Dinsdag 11/05/2021

NieuwsVaccinatiestrategie

EMA erkent bijwerking, maar geeft Johnson & Johnson-vaccin zegen

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het Europees Geneesmiddelenagentschap heeft het licht – alweer – op groen gezet voor het gebruik van het coronavaccin van Johnson & Johnson. In zeldzame gevallen kan het vaccin voor bloedklonters zorgen, maar de risico’s wegen volgens het agentschap niet op tegen de voordelen van vaccinatie.

Een week terug zette farmagigant Johnson & Johnson zelf de Europese leveringen van zijn vaccin stop. In de Verenigde Staten waren toen gevallen aan het licht gekomen waarbij mensen na een inenting bloedklonters ontwikkelden. Het ging om acht patiënten op een totaal van op dat moment bijna 7 miljoen mensen die het vaccin in de arm hadden gekregen. Een erg zeldzame bijwerking dus, als er al een oorzakelijk verband was.

Toch nam Johnson & Johnson het zekere voor het onzekere: het bedrijf zette toekomstige leveringen on hold en vroeg om de al geleverde vaccins voorlopig niet toe te dienen. Bijkomend onderzoek van de Europese en Amerikaanse geneesmiddelenautoriteiten moest uitwijzen of het vaccin, dat al eerder goedgekeurd werd voor gebruik op de Europese markt, nog steeds als veilig beschouwd zou worden.

Het Europese onderzoek is nu rond. Het EMA ziet wel degelijk een oorzakelijk verband, wat betekent dat de bijsluiter van het vaccin een extra mogelijke bijwerking komt. Tegelijk geeft het agentschap aan dat het om een erg zeldzame bijwerking gaat. Het risico weegt volgens hen niet op tegen de voordelen van een inenting. Wie ziek wordt door Covid-19, loopt overigens óók een verhoogde kans op bloedklonters.

Het vaccin kan dus in principe verder ingezet worden in de Europese vaccinatiecampagnes. Of dat ook snel zal gebeuren, hangt in de eerste plaats af van de fabrikant zelf, klinkt het bij minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) en Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). Het was immers Johnson & Johnson zelf die vroeg om de vaccins voorlopig niet te gebruiken. Wellicht wacht de farmareus eerst het oordeel van de Amerikaanse toezichthouder FDA af - dat wordt vrijdag verwacht.

AstraZeneca

De zeldzame bijwerking met de bloedklonters, in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes, is dezelfde die eerder ook al aangetroffen werd bij het vaccin van AstraZeneca. Ook daar is het EMA van mening dat de risico’s te gering zijn om te beslissen het vaccin niet te gebruiken. Toch besliste ons land begin deze maand om vier weken lang geen AstraZeneca te geven aan mensen jonger dan 56 jaar. Vandenbroucke heeft het EMA intussen om een uitgebreidere analyse gevraagd.

Het is dan ook de vraag of het vaccin van Johnson & Johnson eenzelfde lot beschoren is. Het antwoord kan belangrijke gevolgen hebben voor de planning van de vaccinatiecampagne. Zowel AstraZeneca als Johnson & Johnson werden lange tijd gezien als cruciale pijlers van de vaccinatiestrategie.

5 miljoen doses

Het vaccin van Johnson & Johnson is voorlopig het enige waarbij één prik volstaat. Ons land bestelde 5 miljoen doses, die onder andere moeten dienen voor de inenting van mensen die niet mobiel genoeg zijn om naar een vaccinatiecentrum te gaan. Wordt het gebruik van het vaccin beperkt, dan moet een deel van de strategie herbekeken worden. Het wordt dan wellicht erg moeilijk om, zoals de Vlaamse regering hoopt, iedere Vlaming tegen 11 juli een eerste prik te geven.

Een eventuele vertraging wordt weliswaar deels opgevangen door Pfizer, dat vanaf eind mei de leveringen van zijn vaccin gevoelig optrekt. Vanaf dan zal het bedrijf elke week zo’n 733.000 doses leveren aan ons land. Moderna zou iedere week zo’n 76.000 vaccins aanvoeren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234