Zaterdag 25/01/2020

Eminentie zit op het Y-chromosoom

De Universiteit Gent trekt de vrouwonvriendelijke lijn ongestoord door

Wat is er toch aan de hand met die universiteit van Gent? Nemen ze een goed initiatief met een honours programme voor talentrijke studenten, slagen ze er meteen in om dat te in te vullen met sprekers gekozen op basis van selectiecriteria van twee eeuwen geleden.

Schitterend idee dus, om eindelijk nog eens excellentie te gaan belonen en aan vijftig studenten de kans te geven een echte brede kijk te ontwikkelen buiten het eigen vakgebied, door in discussie te kunnen gaan met "eminente sprekers".

Rijbewijs en baard

Maar wat is dat, een "eminente spreker"? Uit de opsomming in de pers van de eerste sprekers de criteria distilleren van "eminent spreker", is niet makkelijk. Een rijbewijs is alvast niet vereist, eminente filosofen onderscheiden zich het best door het ontbreken daarvan. Leeftijd lijkt wel een criterium te zijn, je moet blijkbaar de 50 voorbij zijn en 65 plus is geen probleem. Een baard is ook niet vereist, wat dat betreft is het fiftyfifty. Maar één criterium is in de Universiteit van Gent ook in de 21ste eeuw onlosmakelijk met eminentie verbonden: je moet van het mannelijke geslacht zijn. Eminente vrouwen bestaan niet voor het Gentse Universiteitsbestuur.

Vergeet Ingrid Daubechies, uitvinder van de wavelets voor beeldcompressie, waardoor we vandaag over digitale beeldvorming beschikken, prof in Princeton en nu in Duke University, voorzitter van de wereldunie van wiskundigen. En o ja, Vlaamse. Niet eminent.

Vergeet Marleen Temmerman, hoogleraar van de UGent nota bene, ex politica en nu hoofd van het Departement voor Reproductieve Gezondheid en Onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie. Niet eminent.

Vergeet Catherine Verfaillie, stamcelonderzoekster met wereldfaam. Niet eminent.

Vergeet Pattie Maes, toponderzoekster en prof aan het medialab van MIT. Niet eminent.

Vergeet Sophie De Schaepdrijver, geschiedkundige, prof aan Penn State en autoriteit over Wereldoorlog I. Niet eminent (wel zopas gelauwerd door het Vlaams Parlement, maar misschien is dat een contra-indicatie).

Vergeet de briljante jonge filosofe Alicja Gescinska, van de UGent zelf nota bene. Niet eminent.

Vergeet een toppolitica als Laurette Onkelinx, die al jaren de Wetstraatjungle overleeft en beheerst. Niet eminent (of Franstalig, dat is natuurlijk tegenwoordig ook een uitsluitingscriterium).

Vergeet een topjournaliste als Isabel Albers, nu hoofdredactrice van De Tijd. Niet eminent.

Een paar voorbeelden maar, from the top of my head.

Nadat de Universiteit Gent er alleen met een decretaal mes op de keel toe gebracht kon worden om meer vrouwen in haar bestuur te stoppen en ze tot een paar maanden geleden de enige universiteit was waar het aantal vrouwelijke proffen daalde in plaats van steeg, wordt de vrouwonvriendelijke lijn nu doorgetrokken in haar honours programme.

Gelukkig hebben ze tot 11 maart gewacht om hun initiatief wereldkundig te maken. De vrouwendag was dan toch drie dagen voorbij en vergeten.

Moeilijk te vinden

Desgevraagd zullen ze in de UGent waarschijnlijk antwoorden dat ze zich bewust zijn van het 'probleem'. Of zullen ze zeggen dat ze wel eminente spreeksters zoeken, maar ja, het is zo moeilijk om competente vrouwen te vinden. Zie hierboven.

Met het gevolg dat de crème de la crème van de intellectuele elite van morgen opnieuw ingelepeld krijgt dat eminentie op het Y-chromosoom zit.

Verman u, UGent. Zet ze voor een auditorium vol toptalent, die eminente vrouwen. Of moet 'de politiek' u nog eens met een decreet rond de oren slaan?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234