Zondag 05/02/2023

En daarmee Basta!

l podium

Het theaterseizoen loopt op zijn laatste benen en dat is voor heel wat huizen het ideale moment om even terug te blikken en al vooruit te kijken. Tijdens het Basta-festival geeft de Brusselse KVS een voorsmaakje van vier projecten. Jozef Frucek (regisseur van Zijden stad) verdiept zich verder in The Unabomber's Manifesto, geschreven door de Amerikaanse terrorist Theodor Kaczynski, die achttien jaar lang zijn private oorlog voerde tegen de technologische vooruitgang. Union Suspecte schetst de eerste lijnen van een nieuw theaterstuk based on a true story: Onze Lieve Vrouw van Vlaanderen wordt het tweede deel van een trilogie over de allochtone Vlaming na het fel bejubelde De Leeuw van Vlaanderen. Raven Ruëll ensceneert met spelers van het Afrikaanse kunstenaarscollectief Green Light een Matonge-versie van Martino, dat Sierens destijds voor DAStheater maakte. Het volkse verhaal over de Gentse snackbar wordt ditmaal in een Franstalige zwarte context geplaatst. Les Ballets du Grand Maghreb verkennen nieuwe horizonten met Sprong in een kopje thee. Een slotfuif met een kruim aan dj's besluit het KVS-seizoen.

Van 15 tot 25 juni in KVS, Brussel. 02/210.11.12 en www.kvs.be

Loopse momenten

Het Nieuwpoorttheater sluit het seizoen af met het State of Waste-festival: een feestelijke round-up maar ook rite of passage in een artistieke zoektocht omtrent het begrip 'wonen' en de sociaal-artistieke initiatieven in de Gentse wijk Muide-Meulestede. Welkome gasten zijn Abattoir fermé met Indie (HHH), het Zwitsers zottemadammencollectief Les reines prochaines met de muziektheaterproductie Halluzination, Benjamin Verdonck en Willy Thomas serveren het zeer smakelijke 313 misschien wisten zij alles (HHHH). Onder de noemer 'Loopse momenten' wordt er gesnuffeld tussen kunstenaarsideeën met Union Suspecte, Unie der Zorgelozen, Abattoir fermé, Ernst Maréchal, Benjamin Verdonck en Marijs Boulogne. Daarnaast zijn er installaties van onder meer Ben Benaouïsse, interventies door vzw CirQ en een gespreksavond met dé sociaal-artistieke pionier John Malpede van Los Angeles Poverty Departement.

Van 18 tot 25 juni in en rond het Nieuwpoorttheater, Gent. www.nieuwpoorrttheater.org en 09/223.00.00

Calcutta zonder Moeder Teresa

In juni 2004 pleegde een psychiatrische patiënt uit de halfopen instelling PC Sleidinge een dubbele moord in het Oost-Vlaamse dorp. Gruwel, afschuw en meteen ook de vraag naar nultolerantie waren het gevolg. Theatergroep Victoria Deluxe verzamelde tekstmateriaal uit interviews met dorpsbewoners en plaatst dat in de context van de textielindustrie waarvoor Sleidinge vroeger bekend stond. Het stuk Calcutta wordt in authentiek Sleins dialect opgevoerd in de oude Bentexfabriek.

Op 17 en 18 en van 23 tot 25 juni in de leegstaande Bentexfabriek, Hooiwege, Sleidinge. Kaartjes: 09/358.51.00. Info: www.victoriadeluxe.be

En verder

Onder de poëtische benaming Roma: kinderen van de wind organiseert Bij de vieze gasten een weekend waarin interactief kan worden kennisgemaakt met de Roma-cultuur: zigeunerdans, muziek, literatuur en lezingen op 18 en 19 juni. Bij de vieze gasten, Gent. 09/237.04.07 en www.deviezegasten.org. * Danse Bal Marni IX is de negende editie van het Brusselse dansfestival georganiseerd door Théâtre de la Balsamine. Tot eind juni is er een zevental dansvoorstellingen te zien. Met onder meer Iris van Louise Vanneste en Container van Patricia Kuypers. 02/735.64.68 of www.balsamine.be.

(LiLa)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234