Dinsdag 31/01/2023

Update

Emotionele day after in Zwitserland en ons land

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Ook vandaag hielden we u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen na het vreselijke busongeval in het Zwitserse Sierre. Daarbij kwamen 28 mensen om het leven, onder wie 22 kinderen. Het gaat om leerlingen van het zesde leerjaar van een basisschool in Lommel en een uit Heverlee, die terugkwamen van een skireis in Saint-Luc. Alle nabestaanden, medeleerlingen en het hele land beleefde een emotionele day-after. Die overlopen we hier nog eens. Vrijdag volgt een nationale dag van rouw met een minuut stilte om klokslag 11 uur.

Stig GeukensKoen HellemansSteven Alen en Toon Mast

22.45 uur: Ook in Sierre zelf werd vanavond een herdenkingsmis gehouden voor de slachtoffers van het zware busongeval. Heel wat mensen woonden de dienst bij in de Sainte-Croix kerk. Ook de Belgische ambassadeur en zijn Nederlandse collega waren aanwezig naast de leden van de regering van het kanton Wallis (Valais). 28 kaarsen - symbolisch gedragen door 22 kinderen en zes volwassenen, het slachtofferaantal - werden aangestoken en aan de voet van het altaar gezet.

21.23 uur: Alle slachtoffers zijn geïdentificeerd. Dat meldt de Zwitserse politie vanavond. Acht Belgische kinderen wier toestand het toeliet, zijn vanavond met hun familie op de terugweg naar België.

20.45 uur: Volgens een schatting van de politie waren in Lommel vanavond 2.500 mensen op de gebedswake in en rond de Sint-Jozefkerk langs de stedelijke basisschool 't Stekske. De serene en sobere wake duurde zo'n drie kwartier, waarna de aanwezigen de kans kregen een kaarsje aan te steken aan de gedenkplaats bij de school. Tijdens het aansteken van de kaarsen werden vele mensen en kinderen overmand door verdriet en barstten in tranen uit.

19.40 uur:
De bus is niet in aanrijding gekomen met de linkertunnelwand, vernam Tagesanzeiger.ch op een persconferentie in de tunnel. De politie heeft de sporen die de bus maakte met gele verf gemarkeerd. De bus is blijkbaar tegen de rechterwand gebotst, en aan die kant gebleven tot de frontale impact tegen de tunnelmuur. Politiecommandant Christian Varone gaf tijdens de persconferentie ook nog aan dat het in dat gedeelte van de tunnel eerder al tot verscheidene ongevallen kwam.

19.30 uur:
Acht gewonden bevinden zich in een toestand die hen toelaat naar huis te gaan, meldt de Zwitserse politie. De twintig in Wallis gehospitaliseerde slachtoffers hebben voornamelijk arm- en beenbreuken, terwijl de zwaargewonde kinderen in Lausanne nog steeds in kritieke toestand verkeren. "Jammer genoeg ziet het er voor hen zeer slecht uit", zegt Florence Renggli, woordvoerster van het ziekenhuis in Wallis. "De meeste lichtgewonde kinderen hebben het psychologisch dan weer zeer moeilijk."

19.24 uur: Tijdens de carnavalstoet in Aarschot zullen zondag witte lintjes hangen aan alle wagens. Om 16 uur zullen de deelnemers aan de stoet witte ballonnen oplaten, terwijl de sirene aan de Sint-Rochustoren één minuut stilte aankondigt. Er wordt tijdens de stoet en de kermis geen muziek gespeeld, met uitzondering van de livemuziek door de huisfanfare van de Gilde der Kasseistampers.

19.22 uur: De politie van Lommel verwacht minstens 3.000 mensen op de gebedswake aan de Sint-Jozefkerk langs de basisschool 't Stekske. Buiten bij het groot scherm staan 400 stoelen klaar, en binnen in de kerk is er plaats voor 350 genodigden. Er is in de kerk plaats voorzien voor een vijftigtal personeelsleden en leerlingen van de school.

19.15 uur:
De ploegvoorstelling van de Handzame Classic (cat. 1.1) start morgen een paar minuten later. "Ook voor de start, om 12.15 uur, zal door de renners één minuut ingetogen stilte gehouden worden," zegt organisator Bert Pattyn.

19.05 uur: Vlaams minister van Media Ingrid Lieten is verontwaardigd over de foto's van slachtoffers die verschillende kranten hebben gepubliceerd. De minister vraagt zich af of de redacties toestemming hebben gevraagd aan de ouders om de foto 's van de kinderen te publiceren. Lieten verwijst naar de Code van de Raad voor de Journalistiek, waarin wordt gesteld dat "minderjarige slachtoffers in de regel niet worden geïdentificeerd, minstens wordt uiterst terughoudend omgegaan met gegevens die identificatie mogelijk maken."

19.00 uur: De Federatie van Belgische Autobus- en Autocarondernemers en van Reisorganisatoren (FBAA) heeft de Franse hoogleraar Bottot, een specialist in ongevallen met autocars, opdracht gegeven een eigen onderzoek in te stellen.

18.48 uur:
Net voor de zes kinderen die slechts lichtgewond werden weer naar huis mochten vertrekken, hebben ze nog een bezoek gebracht aan de gewonde kinderen in het ziekenhuis. Dat waren uiteraard heel emotionele momenten.

18.38 uur: Het onderzoek naar de oorzaak blijft nog duren. De politie is nog alle pistes aan het onderzoeken. Ook de verklaringen van enkele leerlingen die het hadden over een dvd-wissel net voor het ongeval worden ernstig genomen en onderzocht.

18.25 uur:
De vier Belgische openbaarvervoermaatschappijen NMBS, De Lijn, MIVB en TEC houden morgen om 11 uur een minuut stilte. De bussen, trams en metro's stoppen aan de eerstvolgende halte en leggen daar de motor stil. Ook de treinen zullen een minuut halt houden in de stations. Aan alle gebouwen zullen de vlaggen halfstok hangen.

18.20 uur:
19 van de 28 doden zijn formeel geïdentificeerd.

18.12 uur:
Er is morgen geen reclame op de zenders van de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa), de RTBF, Télébruxelles, BETV, NRJ en Twizz. Net zoals bij de VRT worden ook op de VMMa-zenders enkele programma's vervangen, zoals 'Sketch Up', 'Voor de Show' en 'Zware jongens: wegmisbruikers'.

17.52 uur: De fabriek van autobouwer Volvo Cars in Gent legt morgen rond 11 uur de lijn stil. Het personeel wordt ook opgeroepen om de radio's een kwartier vóór en na 11 uur uit te zetten.

17.44 uur:
Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zonet bekendgemaakt dat er niet zeven, maar zes Nederlandse kinderen omkwamen bij het busongeluk. Dat blijkt na afloop van de identificatie van slachtoffers.

17.42 uur:
De Belgische renners zullen zaterdag met een zwarte armband starten in Milaan-Sanremo. De Internationale Wielerunie UCI gaf daar vandaag de toestemming voor.

17.31 uur:
Bij alle hoofdgebouwen van de Nederlandse rijksoverheid hangen morgen de Nederlandse vlaggen halfstok. Premier Mark Rutte heeft dat beslist omdat er ook Nederlandse kinderen omkwamen bij het busongeval in Zwitserland.

17.24 uur:
Volgens Kris Verduyckt, eerste schepen van Lommel, worden de ouders van de overleden kinderen vanavond al terug in België verwacht. Dat vertelde Verduyckt aan de school 't Stekske in Lommel, waarvan vijftien leerlingen, de leraar van het zesde studiejaar en een administratief medewerkster om het leven kwamen. "De ouders komen vanavond samen terug met hetzelfde vliegtuig. De lichamen van de dodelijke slachtoffers worden pas morgen overgevlogen", aldus Verduyckt.

17.19 uur:
José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, heeft beslist om ook aan alle gebouwen van de Commissie de vlaggen halfstok te hangen. In de entourage van Barroso valt te horen dat het gebaar eerder uitzonderlijk is. Normaal hangen vlaggen aan de Commissiegebouwen enkel halfstok naar aanleiding van het overlijden van een staatshoofd van een lidstaat.

17.16 uur: Aan de hekken rondom basisschool 't Stekske in Lommel hebben leerlingen witte ballonnen bevestigd. Intussen zijn ook alle voorbereidingen getroffen voor de gebedswake van vanavond in de Sint-Jozefkerk langs de school 't Stekske. In de kerk zelf is er naar schatting plaats voor 350 mensen om te zitten. Buiten staan ook al stoelen klaar. Voor de persmensen, die de kerk niet binnen mogen, met uitzondering van een tv-ploeg, is een speciaal vak gereserveerd tussen hekken.

17.11 uur:
Enkele lichtgewonde kinderen, die vandaag nog naar huis mogen, hebben de zwaarder gewonde kinderen in het ziekenhuis van Sion een bezoek gebracht.

17.00 uur:
Het is onmogelijk dat de kinderen gezien hebben of de busbestuurder al dan niet een dvd wilde insteken op het moment van het ongeluk. Volgens Tom Coremans, eigenaar van Toptours, kunnen de kinderen de bestuurder niet zien door het ontwerp van de bus.

16.34 uur:
Ook de plenaire Senaat heeft hulde gebracht aan de slachtoffers van het busongeval. "Tot mijn grote spijt moet ik hier echter aan toevoegen dat de Senaat ook als gemeenschap door deze ramp getroffen werd", zei Senaatsvoorzitster Sabine de Bethune. Een adviseur bij de taaldienst vernam dat zijn dochter de ramp niet overleefd had. Ook de dochter van een werknemer van het parlementair restaurant verkeert nog in coma.

16.10 uur:
De Belgische bisschoppen vragen dat morgen na de minuut stilte, om 11.01 uur, gedurende enkele minuten de rouwklokken worden geluid in alle kathedralen, kerken en kapellen.

15.50 uur:
Op dezelfde persconferentie nam ook Yves Mannaerts van de sectortororganisatie het woord. Ook hij sprak zijn medeleven uit, en zei dat de hele sector nog veel vragen heeft. Tegelijk wilde hij ook komaf maken met enkele geruchten. Er was geen sprake van alcoholgebruik van de chauffeur, en er zat ook geen gepensioneerde vrachtwagenchauffeur in de bus. Die geruchten werden door enkele media gelanceerd.

15.45 uur:
Tom Coremans, de zaakvoerder van busmaatschappij Toptours, heeft op een persconferentie in Aarschot zijn medeleven uitgesproken. Hij was gisteren zelf op weg met een bus naar Saint-Luc. Hij heeft eerst de kinderen veilig afgezet aan het hotel, en is vervolgens naar het politiesecretariaat gereden. Het Zwitserse onderzoeksteam heeft hem vandaag ook laten weten dat medische redenen niet aan de oorzaak van de ongeval liggen. Ook met de bus en de rij/rusttijden was alles in orde.

15.21 uur:
Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) stelt de Vlaamse regering voor extra ondersteuning te geven aan de getroffen scholen in Heverlee en Lommel. Zo komt er onder meer tot het eind van het schooljaar een fulltime psycholoog om de leerkrachten en leerlingen bij te staan.

15.07 uur:
Televisiezender vtm meldt dat de uitzending van het populaire programma 'The Voice' met een dag wordt uitgesteld, naar aanleiding van de dag van nationale rouw die morgen plaatsvindt.

14.49 uur:
Halattraction, de organisator van de carnaval van Halle dat dit weekend plaatsvindt, vraagt de deelnemende carnavalsgroepen om tijdens de dopen van de carnavalwagens een minimum aan muziek te gebruiken. Het carnaval gaat wel zoals gepland door, maar er wordt tijdens het weekend eer betoond aan de slachtoffers.

14.39 uur:
Morgen tijdens de dag van nationale rouw zal er om 11 uur dus een minuut stilte gehouden worden. Dat was sowieso al het geval voor alle scholen, maar nu zullen andere instanties dat voorbeeld volgen. De brandweer heeft al laten weten dat ze om 11 uur de slachtoffers in stilte herdenken, en dat daarna in alle gemeentes de sirenes gedurende 30 seconden worden aangezet.

In Lommel werden kaarsen aangestoken na een gebedswake. Beeld REUTERS
In Lommel werden kaarsen aangestoken na een gebedswake.Beeld REUTERS
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA

14.26 uur: De eerste stoffelijke resten van de dodelijke slachtoffers van het busongeval in Zwitserland zullen dan toch nog niet vandaag kunnen worden gerepatrieerd. Eerder liet het kabinet van de eerste minister het tegengestelde weten, maar in Sion mogen na zonsondergang geen vliegtuigen meer opstijgen. De vlucht met de C-130 is dus pas voor morgenochtend.

14.20 uur:
De vier zwaargewonden die in Zwitserse ziekenhuizen worden verzorgd, worden allen individueel met een ambulancevliegtuig overgebracht naar België. Bij drie onder hen gebeurt dat zeker nog niet vandaag. Eén zwaargewonde wacht nog op een medisch rapport.

14.12 uur:
De enorme klap voor de kleine school in Lommel is zwaar om dragen voor de leerkrachten en de directie. "Constant denk je aan de getroffen ouders, de broertjes en zusjes en aan alle kinderen van de school. Het moet een hel geweest zijn dat de ouders zo lang in onzekerheid zijn gebleven over het lot van hun kinderen. 't Stekske is een wijkschooltje waar iedereen iedereen kent en dat maakt het nog moeilijker om dragen", aldus een leerkracht, die anoniem wenste te blijven.

14.05 uur:
De stoffelijke resten van de slachtoffers zijn afgelopen nacht voor identificatie overgebracht van Lausanne naar Sion. Die identificatie is volgens premier Di Rupo nog altijd niet afgerond. "Het gebeurt familie per familie en dat gaat gepaard met momenten van intense pijn", verklaarde Di Rupo. Daarnaast voeren de Zwitserse autoriteiten een autopsie uit op het lichaam van de buschauffeur die bij het ongeval achter het stuur zit. Er wordt zo snel als mogelijk gewerkt, maar met respect voor alle regels die in Zwitserland gelden, gaf de premier aan.

13.55 uur:
De Europese Commissie wil indien nodig veiligheidslessen trekken uit het dodelijke busongeval. "Als er lessen te trekken vallen, zullen we dat doen", verklaarde de woordvoerster van de Commissie. Wel moeten eerst de oorzaken van de ramp vastgesteld worden. De woordvoerster beklemtoonde dat de autocar "één van de meest veilige transportmiddelen" is en dat er in het voorbije decennium voortdurend is geïnvesteerd in de versterking van de veiligheid

13.37 uur:
Vanavond laat worden de eerste lichamen van de verongelukte jongeren en begeleiders in Sierre met een C-130 naar ons land teruggebracht. Morgen volgt nog een tweede vlucht vanuit Sion. De ouders van de slachtoffers kunnen vandaag en morgen vanuit Genève met een Airbus van Defensie terugkeren naar België. Dat heeft premier Elio Di Rupo na afloop van een vergadering van het kernkabinet bekendgemaakt.

13.32 uur:
Geen enkele van de 24 gewonde kinderen die gewond zijn geraakt, zou voorlopig het ziekenhuis kunnen verlaten. Dat heeft de website 20min.ch gemeld op gezag van communicatiehoofd Florence Renngeli van het ziekenhuis Wallis. Het zou vooral om praktische redenen zijn dat ze niet naar huis kunnen. Eerder was gemeld dat zes kinderen een ziekenhuis in Wallis konden verlaten.

13.15 uur:
Staatssecretaris Tarcisio Bertone heeft namens paus Benedictus XVI een rouwtelegram gestuurd naar aartsbisschop André-Joseph Léonard, waarin de paus zijn medeleven uitspreekt met de getroffen families van het busongeval in Zwitserland. "Bij het vernemen van het tragische busongeval in Zwitserland, waarbij vele slachtoffers vielen onder wie vele kinderen, spreekt paus Benedictus XVI zijn verbondenheid in gebed uit met de families die in rouw zijn en hij vertrouwt de slachtoffers toe aan Gods genade. De paus spreekt zijn oprecht medeleven uit met de gewonden en hun familie en met de hulpverleners", luidt het.

13.11 uur:
Morgen wordt een dag van nationale rouw. Om 11 uur wordt in het hele land een minuut stilte gehouden, zo heeft premier Di Rupo meegedeeld.

13.01 uur: De chauffeur van de bus wilde net voor de fatale crash een dvd opzetten. Dat hebben de gewonde kinderen aan hun ouders en het verplegend personeel in de ziekenhuizen verteld, weten de Zwitserse krant Aargauer Zeitung en onze collega's van Het Laatste Nieuws. Het zou een mogelijke verklaring van het tragische busongeval kunnen zijn. De Zwitserse autoriteiten onderzoeken de piste.

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld GETTY
Beeld GETTY
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

12.58 uur: De Zwitserse wegenautoriteiten hebben over de huidige constructienormen van tunnelwanden in het land overlegd. "Op dit moment hebben de nissen een rechte hoek, wat volgens de normen is", legde Antonello Laveglia, een woordvoerder van de Zwitserse federale wegendienst ASTRA, uit. "Nu is het duidelijk dat na wat er gebeurd is, het niet uitgesloten is dat iets opnieuw overlegd of veranderd zal worden. Het ongeval is een aanleiding om over die thematiek na te denken."

12.51 uur: Voor de gebedswake vanavond in Lommel-Kolonie wordt veel volk verwacht. De stad voorziet in logistieke ondersteuning voor de gebedswake. De Sint-Jozefkerk aan de school 't Stekske is erg klein en daarom komen er buiten twee grote schermen. Buiten aan de kerk worden ook stoelen geplaatst voor de familieleden. Dat zegt eerste schepen Kris Verduyckt.

12.41 uur:
De meeste van de veertien kinderen in het ziekenhuis van Sion hebben breuken aan de onderste ledematen. Dat heeft het Britse SkyNews gemeld op gezag van dokter Michael Canans van dat ziekenhuis. "Stilaan komen de kinderen tot het besef dat veel van hun vrienden het ongeluk niet hebben overleefd. Dat is uiteraard een dramatisch gebeuren", aldus dokter Canans. "Ze praten en ze stellen vragen. Maar op dit ogenblik weten we niet 100 procent zeker wie overleefde en wie niet."

12.34 uur:
De familieleden van de slachtoffers volgen elkaar op om de plaats van het dramatische busongeval in Zwitserland te bezoeken. Dat hebben journalisten van persagentschap AFP vastgesteld. "Op vraag van de families worden de hele dag door bezoeken aan de tunnel georganiseerd", verduidelijkte een woordvoerder van de Zwitserse politie. De familieleden verlieten hun hotel met bloemen in de handen.

12.27 uur:
De meeste leerlingen daagden vanochtend op in de stedelijke basisschool 't Stekske in Lommel. Op aangeven van de leerkrachten worden de hulpverleners betrokken in de bijstand van de leerlingen. "Na de schooltijd gaan we ook met de leerkrachten praten, want voor hen is het verlies van zoveel kinderen in de school een grote klap. Ook slachtofferhulp uit Nederland is aanwezig in Lommel", zegt eerste schepen Kris Verduyckt. Onder de hulpverleners zijn mensen van het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB), de dienst dringende sociale interventie van het Rode Kruis-Vlaanderen en de diensten slachtofferhulp en slachtofferbejegening.

12.18 uur:
De twee rouwregisters op de websites van de stad Lommel en de school 't Stekske in Lommel-Kolonie telden gisterenavond al bijna 10.000 steunbetuigingen. Naast het rouwregister in het stadhuis, ligt er ook een rouwregister in buurthuis De Kom, naast de stedelijke basisschool.

12.12 uur:
Veertien kinderen die verpleging krijgen in het ziekenhuis van het Zwitserse Sion, maken het naar omstandigheden goed. Dat heeft de lokale website 20min.ch gemeld. De meesten hebben beenbreuken. Geen van hen verkeert echter in levensgevaar, zo citeerde de website dokter Meciel van het ziekenhuis in Sion.

12.02 uur:
Sommige kinderen waren zo zwaar verminkt, dat er DNA-onderzoek aan te pas moest komen om hen te identificeren. Dat meldt een woordvoerder van de lokale hulpverleners aan VRT-nieuws.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA

11.57 uur: Overal in het land worden nog steeds acties ondernomen om de solidariteit uit de drukken. Steeds meer organisaties, steden en gemeenten sluiten zich aan bij de blijken van medeleven en solidariteit.

11.43 uur:
Het zwaargewonde kind dat in het ziekenhuis van Bern wordt verzorgd, is sinds deze voormiddag buiten levensgevaar. Dat heeft de website 20min.ch gemeld op gezag van ziekenhuiswoordvoerster Monika Kugemann. De toestand van drie kinderen in het universitair ziekenhuis van Lausanne (CHUV) blijft daarentegen zorgwekkend. Het ziekenhuis kan nog geen prognoses geven.

11.39 uur: De ouders zijn in Zwitserland bezig met het groeten van de lichamen van hun kinderen. Dat gebeurt in drie stappen: eerst krijgen ze persoonlijke spullen te zien, dan foto's en in de laatste fase krijgen ze het stoffelijk overschot te zien. Op ieder ogenblik kunnen de ouders in een van de drie stappen stoppen", zei de Lommelse schepen Verduyckt zonet.

11.31 uur:
Het noodnummer van Buitenlandse Zaken ontvangt steeds minder oproepen. Vanmorgen werden de oproepen in tientallen geteld, gisteren waren er dat honderden, aldus een woordvoerder van Buitenlandse Zaken. "Meerdere buitenlandse ambassades in België contacteren ons momenteel voor meer informatie over de ramp", legt de woordvoerder uit. "Ook tal van scholieren en burgers bellen ons op om hun solidariteit uit te drukken."

11.23 uur:
Volgens de Zwitserse nieuwswebsite 20min.ch bevinden vier kinderen zich nog in kritieke toestand. Drie bevinden zich in het universitaire ziekenhuis van Lausanne, een vierde in een ziekenhuis in hoofdstad Bern.

11.19 uur:
Aan de Sint-Lambertusschool in Heverlee lopen klachten binnen over te opdringerige internationale pers. Zo staan er daar intussen al dertig, vooral internationale, cameraploegen. Volgens politiewoordvoerder Marc Vranckx zullen er waarschijnlijk bijkomende maatregelen genomen worden om de media op afstand te houden.

11.13 uur:
De repatriëring van de dodelijke slachtoffers van het busongeval in het Zwitserse Sierre gebeurt zeker niet vandaag. "De repatriëring van de doden is een internationaal transport en dat moet voldoen aan een aantal criteria. Zo kunnen de Zwitserse autoriteiten de lichamen pas vrijgeven als onder meer de geboorteaktes of kopies daarvan voorgelegd worden. Er wordt wel dag en nacht gewerkt om dat snel in orde te brengen."

11.06 uur:
In de loop van de dag zouden nog enkele gewonde Belgische kinderen het ziekenhuis mogen verlaten. Dat heeft de Zwitserse nieuwswebsite 20min.ch gemeld. Zes kinderen konden gisterenavond reeds het ziekenhuis van Wallis verlaten. Zij hadden enkel lichte verwondingen opgelopen. Om 16.00 uur vandaag komen de ziekenhuizen met een officiële reactie.

11.02 uur:
Zowel in Lommel als in Heverlee blijven mensen toestromen om bloemen neer te leggen voor de scholen.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld BELGA
Beeld BELGA

10.54 uur: De voetbalwedstrijd tussen Lommel United en Eendracht Aalst van komend weekend, werd in onderling overleg uitgesteld. Er werd nog geen nieuwe datum bekendgemaakt.

10.47 uur:
Ook vandaag komt er geen vragenuurtje in de Kamer. Dat heeft de Conferentie van de Voorzitters van de Kamer beslist. Bij het begin van de plenaire zitting, om 14.15 uur, wordt een rouwhulde gehouden ter nagedachtenis van de slachtoffers. Kamervoorzitter André Flahaut zal daarbij een verklaring afleggen.

10.41 uur:
De eerste familieleden van de omgekomen kinderen hebben al hun dierbaren kunnen zien, zo heeft de website 20min.ch gemeld. De familieleden zouden het mortuarium in Sion ondertussen reeds hebben verlaten. De ouders van de verongelukte kinderen hebben de nacht doorgebracht in het "Hotel Des Vignes" in Uvrier bij Sion. Dat is drie kilometer van het mortuarium verwijderd.

10.35 uur:
De bestuurder van de Belgische bus kende het traject van het dramatische busongeval goed. Dat heeft burgemeester Simon Epiney van het Zwitserse dorp Anniviers tegenover het sensatieblad Blick gezegd. Hij was "zeer ervaren en kende het traject goed", aldus de burgemeester, die volgens Blick de chauffeur goed kende en niet kan vatten hoe het ongeluk kon gebeuren.

10.23 uur:
Ook in de Sint-Lambertusschool in Heverlee gaan ondanks de tragedie de lessen door. Zowel het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB), Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) als de eigen scholengemeenschap zijn in de school aanwezig met een bijstandsteam om kinderen of leerkrachten die het moeilijk hebben op te vangen. Ze stonden vanmorgen ook de ouders aan de schoolpoort bij.

10.13 uur:
Op Nederlandse rouwregisters op internet waren vanochtend al duizenden reacties geplaatst naar aanleiding van het busongeval. De afzenders toonden zich geschokt. Op condoleance.nl hebben een kleine 3.000 mensen een boodschap achtergelaten. Op condoleanceregister.nl deden zo'n 800 mensen dat.

10.08 uur:
De lessen in de stedelijke basisschool 't Stekske in Lommel zijn vanmorgen gewoon hervat na het busdrama. Bij het ongeval lieten 15 leerlingen van het zesde studiejaar uit Lommel het leven. De beslissing om de school te openen, was gisteren al genomen. Er is wel een aangepast programma gepland.

"Het was het advies van de hulpverleners om alles gewoon te laten doorgaan en niet stop te zetten", zegt eerste schepen Kris Verduyckt. "Het sociale leven moet deels verder gaan. De leerlingen in de school moeten elkaar kunnen ontmoeten en praten over de gebeurtenissen. Ze zitten immers met vragen en hun verdriet." Af en toe komt er een leerling met een leerkracht naar buiten om een tekening bij de bloemen te leggen.

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

09.54 uur: Het parlement en de regering van het Zwitserse kanton Wallis (Valais) hebben vandaag een minuut stilte in acht gehouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Gisteren zou het parlement zich buigen over een serie routinezaken. Maar het pakte helemaal anders uit. Raadsleden stonden in groepjes samen, berichten werden uitgewisseld. Nu en dan begaf een enkel parlementslid zich naar de regeringsbanken om nieuws uit de eerste hand te krijgen.

Parlementsvoorzitter Jean-Ambert Ferrez en kantonspresident Jacques Melly hebben hun verbijstering, hun treurnis en hun medeleven uitgedrukt. Zij gewaagden van een verschrikkelijk ongeluk. Zelfs geroutineerde en doorgewinterde reddingswerkers hadden het zwaar wegens de dode en gewonde kinderen.

09.22 uur: De tunnel in Sierre voldoet aan alle normen, met inbegrip van de veiligheidsnissen, aldus woordvoerder Guido Bielman van de Zwitserse wegenautoriteit Astra. Voor die veiligheidsnissen bestaan er normen, net als voor de tunnels zelf. Volgens Bielman moeten er, afhankelijk van de lengte van de tunnels, om de 600 tot 900 meter uitwijkstroken komen.

Ook voor de hoeken van de nissen zijn er normen. Zij moeten om bouwtechnische redenen rechthoekig zijn. Tot nu toe zijn daar nog geen problemen mee geweest. Na elk voorval worden de veiligheidsnormen nog eens bekeken. Dit zal ook nu gebeuren en er komen indien nodig aanpassingen, verzekerde Bielman.

08.50 uur:
De Zwitserse pers stelt vragen over de veiligheid van de tunnel. Het dagblad Le Temps vraagt zich af of er een lagere maximumsnelheid voor zware voertuigen moet komen of een verandering van het concept van de veiligheidsnissen. De krant voegt er aan toe dat de in 1999 gebouwde tunnel voldoet aan alle huidige normen inzake ventilatie, nooduitgangen, signalisatie en energiebevoorrading.

De krant Tages-Anzeiger heeft het eveneens over de veiligheidsnissen in de tunnelwand. De hoeken kunnen in geval van een botsing levensgevaarlijk zijn. "Het is enkel door die muur dat een frontale botsing zich kon voordoen", aldus het blad uit Zürich. Het voegt eraan toe dat deze vorm van constructie wijd verspreid is in Zwitserland.

08.35 uur: "Bijna iedereen kent een slachtoffer", zo kopt het Zwitserse blad Blick vandaag een reportage over de stemming in Heverlee na het dramatische busongeval. Blick stuurde twee reporters naar Heverlee, in het bijzonder naar de getroffen school.

08.25 uur: De regering beslist vandaag over de mogelijkheden voor de repatriëring van de slachtoffers. Om 09.30 uur komt het kernkabinet bijeen. Verschillende gewonden zouden vanaf vandaag via militair transport kunnen worden vervoerd, ofwel van zodra dat mogelijk is met een speciaal vliegtuig dat door de verzekeraars wordt gecharterd. Van de overleden slachtoffers moeten er nog drie worden geïdentificeerd. Gezien de hevigheid van de schok, blijven er identificatieproblemen.

08.13 uur: Tientallen mensen in Sierre zijn gisterenavond spontaan bijeengekomen om te rouwen voor de slachtoffers. Volgens de autoriteiten kwam de zeer stille en waardige bijeenkomst vanzelf tot stand. De spontane rouwbetuiging en uiting van solidariteit met de nabestaanden illustreert de stemming in het stadje.

07.55 uur:
Het Internationaal Olympisch Comité is verbijsterd door het dramatische ongeval met een Belgische bus in Zwitserland, aldus voorzitter Jacques Rogge. Het Belgische hoofd van het Olympisch Comité biedt zijn meest oprechte medeleven aan de families van de slachtoffers aan.

Ook de Belgische gedelegeerd bestuurder van de groep Nestlé, Paul Bulcke, heeft het nieuws met grote consternatie vernomen. "Als in Zwitserland levende Belg treft dit drama mij bijzonder, zeker omdat het kinderen betreft."

06.07 uur:
Peter Vanvelthoven, de burgemeester van Lommel, meldt dat de ouders straks vanaf 8 uur hun overleden kinderen kunnen groeten. Daarna zullen de lichamen worden vrijgegeven en zal de repatriëring starten.

null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234