Maandag 05/06/2023

NieuwsTerreurproces

En alwéér gaat het op het terreurproces enkel over naaktfouilles: ‘Hij had de intentie onrust te stoken en zich te bewapenen’

Mohamed Abrini. Beeld BELGA
Mohamed Abrini.Beeld BELGA

Met maar één van de zeven gedetineerde verdachten in de beklaagdenbox is het proces rond de aanslagen van 22 maart 2016 donderdag hervat. De politie voerde ‘s ochtends opnieuw naaktfouilles uit en liet die in de rechtszaal motiveren: ‘Mohamed Abrini sprak over een mes.’

Douglas De Coninck

‘Hij heeft intentie kenbaar gemaakt om onrust te stoken en zich te bewapenen met een mes.” Dat blijkt uit een van de motivatierapporten die de federale politie voortaan dagelijks zal voorleggen aan de advocaten van de verdachten. Zes onder hen bekwamen op 29 december bij een Brusselse kortgedingrechter een verbod op systematische naaktfouilles zoals die sinds het begin van het proces bij elk van de 7 gedetineerde verdachten worden uitgevoerd voor het transport naar de rechtszaal.

Het rapport dateert van 7 december, toen Mohamed Abrini met twee andere verdachten werd overgebracht vanuit de gevangenis van Haren: “Hij zegt in het Arabisch dat hij voor problemen zal zorgen. Hij zegt dat hij begint te koken en een mes wil verstoppen.” Abrini zou zich ook hebben laten ontvallen dat dit “geen manier is om de dienaars van Allah te behandelen”.

Volgens het rapport is het risico op een poging tot ontsnapping reëel en naaktfouille daarom “noodzakelijk”.

Risicoanalyses

Voor elke verdachte worden de pagina’s lange risicoanalyses voorgelezen door een tolk. De rapporten zijn opgesteld in het Nederlands en in de rechtszaal omgezet in het Frans, waardoor het voorlezen eerder traag verloopt. Het gaat in het geval van pakweg Salah Abdeslam om een opsomming van zijn eerdere veroordelingen en “pogingen tot zelfmoord” ten tijde van het eerdere terreurproces in Parijs.

Ook bij Abdeslam is sprake van een gesprek met andere verdachten in het Arabisch waarin hij aangaf “op ontploffen” te staan, “tumult te (willen) creëren tijdens de debatten” en “te vechten”. Tijdens zijn transport op 8 december zou Abdeslam een agent hebben bedreigd door “zeer dichtbij hem te gaan staan”. Een agent maakt melding van zijn vrees voor zijn eigen veiligheid door “de colère van Salah Abseslam”.

Het proces lag donderdagochtend opnieuw even stil doordat de advocaten van Mohamed Abrini als El Haddad Asufi aankondigden dat zij niet langer een mandaat hebben van hun cliënten om hen te vertegenwoordigen op dit proces. Voorzitster Laurence Massart stelde hen, zoals ze woensdag al aankondigde, na een tussenkomst van de Brusselse stafhouder ambtshalve aan. Het incident lijkt louter procedureel, maar het gevolg is dat voor de derde dag op rij de discussie over de naaktfouilles alle andere naar achteren schuift.

Heel wat slachtoffers van de aanslag in metrostation Maalbeek namen deze week verlof om aanwezig te kunnen zijn in de rechtszaal, waar de betrokken onderzoeksrechters en hulpverleners normaal een presentatie zouden geven van hun onderzoek. De getuigen, een tiental, zitten al sinds dinsdagochtend te wachten in de wachtzaal op het moment waarop de discussie over de naaktfouilles kan worden gerond.

In de beklaagdenbox was donderdagochtend enkel de eenbenige ex-IS-strijder Bilal El Makhoukhi aanwezig.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234