Maandag 21/06/2021

Els Schelfhout: senator met hart én wetboek

Wat is er in ons Verzuurd Vlaanderen voor sommigen weinig nodig om af te glijden in stampvoeten op het ongenuanceerde geroffel van de artificiële verontwaardiging. Sommige media, maar vooral een schrikbarend aantal politici, willen ons doen geloven dat senator Els Schelfhout "zich in opportunistische omstandigheden en alleszins voor zichzelf, een Afrikaans kindje heeft aangeschaft", misbruik makend van haar publiek mandaat.

Bij momenten niet gegeneerd door de afwezigheid van dossierkennis - het gaat hier in eerste instantie helemaal niet om een adoptie - jagen de dames en heren verkozenen de burger het harnas in onder het krampachtige motto 'iedereen gelijk voor de wet', wat in onze wankele rechtsstaat sowieso al veel meer een utopische uitgangspositie is dan de balans van zijn verwezenlijkingen.

Wat deed zich voor? Bij een herhaald werkbezoek aan een Congolees weeshuis werd de senator (in de commissie Buitenlandse Zaken nauw betrokken bij de vluchtelingenproblematiek) geconfronteerd met en gegrepen door het volstrekte plaatselijke onvermogen om zorg te dragen voor een haveloos weeskind, levensbedreigend ziek, met een kansloze toekomst en blinkende ogen, die daarop geen zicht hadden. De senator, hard genoeg voor de job maar ook vertederd door tragiek, heeft voor zichzelf een voornemen gesmeed in de Afrikaanse hitte, onder voorwaarde dat het de toetsing aan de kille wetten zou doorstaan.

Zich verdiepend in de materie heeft ze vervolgens het bestaan vernomen van de wettelijke mogelijkheid tot aflevering van het zogenaamde 'dringende humanitaire visum', dat onder meer om precaire medische redenen kan worden verstrekt door de Dienst Vreemdelingenzaken van het ministerie van Binnenlandse Zaken, waardoor het in nood verkerende kind (na bilateraal diplomatiek akkoord) eind december in België kon worden opgevangen. Het visum is geldig voor één jaar en de aanvrager staat uiteraard in voor alle kosten, inclusief gebeurlijke latere repatriëring. Het kind kreeg onmiddellijk de adequate medische behandeling die het ontbeerde, maar daar zal wel niemand bezwaar tegen hebben.

Els Schelfhout, trotse moeder van drie kinderen en professioneel de handen vol, heeft niet gehandeld in functie van een dringend in te vullen kinderwens, maar heeft met kennis van zake en nuchter - ook al klinkt de emotie nu in haar verdediging - een grote verantwoordelijkheid op zich genomen, die zich thans deels tegen haar keert, zogezegd "over De Partijen heen", hoewel deze roep blijkbaar niet garant staat voor universele menslievendheid.

Het gemor komt onder meer uit een andere hoek, of beter uit een andere rij, namelijk de wachtenden met adoptieaanvragen, die "ook een kindje willen". Woensdag werd de senator ten bate van het avondjournaal door VTM als een betrapt misdadiger ondervraagd en ze werd tegen de muur gedrukt door de ongenuanceerde vraag: "Zou u het opnieuw doen?", waarop ze gekwetst maar dapper haar humanitaire actie verdedigde.

Het ontbrak haar aan de slagvaardigheid om de oneerlijkheid van de vraagstelling aan de kaak te stellen. De senator werd overigens onderworpen aan de onverbiddelijke 15-secondenregel van de journaalsamensteller en kon geen passende reflectie meer kwijt over haar vrouwelijke daadkracht in een palaverende gemeenschap vol ongeduld voor eigen aspiraties, maar met zeeën en woestijnen van tijd wanneer het om noodlijdend Afrika gaat.

Diverse politici haalden meedogenloos uit naar de senator en ze werd zelfs beschuldigd van zucht naar electoraal voordeel door emo-demonstratie, op barre toon van de kansel gekakeld door politici waarvan we ons in hun vroeger bestaan kunnen herinneren, hoe ze te pas en te onpas op het scherm en in de kranten, tederheid gespeeld hadden. Wat bij hen in gemoed en in rede werkelijk omgaat, is iets dat me danig bezighoudt: hoe zouden zij, na het geroep en voor zichzelf, 'volksmisleiding' definiëren?

Frank Van Leemput is advocaat aan de balie van Antwerpen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234