Woensdag 28/07/2021

Els Pynoo Steven Raes 'Hij geeft me goeie energie, en ik hem, denk ik. Ik hoop toch dat hij me niet uitermate uitputtend vindt.' Hij maakt van haar Marilyn Monroe als ze zich Marilyn Monroe voelt. En ze hoeft het hem niet eens te vragen, hij voelt hoe zij zich voelt. Els Pynoo en Steven Raes, de zangeres en haar kapper, over de juiste kleurspoeling en de zin van het leven.

"Voor ik Steven kende, had ik een afschuwelijke afkeer van kappers. Als ik van de kapper kwam, was het eerste wat ik deed mijn hoofd onder de kraan steken en mijn haar opnieuw föhnen, want het was nooit zoals ik in het boekje had gezien. Tot de toetsenist die bij ons speelde een bevriende kapper aanraadde. Ik heb eerst Danny naar hem toegestuurd, want die is op dat vlak nog moeilijker dan ik. Steven doorstond de vuurproef met glans, dus wilde ik het ook wel wagen. En inderdaad, het klikte meteen. Hij is mijn soulmate. Na Danny hé. Danny is mijn alles. Wat een ongelooflijk geluk hebben wij dat we elkaar zo graag zien en zo graag met elkaar samenleven. Dat moet je elke dag beseffen.

"Pas op, coifferen is complex hoor. Een goeie kapper vergroot de emoties uit die je op een bepaald moment wilt voelen. Stel nu dat ik vandaag Marilyn Monroe wil zijn. Ik ben zot van Marilyn Monroe. Niet dat ik een kloon van haar zou willen zijn, maar ik vind het mooi wat zij uitstraalde. Steven zal dat aanvoelen en hij zal proberen om wat ik voel, zonder dat ik het moet uitleggen, in een kapsel te leggen, waardoor ik te zien krijg hoe ik me voel wanneer ik in de spiegel kijk. (lacht) Dat vind ik zijn grootste kracht, dat hij mijn emoties in mijn haar kan steken. Het is zalig dat je iemand naast jou hebt die je begrijpt, die je aanvoelt. Zulke mensen kom je zelden tegen.

"Ik heb eigenlijk niet veel behoefte aan mensen. Ik ben de jongste van vijf, maar mijn broers en zussen zijn een stuk ouder. Ik speelde dus altijd in mijn eentje. Mijn moeder zegt dat ik me geweldig amuseerde. In mijn fantasie waren er altijd mensen rondom mij, maar vooral dieren. Misschien ben ik gewoon niet zo zot van mensen. (lacht) Dat klinkt wel slecht. Nu zullen de mensen voor wie ik optreed denken dat ik hen niet graag heb. Als ik heel eerlijk ben doe ik het ook meer voor mezelf dan voor de mensen. Het geeft natuurlijk een kick dat mensen naar je komen kijken. Dat bevestigt dat je goed bezig bent. Maar ik heb er geen behoefte aan om na een optreden in de backstage iedereen te ontvangen en te aanhoren hoe geweldig ze me allemaal vonden. Dan wil ik niemand zien. Alleen mijn groep. En Steven.

"Neen, Danny is nooit jaloers. Integendeel. Hij zit er soms mee dat ik geen vrienden heb met wie ik eens afspreek. Maar ik heb daar simpelweg geen behoefte aan. Danny voelt wel dat ik een close band met Steven heb. En hij weet dat hij zich geen zorgen moet maken. Steven is homo. Ik weet het, het is een cliché dat vrouwen het goed kunnen vinden met homo's. Hoe dat komt, weet ik niet. Ze geven een soort moederlijke veiligheid. Echt waar. Niet vaderlijk. Eigenlijk is Steven mijn beste vriendin. (lacht) Als hij komt, dan doet hij ook Danny's haar. En dan drinken we een glas. Eigenlijk is dat onze avond uit, maar dan thuis. (lacht)

"Als hij overdag komt, ben ik bezig in de keuken terwijl de spoeling in mijn haar trekt. En dan praten we wat bij. Mijn papa is nu drie jaar overleden en ik kon met hem heel goed babbelen, filosoferen over het leven. Zulke gesprekken heb ik nu met Steven. Dat klinkt zwaar, maar stel je daar niet veel bij voor. De laatste tijd gaat het nogal dikwijls over ouder worden. Ouder worden, zeg ik, maar 'evolueren' is een beter woord. De mens die verandert, daar babbelen we veel over. En dan maakt hij me weer op, zodat ik me mooier voel. En dan kan ik er weer tegen. Eigenlijk geeft hij me goeie energie. En ik denk dat ik hem ook energie geef. Ik hoop alleszins dat hij me niet uitermate uitputtend vindt.

"Ik heb Steven gewoon graag. Misschien komt het doordat we zo goed op elkaar lijken. Ik probeer bijvoorbeeld heel bewust te leven en hij doet dat ook. Ik doe niets zomaar, ik heb erover nagedacht. Ik weet tot in de kleinste details waar ik mee bezig ben. En Steven is ook zo. Hij breit, hij naait, hij wil alles uit zichzelf halen wat erin zit. Ik vind dat mooi. Iemand die op zoek is naar zichzelf: wie ben ik in het leven? Wat wil ik ervan maken? Hij is niet alleen kapper, hij is ook visagist en is zich nu ook aan het bekwamen in de fotografie. Hij heeft net de foto's genomen voor de hoes van onze nieuwe cd. Hij is een selfmade man, dat heb ik graag. Mijn pa was ook zo. En Danny en ik zijn dat ook, ik vind dat tof."

"Zegt Els dat ik haar beste vriendin ben? Ik kan me inderdaad makkelijk inleven in een vrouw. Mensen hebben wel vaker de neiging om zich bloot te geven aan hun kapper. Bij Els is het meer. Wij zijn in de loop der jaren beste vrienden geworden. Wij voelen elkaar aan. We hebben veel raakpunten. Ik heb ook een beroep waarin ik met veel mensen in contact kom, maar eigenlijk ben ik net zoals zij nogal op mezelf. We hebben dezelfde visie over 'het maken in het leven'. Els is ook iemand die vooruit wil en die daar veel voor doet. Is ze niet met de dieren bezig, dan is ze een tekst aan het schrijven of een kledingstuk aan het maken of aan het koken. Ze wil dingen maken en ze stelt zich vragen bij het leven. Zij komt in alle milieus, net als ik. De modewereld trekt ons aan, maar als het te snobistisch is of té fashion, dan liever niet. Zij is iemand die overeen komt met Karl Lagerfeld, maar evengoed met een straatmuzikant of een kermiskramer. Ik ben ook zo. We kunnen met iedereen overweg, maar als het erop aankomt wie we ons leven binnenlaten, zijn we best selectief.

"Ik denk dat ze goed kan aanvaarden dat ze ouder wordt, maar haar beroep en haar omgeving verlangen van haar dat ze jong blijft. Ze is een popicoon en een popicoon wordt zogezegd niet ouder. Daarom vraagt ze zich steeds vaker af of ze gewoon zichzelf kan blijven zonder afbreuk te doen aan haar imago. Ouderdom heeft een zekere charme maar ik vind wel dat een mens zijn best moet blijven doen. Er zijn middelen die je kunnen helpen om de schijn van de jeugd zo lang mogelijk op te houden. Vergeet niet dat ze een veeleisend beroep heeft. Er zijn perioden dat ze constant gefotografeerd wordt en van hot naar her gesleurd wordt om tot een gat in de nacht te staan zingen. Het vergt veel van haar. Els houdt daar wel rekening mee. Ze let op haar voeding, als ze thuis is gaat ze op tijd slapen en ze komt tot rust door bezig te zijn met haar beesten. Ze is een buitenmens. Ze zit dus veel in de gezonde lucht. Els is echt een mooie vrouw, ze inspireert me ook. Er zitten verschillende vrouwen in Els. Aan de ene kant is ze heel naturel, maar ze heeft ook dat glamourkantje. Maar ze zet geen masker op omdat ze moet optreden of omdat ze een fotoshoot heeft. Het is allemaal Els. Wat ze ook doet, ze blijft Els. Ze kent zichzelf. Onlangs stelde ik haar voor om eens terug te gaan naar haar originele haarkleur: bruin. Dat ben ik niet meer, zei ze.

"Ik denk ook over alles na. Ik eet niet zomaar iets, ik tracht gezond te eten. En ik probeer alles uit. Op alle vlakken. Net als Els. Zij zou morgen even goed mijn haar kunnen knippen. Ik heb voor de lol ook al met Danny iets staan zingen. En nu ben ik ook fotograaf. Ik denk dat er een reden is waarom mensen naar elkaar toe trekken. Soort zoekt soort, zegt men niet toevallig. We zijn aanhouders, doorzetters. Zoals zij boert op haar boerderij, boert ze in alles. Ze is altijd bezig. Ik ook. Je creëert een universum voor jezelf. Els en Danny weten intussen dat ik meerdere talenten heb. Eerst was ik haar kapper, maar ik werd al vlug ook haar visagist en nu heb ik ook de foto's mogen nemen voor de hoes van de nieuwste cd van Vive La Fête. Els heeft haar eigen visie, ze is heel creatief. Maar wat ze vooral tof vindt in mij, denk ik, is dat ik me in haar kan verplaatsen. En ook in Danny. Ik voel hun muziek aan en waar ze naartoe willen. Daardoor is er een vertrouwen gegroeid. Eigenlijk willen ze gewoon kunnen zijn wie ze zijn. Daarom hebben we in de foto's op de hoes vooral hun spontaneïteit trachten te steken. Hun muziek wordt alsmaar rijper, vind ik. Je voelt dat ze er zijn om er te blijven, Vive La Fête is al lang de modegril voorbij. Ze zijn van pop naar poëzie aan het evolueren."

• Geboren in Kortrijk op 11 juli '68

• Woont in Olsene met haar vriend Danny Mommens

• Vormt samen met Danny al vijftien jaar Vive La Fête

• Volgende week komt hun nieuwe single uit, 'Décadanse', en binnenkort volgt het nieuwe album Produit de Belgique.

• Geboren in Gent op 10 januari '75

• Woont in Melle, vrijgezel

• Hair & make-up artiest, vertegenwoordigd door agence Touch by Dominique te Brussel.

• Heeft een kapsalon, enkel op zaterdagen en op afspraak

• Werkte al voor heel wat magazines en sterren: Marie-Claire, Elle, Muse, Yoko Ono, Kelly Rowland, Ludivine Sagnier, Emeli Sandé, Victoria Abril, Liya Kebede, ...

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234