Vrijdag 14/08/2020

Else Kemps wint Turing Gedichtenwedstrijd

De twintigjarige Else Kemps heeft de Turing Gedichtenwedstrijd gewonnen, het grootste poëzieconcours in het Nederlandse taalgebied voor één apart gedicht. Haar gedicht 'En of het zo door kan gaan' kwam als beste uit de bus. Kemps, derdejaarsstudent creative writing aan de Artez Hogeschool voor de Kunsten, wint 10.000 euro. De tweede prijs, van 5.000 euro, ging naar de Vlaamse dichter Geert Viaene, de derde prijs van 2.000 euro naar Joyce Willemse uit Veenendaal.

Het winnende gedicht van Kemps kenmerkt zich volgens de jury "door een efficiënte compositie in woord en beeld, bijzondere humor en het talent om iets groots op laconieke toon aan de orde te stellen. De beelden zijn terloops geformuleerd, waardoor het gedicht bijna even grijpbaar als ongrijpbaar is."

Intussen bikkelen uitgevers om Kemps een contract voor een volledige bundel aan te bieden. Eerdere winnaars van de Turing Gedichtenwedstrijd waren onder anderen Ruth Lasters en Laurens Hoevenaren (2014), Onno Kosters (2012), David Troch (2011) en Gerwin van der Werf (2009).

Online-literatuurmuseum geopend

Het Letterkundig Museum in Den Haag heeft nu ook een volwaardig onlinemuseum geopend: op Literatuurmuseum.nl zijn bijzondere archiefstukken te zien, met telkens lange achtergrondverhalen of columnachtige bespiegelingen.

Zo zijn onder meer de dia's te zien die Willem Frederik Hermans maakte in Noorwegen, waar hij heen reisde voor wetenschappelijke doeleinden, maar vooral inspiratie opdeed voor Nooit meer slapen. Daarnaast zijn er verhalen over Remco Campert, de scheepskoffer van J.J. Slauerhoff, Charlotte Mutsaers en Fritzi Harmsen van Beek. Jongere auteurs als Christiaan Weijts, Maartje Wortel en Philip Huff schreven korte tekstjes bij archiefstukken.

Op Literatuur-museum.nl is ook een experiment te bekijken waarbij Alma Mathijsen, Bregje Hofstede, Thomas Heerma van Voss en Walter van den Berg in dertig dagen een verhaal schrijven. Je kunt het verhaal live volgen via tweets, video's en openbare conceptversies. De bedoeling is om zo in het digitale tijdperk vast te leggen hoe een schrijver werkt. De site mikt jaarlijks op 100.000 bezoekers. Het ontwerp is van Studio Vruchtvlees, ook de vormgever van Das Magazin.

► Lize Spit is de eerste gast van literair journalist Dirk Leyman tijdens Boeken op Woensdag, vanmiddag om 12.30 uur in het Antwerpse Letterenhuis. Ze gaat een uur lang met hem in gesprek over haar bejubelde debuutroman Het smelt. Komende maanden komen onder meer Rodaan Al Galidi en Erik Vlaminck langs. De eerste vijftig bezoekers krijgen gratis koffie en croissants, de toegang is gratis.

► Voor de Fintro Literatuurprijs 2016 - opvolger van de Gouden Boekenuil - spreken twee jury's zich uit over het beste boek van 2015. De 100-koppige lezersjury, met Adil El Arbi als voorzitter, kiest uit vijf titels een winnaar. Wie lid van de lezersjury wil worden, kan zich tot 2 maart aanmelden via fintroliteratuurprijs.nl. De vakjury, met voorzitter Kathleen Cools, maakt op 6 april de shortlist bekend. De Fintro Literatuurprijs wordt op 5 juni om 21 uur live uitgereikt op Canvas.

► DeBuren stuurt schrijvers en kunstenaars de wereld rond. Deze winter streken ze neer in Antwerpen. Schrijvers Rodaan Al Galidi, Michael Bijnens, Rebekka de Wit, Ghayath Almadhoun, Frederik Willem Daem en fotograaf Garry Loughlin bezingen (of vervloeken?) de stad. Lucky Fonz III zorgt op zondag 14 februari in deSingel voor muziek (tussen 14 en 15 uur), waarna het slotfeest losbarst. www.citybooks.eu.

► Op dinsdag 16 februari is de Amerikaanse schrijfster Nell Zink te gast bij Passa Porta. Ze schreef vijftien jaar lang romans en verhalen voor één pennenvriend. Later kwam er een tweede lezer bij die haar zou overtuigen eindelijk te debuteren: Jonathan Franzen. Ruth Joos praat met haar over haar twee tot nu toe verschenen romans. www.passaporta.be

► Behalve in de schoolvakanties is er van maandag tot en met donderdag van 17 tot 18 uur Pompidou op Klara. Christophe Vekeman is wekelijks te gast met 'Het Boekenbal van Christophe Vekeman'. Woensdag 17 februari heeft hij het over de tweede roman van Nell Zink, Misplaatst, een boek dat pertinente vragen stelt over het hoe en waarom van identiteit. Uitgegeven door Ambo Anthos.

► Komende vrijdag gaat Saint Amour van start. In My Funny Valentine, de 22ste editie, koppelt Behoud de Begeerte traditiegetrouw liefde aan literatuur. Het trommelt daarvoor een uitgelezen schare jonge, spraakmakende auteurs op (gemiddelde leeftijd 36). Ze krijgen de steun van een stel prettig gestoorde muzikanten. Onder meer Stella Bergsma, Jamal Ouariachi, Merijn de Boer, Andy Fierens, Maarten Inghels, Marieke Rijneveld en Lize Spit treden aan, en verder ook Aleksandr Skorobogatov. Buitenbeentje is wellicht Pedro Elias. Hij beoefent het genre van de literaire humor. De première vindt plaats in de Mechelse Stadsschouwburg op vrijdag, de dernière is voorzien op 27 februari in Antwerpen. Lezers van De Morgen kunnen gratis tickets krijgen voor de avant-première op donderdag 11 februari in HETPALEIS in Antwerpen. www.begeerte.be & www.demorgen.be.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234