Maandag 06/02/2023

Interview

Emotionele Dirk De fauw reageert op moordpoging: ‘Heb 15 jaar lang veel voor die man gedaan’

Dirk De fauw verlaat het ziekenhuis. Beeld DM
Dirk De fauw verlaat het ziekenhuis.Beeld DM

Dirk De fauw heeft voor de camera van VTM NIEUWS gereageerd op de moordpoging. Een emotionele burgemeester toont zich bijzonder strijdvaardig en vertelt hoe hij het leven van zijn aanvaller al verschillende keren heeft gered in het verleden. De verdachte van de steekpartij weigert intussen alle medewerking. Dat bevestigt het parket van Brugge. Het gaat om een man van 35 uit Torhout.

Mathias Mariën en Ann De Nil

De 35-jarige B.G. werd vanmiddag voorgeleid bij de onderzoeksrechter op verdenking van poging tot moord. Hij weigert echter alle medewerking, naar zijn motief blijft het gissen. De onderzoeksrechter besloot hem wel aan te houden. Ook de advocaat van G. wil voorlopig geen verklaringen afleggen. “Er is de voorbije uren veel gezegd en geschreven, maar wij willen het onderzoek in alle sereniteit laten verlopen”, zegt hij.

Burgemeester De fauw heeft vanmiddag het ziekenhuis verlaten. Hij was bij buitenkomst geëmotioneerd en vooral opgelucht dat hij thuis kon verder herstellen. Het was een zware nacht in het ziekenhuis.

“Dan komt het beeld van wat zich heeft voorgedaan terug boven”, legt de burgemeester uit in gesprek met VTM NIEUWS. “En dan begin je ook wel meer te beseffen dat je heel veel geluk hebt gehad en dat het veel erger kon zijn.”

Bewindvoerder

De burgemeester kent zijn aanvaller al 15 jaar. G. was al die tijd cliënt van De fauw, die ook advocaat is. De fauw was zijn bewindvoerder, wat betekent dat hij het vermogen van G. beheert, omdat die daar zelf niet toe in staat is.“Die man had regelmatig, ongeveer om de drie maanden, een afspraak met mij om zijn zaken wat te bespreken”, legt De fauw uit. Dat gebeurde wel vaker op een zaterdag, omdat de burgemeester dan wat meer tijd had om rustig samen te kunnen zitten.

“Hij zat te wachten op de dorpel van het kantoor”, legt de burgemeester uit. Toen hij uit zijn wagen stapte, kwam B.G. recht naar hem toe. De fauw was zich op dat moment nog van geen kwaad bewust. “Ik had de indruk dat hij me een hand wou geven, dus ik zeg ’dat mag niet omwille van corona’. Zonder iets te zeggen pakt hij mij dan vast en snijdt hij in mijn keel...”

Plas bloed

Nog totaal in shock van wat er net was gebeurd, zag De fauw dat het een rood aardappelmesje was. “Ik dacht ‘nu goed, een aardappelmesje... dat zal niet de grote verwonding veroorzaken’. Ik dacht dat het een kleine snijwonde zou zijn. Maar toen voelde ik het bloed.”

Onderweg naar het ziekenhuis - zijn chauffeur reed - zag De fauw het bloed op zijn hemd en zijn kostuum. “Ik heb altijd maar mijn keel dichtgeknepen met mijn das die ik in de hand had.” Bij het uitstappen zag hij ook de enorme plas bloed op zijn autozetel. De snee was duidelijk dieper dan eerst gedacht.

In het ziekenhuis werd De fauw meteen onder een scanner gelegd. En dan ging het van de scanner recht naar het operatiekwartier zodat de snee - een insnijding van 14 centimeter lang - genaaid kon worden. De burgemeester hield 24 hechtingen over aan de aanval.

Met een doel

Het kan volgens hem bijna niet anders dan dat de man met een doel was gekomen. “Hij heeft altijd een rugzak mee waar een iPad of een laptop of zijn portefeuille in zit. Maar normaal gezien toch geen aardappelmesje... Ik ben ervan overtuigd dat hij effectief kwam om mij te doden.”

Waarom toch? De burgemeester heeft er het raden naar.

“Ik ken hem al zo lang. En wanneer er problemen zijn - we hadden soms wel een keer discussie, wanneer bij iemand met een bescheiden inkomen de verlangens te hoog zijn... ‘ik wil in dezelfde maand een nieuwe iPhone en ik wil een nieuwe iPad en ik wil nieuwe schoenen en ik wil een abonnement op de fitness’ -, dan moet ik zeggen ‘nee sorry, u hebt daar de middelen niet voor’. Ik moet dat afremmen. Maar de laatste maanden waren er helemaal geen discussies op dat vlak. Hij heeft eigenlijk geen enkele aanwijzing gegeven dat hij met iets niet tevreden was. Ik weet het niet.”

Emotioneel

“Als men u zegt, ‘één centimeter verder en er waren vitale onderdelen geraakt’, dan heeft dat toch wel een heel emotioneel effect”, vervolgt De fauw. “Lichamelijk heeft men dat in het ziekenhuis perfect behandeld...” Maar anders gaan leven? Daar denkt hij niet aan. “Ik blijf geloven in de fundamentele goedheid van de mens. Het is niet omdat dit mij nu overkomt, dat ik mij anders zal gedragen.”

De fauw laat ook verstaan er geen enkel probleem mee te hebben om nog te spreken met G., maar krijgt het wel moeilijk als hij bevestigt dat het hem niet verwondert dat de dertiger niet wil meewerken.

“Eerlijk gezegd... Ik heb in die 15 jaar veel gedaan voor die man”, aldus de burgemeester. Net dat maakt deze aanval extra pijnlijk. “Op meerdere keren toen hij zei ‘het leven heeft geen zin, ik ga er een eind aan maken’... heb ik lang met hem gesproken. Ik heb kunnen inpraten om hem. Ik heb veel tijd aan die man besteed, ook op vraag van zijn moeder en zijn broer.”

De burgemeester is tot slot erg dankbaar voor alle steunbetuigingen die hij heeft mogen ontvangen. “Van de koning, federale ministers, Vlaamse ministers en parlementairen, burgemeesters van over heel het land en advocaten, tot veel gewone Bruggelingen... Dat is bijzonder mooi.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234