies en neemt de camera een kijkje op de plaats waar Joost Zweegers zijn nummers schrijft. Heel wat songs gaan over meisjes die Zweegers vroeger heeft gekend. En melancholie en trisesse zijn zijn voornaamste voedingsbodems. (LB)

Muziekspecial: Novastar Ned 2 22.10

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234