Vrijdag 03/02/2023

Elvis: magneet voor stadslegenden

love me tender (5)

dertig elvis-weetjes voor uw volgende spelletje 'trivial pursuit'

Bij beroemde personen horen beroemde verhalen, maar ook een hele hoop trivia. Wij sprokkelden dertig van die weetjes om de mythe achter de mens te belichten. Want geloof het of niet: Elvis was niet alleen een magneet van stadslegenden, de man werkte er zelf ook graag aan mee.

Brussel

Eigen berichtgeving

Koen De Meester en Bart Steenhaut

1

Er is iets aan de hand met Presleys naam. Zo kent niemand de juiste spelling van 's mans middelste naam. Zijn geboortecertificaat is onleesbaar op die plaats en niemand kan bijgevolg uitsluitsel geven over de vraag of het nu Aaron dan wel Aron is. In elk geval was het een eerbetoon aan zijn overleden tweelingbroer Garon. Op zijn graf prijkt Aaron, wat de speculaties over de 'fout' en het feit of Elvis wel echt dood is alleen maar groter maken.

2

Zijn eerste publieke optreden was op zijn tiende tijdens de Mississippi Alabama State Fair en Dairy Show. Om de microfoon te bereiken moest hij op een stoel staan. Hij zong de smartlap 'Old Shep' en behaalde de tweede prijs, die vijf dollar bedroeg.

3

Voor zijn elfde verjaardag kreeg hij een gitaar van zijn ouders. De kleine Elvis wilde eigenlijk een fiets, maar een gitaar van 7,75 dollar was alles wat de Presleys konden betalen.

4

Presleys eerste lokale hit heette 'That's All Right Mama'. Toen Presley fluks zonder veel moeite twintigduizend exemplaren van het nummer verkocht, zorgde zijn platenbaas Sam Phillips voor een optreden in het mekka van de country The Grand Ole Opry in Memphis. Na zijn optreden daar kreeg hij echter te horen dat hij niets waard was. Presley was daardoor zo teleurgesteld dat hij zijn kostuum achterliet in de toiletten van een plaatselijk benzinestation en besloot om er mee kappen. Gelukkig kon Phillips hem overtuigen door te gaan.

5

Amerika maakte kennis met Elvis dankzij drie optredens in Ed Sullivan Show. De eerste keer, op 9 september 1956, is vooral beroemd omdat de zanger maar tot aan zijn middel werd getoond zodat zijn 'obscene' heupzwaai niet gezien kon worden. Minder bekend is dat Sullivan voor de drie shows liefst 50.000 dollar betaalde.

6

Commercieel mag Elvis altijd al goed in de markt hebben gelegen, toch was de weerstand heel lang heel groot. Zo weigerden de meeste radiostations tracks te draaien uit zijn eerste Christmas Album "omdat zoiets niet in de juiste geest van Kerstmis lag". Een dj in Portland, Oregon, werd zelfs ontslagen omdat hij Elvis' versie van 'O Little Town Of Bethlehem' draaide. Rock-'n-roll? U zegt het.

7

Het fenomeen Elvis had zich tegen het eind van de jaren vijftig over de hele wereld verspreid, en dat midden in de Koude Oorlog. De jeugdrellen in Oost-Berlijn in 1958 werden door de Oost-Duitse autoriteiten zelfs verklaard door de 'slechte invloed' van Elvis op de jeugd in hun land. Wie het waagde om uit volle borst 'Jailhouse Rock' in te zetten, werd met het waterkanon begroet. 8 Behalve zijn beroemde GI-kapsel hield Elvis aan zijn legertijd als chauffeur ook de rang van sergeant over. Hij verliet het leger in 1960, en de wereld maakte kennis met een zanger die niet alleen zijn wilde haren was verloren, maar zo gestroomlijnd was geworden dat hij zelfs door het establishment aan de borst werd gedrukt.

9

Elvis bleek, zo constateerden zijn familieleden uit zijn rekeningen, er een heleboel telefoonvrienden op na te houden. Mensen die hem nooit ontmoetten in levenden lijve, maar die wel geregeld een telefoontje van The King kregen en ook wel eens een kaartje. Elvis hield er bijvoorbeeld van om deze gewone volksmensen op hun verjaardag op te bellen. De naam die hij daarbij vaak hanteerde was 'Walter Goolick', de figuur die hij in de film Kid Galahad speelde. Elvis schreef zich in hotels trouwens nooit in onder zijn eigen naam. Meestal gebruikte bij het pseudoniem John Burrows.

10

De beroemde Amerikaanse componist Leonard Bernstein verklaarde in de jaren '60 dat Elvis in zijn eentje verantwoordelijk was voor de nieuwe tijden. "Elvis is de grootste culturele kracht van de twintigste eeuw. Hij introduceerde een ritme in alles: muziek, taal en kleren. De hele sociale revolutie kwam er door hem."

11

Zanger Tom Petty ontmoette Elvis Presley al op zijn elfde. Petty's oom werkte namelijk op de set van een van de talloze films die Presley in de jaren zestig in een razend tempo inblikte. Petty, die met zijn Heartbreakers later nog een tijdlang Bob Dylan zou begeleiden, was indertijd een fanatieke Elvis-fan.

12

Elvis' status als legende was zo groot dat sessiemuzikanten de opdracht kregen om niet tegen hem te spreken, behalve als hij hen zelf aansprak. Verscheidene van deze muzikanten vertelden achteraf dat hij een warm en aangenaam mens was, maar dat de doorgewinterde studioratten op voorhand totaal van de kook waren door het vooruitzicht dat ze met The King zouden moeten spelen. Hij had evenwel de gewoonte om met een grapje meteen het ijs te breken.

13

Elvis heeft de befaamde komiek Bob Hope ook geïnspireerd tot een van zijn meest geciteerde uitspraken: "Toen hij begon kon hij Tennessee niet eens behoorlijk spellen. Nu is hij er de eigenaar van."

14

Er wordt vaak smalend gedaan over zijn optredens in Las Vegas in de jarenzeventigshows die hem waren opgedrongen door zijn gehaaide manager Colonel Parker, met als simpele reden dat Tom Parker dan het verdiende geld ter plaatse kon vergokken. Weinigen beseffen echter dat de optredens zeven dagen per week plaatshadden, vaak drie keer per avond en dat acht weken lang. Volgens zijn entourage was het de snelste manier om zich het graf in te werken.

15

Tijdens zijn Las Vegas-optredens in 1970 kreeg Elvis een doodsbedreiging. Bij het optreden op 26 augustus vatten twee van zijn vrienden post met een geweer in de zaal, terwijl ook de FBI achteraan een oogje in het zeil hield. Presley zelf had twee pistolen in zijn laarzen gepropt, maar de aanslag vond nooit plaats.

16

's Mans achtergrondzangeressen zijn ooit boos opgestapt midden in een concert omdat Elvis tegen het publiek vertelde dat ze stonken. Het incident dat zich afspeelde in Norfolk in juli 1975 staat geboekstaafd als een van de bekendste excessen van Elvis' medicatiegebruik in het openbaar. De volgende avond stonden The Sweet Inspirations opnieuw op het podium, nadat The King zich had geëxcuseerd met de opmerking "I thought it was funny". Die flauwe grapjes van The King zijn trouwens legendarisch. De 4-cd-box Live In Las Vegas staat er vol mee.

17

Het is wel vaker voorgekomen dat Elvis zijn met (nep)diamanten afgezette mantel in het publiek gooide en dat de man een van zijn enorm dure akoestische gitaren naar de toeschouwers keilde, maar op zijn tournee in 1975 gaf de King een lid van het publiek een ring van liefst 6.500 dollar. Dat was in die tijd een klein fortuin.

18

Colonel Parker speelde ooit met de gedachte om Sylvester 'Rambo' Stallone te vragen voor de rol van Elvis in een biografische film over diens leven. De rol ging uiteindelijk naar Kurt Russell, die als kind debuteerde in It Happened At The World's Fair, toevallig een film waar Elvis zelf ook in meespeelde.

19.

Bruce Springsteen schreef zijn beroemde nummer 'Fire' niet voor de Pointer Sisters of zoals vaak wordt vermeld Robert Gordon, maar wel voor Presley. De demo viel een paar weken voor de dood van Elvis in Graceland in de bus. Wat de King ervan dacht, is echter niet geweten.

20

Dat Presley in de jaren '70 bij de FBI wilde, is algemeen geweten en dat de man van president Nixon een insigne van het Drug Enforcement Agency (DEA) kreeg, behoort ook tot de gekende leerstof. Dat Presley ook eens undercover samenwerkte met de FBI, toen bleek dat hij een vliegtuig leasde aan een malafide organisatie, is weinig bekend. De FBI-razzia om de verdachten te arresteren zou plaatsvinden op 16 augustus 1977, volgens de samenzweringsspecialisten niet toevallig de dag dat Elvis stierf... De verdachten werden uiteindelijk drie maanden later ingerekend.

21.

Elvis slikte minstens 8.000 pillen tussen januari 1977 en zijn dood. En at bijna evenveel hamburgers.

22

Het laatste liedje dat Elvis ooit zong, was 'Unchained Melody'. Hij bracht het nummer aan de piano naast zijn squashbaan in Graceland op de vooravond van zijn dood.

23

De vrouw die Elvis in coma aantrof, heette Ginger Allen en was amper twintig jaar oud. Volgens insiders zou zij de tweede mevrouw Presley worden. Bewijzen? De 50.000 dollar kostende diamanten verlovingsring en het feit dat zij een van de getuigen was op het laatste testament van Presley. Toch liet de King haar verder niets na. Wellicht was het niet meer van gekomen om zijn testament te laten wijzigen.

24

De dood door hartstilstand van Elvis wordt vaak toegeschreven aan een combinatie van een aantal voorgeschreven pillen en codeïne die hem door een tandarts was voorgeschreven. De allergische reactie hierop was blijkbaar dodelijk.

25

Het boek dat Elvis aan het lezen was toen hij zijn fatale hartaanval kreeg, handelde over de lijkwade van Turijn.

26

Elvis was niet alleen The King Of Rock & Roll, maar ook de koning van de Cadillac-kopers. Hij kocht er minstens honderd in zijn leven, waarvan een deel als cadeau voor vrienden en familieleden. De laatste was een wijnrode 1977 Cadillac Seville met een wit leren interieur. Ook zijn laatste rit naar het kerkhof was in een Cadillac, voor de specialisten: een witte Miller-Meteor Landau Traditional.

27

Een collectioneur uit Newark betaalde één miljoen dollar voor een servet die volgens het verhaal gebruikt werd door Elvis. Toen men de man aan het verstand bracht dat Elvis moeilijk de gebruiker van het ding kon zijn, omdat de keten (Domino's Pizza') in 1977 nog niet eens bestond, hield hij er toch aan om zich het ding aan te schaffen. Zijn verklaring was simpel: "Tja, Ik ben gek."

28

Tijdens de campagne voor het presidentschap in 1992 maakte George Bush de cruciale fout om Bill Clinton te vergelijken met Elvis en dat op allerlei weinig flatterende manieren. Clinton repliceerde dat Bush blijkbaar niet van Elvis hield en dat dat een van de vele zaken was die aantoonden hoe fout Bush wel was. Ook Al Gore vermeldde Elvis bij zijn acceptatie van het vice-presidentschap door te zeggen dat hij altijd al in het voorprogramma van Elvis (in dit geval dus Bill Clinton) had willen spelen.

29

Michael Jackson heeft het niet begrepen op zijn voormalige schoonvader en beschuldigt hem er zelfs van om onrechtstreeks verantwoordelijk te zijn voor zijn eigen slabbakkende platenverkoop. "Als je een boekenwinkel binnenstapt, zie je nooit een zwarte man op de cover van een tijdschrift staan. Daar is alleen plaats voor blanke popiconen als Elvis Presley, The Beatles en de Rolling Stones. Maar waar zitten de echte pioniers? Ik heb meer platen verkocht dan Elvis en The Fab Four, maar zodra men daar achterkwam, werd ik versleten als een kinderverkrachter, een homo, en schreef men dat ik mijn huid had laten bleken. Maar ik ken mijn ras. Als ik in de spiegel kijk, zie ik een zwarte staan."

30

Uit een nieuw onderzoek is gebleken dat de doodsoorzaak van Elvis niets te maken had met zijn voorliefde voor junkfood of zijn verslaving aan drugs en medicatie. De Britse researcher George Davey-Smith stelt dat een te laag geboortegewicht alles met de vroegtijdige dood van The King heeft te maken. Het feit dat hij in armoedige omstandigheden opgroeide en lang onder zijn gewicht leefde, speelde mee. Volgens datzelfde onderzoek hebben arme kinderen drie keer zoveel kans om later aan een hartstilstand te sterven. Ook zijn ze ontvankelijker voor een hele waslijst andere ziekten.

Tijdens de presidentschapscampagne in 1992 vergeleek George Bush Bill Clinton met Elvis op weinig flatterende manieren. Clinton repliceerde dat het feit dat Bush blijkbaar niet van Elvis hield aantoonde hoe fout hij wel was

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234