Woensdag 08/02/2023

Els Van Weert De trouwste luitenant van Anciaux

Ook al wordt ze geen volwaardig minister, toch is Els Van Weert als staatssecretaris in de federale regering de feitelijke opvolger van Bert Anciaux, die als minister de overstap maakt naar de Vlaamse regering. De naam van Anciaux loopt als een rode draad door haar politieke loopbaan.

Dat Els Van Weert bij de Volksunie zou uitkomen stond omzeggens bij haar geboorte vast. Net als bijvoorbeeld Bert Anciaux of Bart Somers kreeg ze het Vlaams-nationalisme van huis uit mee. Binnen de VU-jongeren maakte ze deel uit van de zogenaamde gouden generatie, zeg maar het 'wonderbureau' dat tijdens het partijvoorzitterschap van Jaak Gabriels voor het voetlicht trad. Tot haar generatie behoren bijvoorbeeld ook Geert Lambert (Spirit), Bart Somers, Bart Tommelein of Koen Anciaux (inmiddels allen bij de VLD) of Bart Staes (nu bij Groen!).

Bij de start van haar politieke carrière staat Van Weert al meteen aan de zijde van Bert Anciaux. Op de studiedienst helpt ze in 1994 bij de Europese verkiezingen de 'erop-of-eronder'-campagne van Bert Anciaux verzorgen. Het is erop, nipt. Een jaar later houdt de VU stand bij de parlementsverkiezingen en weer staat Van Weert aan de zijde van Anciaux. Ze wordt uiteindelijk ook officieel woordvoerder van de partij en naarmate de jaren vorderen een van de weinige echte vertrouwelingen van Anciaux binnen de VU-top. Als Anciaux een stap opzijzet om de 'witte beweging' ID21 uit te bouwen, volgt Van Weert trouw. In 1999 doet de alliantie VU&ID het aardig bij de verkiezingen en dat levert Van Weert een kamerzitje op. Als anderhalf jaar later de etterbuil in de partij openspat, kiest ze weer de zijde van Anciaux.

Ze blijft dat doen in wat volgt: eerst bij het onafhankelijke Spirit, later in het kartel met de SP.A. Omdat Annemie Van de Casteele een overstap naar de VLD verkiest, neemt ze ook het partijvoorzitterschap over. De manier waarop ze die rol vervult tekent haar politieke activiteit: gedreven, hard werkend, loyaal maar ook een beetje naïef en braaf. Van Van Weert moet men geen stoere verklaringen of profileringsdrang verwachten en SP.A-kartelgenoot Steve Stevaert vindt het best zo. Het zorgt er mee voor dat Spirit na het succesrijke verkiezingsjaar 2003 wat uit beeld verdwijnt. Als Spirit naast Bert Anciaux op zoek moet naar een tweede regeringslid is zij de logische keuze. Met Duurzame Ontwikkeling en Sociale Economie krijgt ze twee thema's waar ze haar geel-groene ei kwijt kan.

(BE)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234