Woensdag 21/08/2019

Verenigde Staten 9/11

Emotionele Jon Stewart geeft Congres veeg uit de pan voor nalatigheid steun aan 9/11-hulpverleners

Jon Stewart. Beeld Photo News

‘Geen enkele Amerikaan in dit land mag financieel geruïneerd raken vanwege zijn gezondheid.’ Comedian Jon Stewart toonde zich van zijn meest emotionele kant tijdens een speech gericht aan het Congres. Volgens Stewart is de overheid nalatig met steun voor de hulpverleners van 9/11, die na de aanslagen ziek zijn gevallen. 

Jon Stewart kennen we vooral als de komiek die met zijn Daily Show de wereld veroverde. Maar tijdens zijn speech toonde de man zich erg emotioneel. Daarin beschuldigende hij het Amerikaanse Congres ervan geen oog te hebben voor de hulpverleners die gezondheidsproblemen opliepen tijdens de terroristische aanslagen van 11 september 2001. Bijna in tranen hield hij een fel betoog om fondsen ter beschikking te stellen voor de hulpverleners. 

Emotioneel betoog

Velen onder hen zijn maanden of jaren later ziek geworden door de giftige rook en stoffen die er op ground zero vrijkwamen. Heel wat hulpverleners kregen kanker, en stierven. De overheid heeft normaal een hulpfonds om de medische kosten te betalen, maar dat geld dreigt veel eerder dan verwacht op te raken, omdat er steeds vaker een beroep op het fonds wordt gedaan.

Stewart trok daarom, samen met enkele zieke hulpverleners, naar het Congres om hen te confronteren met hun nalatigheid. Het werd een emotioneel betoog van zowel Stewart als enkele mensen van de New Yorkse politie NYPD. “Geen enkele Amerikaan in dit land mag financieel geruïneerd raken vanwege zijn gezondheid”, zei Stewart, die veel bijval kreeg van de hulpverleners achter hem in de zaal. “Ziek en stervend zijn ze hier naartoe gekomen om te spreken. Tegen niemand. Een schande.” Al sinds de aanslagen van 11 september probeert Stewart het op te nemen voor de hulpverleners.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden