Vrijdag 07/05/2021

Knippen en plakken in DNA

Embryo's fixen? Hoog tijd dat we ons als samenleving beraden over waar de grenzen liggen

Petra De Sutter.  Beeld Eric de Mildt
Petra De Sutter.Beeld Eric de Mildt

De Amerikaan Shoukhrat Mitalipov is erin geslaagd menselijke embryo's genetisch te verbeteren met de CRISPR-Cas9-techniek. Hij gaat hiermee verder dan eerdere Chinese groepen, zijn techniek is efficiënter en mogelijk veiliger. Mitalipov heeft een mutatie gecorrigeerd, die aanleiding geeft tot een dodelijke hartafwijking. De embryo's werden niet teruggeplaatst, het was slechts een experiment. Terugplaatsing zou in de VS (of in Europa) trouwens niet kunnen, wegens wettelijk verboden. Dit nieuws wekt bij de ene enthousiasme op, bij de andere afschuw. Waarom?

Morrelen aan het genoom van het menselijk embryo verandert het erfelijk materiaal van dat embryo, maar ook van al zijn nakomelingen. Kleine effecten kunnen hierdoor grote gevolgen hebben. Hoe weten we dat de techniek 'veilig genoeg' is om ooit in de kliniek toe te passen? En als het dan inderdaad 100 procent veilig zou kunnen, waarvoor gaan we dit doen? Voor ernstige genetische aandoeningen? Voor gezondheidsrisico's later in het leven, zoals diabetes en darmkanker? Of om onze spiermassa te vergroten of ons immuunsysteem te versterken, zodat we minder gevoelig voor infecties zijn? Of misschien, hoewel het nu nog absoluut niet kan, op een dag om gewenste eigenschappen te versterken, en onze eigen designerbaby te creëren?

Zijn er ethische redenen om grenzen te stellen aan deze technologische vooruitgang? Wat mij betreft wel. Ernstige genetische aandoeningen voorkomen, daar zullen weinigen problemen mee hebben, maar de andere indicaties? Willen we een gezond kind, of ook een perfect kind? Als het ooit kan, zal het gebeuren, daar hoeven we niet aan te twijfelen. En wat met de kostprijs van genetische modificatie van embryo's? Zal deze techniek voor iedereen toegankelijk zijn, of zal hij de ongelijkheid tussen mensen vergroten? Zal het veranderen van het genoom van onze toekomstige kinderen de solidariteit niet ondermijnen waarop onze sociale zekerheid en gezondheidszorg gestoeld zijn? Waarom zou ik namelijk bijdragen tot jouw gezondheidskosten, jij met je slechte genen, die nagelaten hebt ze te verbeteren? Zal genetische modificatie van embryo’s niet bijdragen tot het ontstaan van een nieuwe meritocratie?

Transhumanisten zijn overtuigd dat de toekomst van de mens ligt in het ingrijpen in de evolutie en het verbeteren van onze soort, door middel van bionica, artificiële intelligentie en genetische modificatie. Bioconservatieven willen niets van dit alles, want het leven is 'gegeven' en onaantastbaar. Persoonlijk ben ik het oneens met beide groepen. Er is volgens mij een middenweg, waar nieuwe technologie wordt ingezet op verstandige en ethisch verantwoorde wijze, die het algemeen belang dient.

In de Raad van Europa verdedig ik in oktober het standpunt om vandaag niet over te gaan tot de terugplaatsing van genetisch gemodificeerde embryo’s, om al bovenstaande redenen. We zijn hier niet klaar voor, noch wetenschappelijk noch maatschappelijk. De Oviedo-conventie, die bio-ethische thema’s in Europa regelt, en die België overigens niet heeft ondertekend, verbiedt dit trouwens uitdrukkelijk. Het eerste genetisch gemodificeerde kind zal dan ook niet in Europa of in de VS geboren worden, maar in Mexico of Oekraïne, net zoals het eerste ‘drie-ouderkind’ (een proefbuisbaby met twee moeders en één vader, red.)…

Hoog tijd dat we ons als samenleving beraden over hoe we deze nieuwe technologie gaan inschakelen in de geneeskunde, en waar de grenzen liggen. Graag een breed maatschappelijk debat, zodat beleidsmakers hun verantwoordelijkheid kunnen nemen en het kader creëren om dit op een goede manier te regelen. Het is vijf voor twaalf…

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234