Zondag 26/03/2023

Technologie

Elon Musk stopt chip van computergame in hersenen van levend aapje

Elon Musk Beeld AFP
Elon MuskBeeld AFP

Tesla-baas Elon Musk heeft zijn bedrijf Neuralink opdracht gegeven om de chip van een computergame te implanteren in de hersenen van een levend aapje. Volgens Musk is de aap blij, ‘omdat het dier nu de hele dag in zijn hoofd spelletjes kan spelen’.

EK en HAA

Neuralink is een van de vele bedrijven van Elon Musk. Het is opgericht in 2016 om de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie te bespoedigen. Dat is niet alleen gunstig voor de verbetering van zelfrijdende functies van de door hem geproduceerde Tesla's, maar volgens Musk ook voor de mensheid als geheel.

Zo hoopt hij bijvoorbeeld ooit dwarslaesies (onderbreking van de zenuwbanen die in het ruggenmerg lopen, nvdr.) te kunnen genezen.

Wetenschappers van Neuralink stopten een computerchip in de schedel van de aap en gebruikten “kleine draadjes” om deze met zijn hersenen te verbinden, aldus Musk. Volgens de multimiljardair onderzoekt Neuralink of het chips kan gebruiken om apen ‘mind Pong’ met elkaar te laten spelen - een simpel computerspel uit de jaren tachtig dat lijkt op tennis.

Varken

Volgens Musk is de aap niet ongelukkig. “Je kunt niet eens zien waar het neurale implantaat is ingebracht, behalve aan een stukje geschoren vacht”, zei hij tegen enkele duizenden aanwezigen in een chatbox van de nieuwe sociale media-app Clubhouse. Beelden van het experiment zijn er nog niet, maar de ondernemer belooft misschien over een maand video’s vrij te geven.

Afgelopen zomer presenteerde Musk nog een varken dat een computerchip in zijn hersenen ingeplant kreeg. Dat experiment van Neuralink was een eerste stap richting de genezing van breinaandoeningen bij mensen met behulp van hetzelfde type implantaat.

Het varken Gertrude dat vorig jaar een chip (inzet) in haar hersenen geïmplanteerd kreeg. Beeld Neuralink
Het varken Gertrude dat vorig jaar een chip (inzet) in haar hersenen geïmplanteerd kreeg.Beeld Neuralink

Cyborgs

Musk beweert dat het doel van Neuralink is om te testen óf en hoe snel informatie van het menselijk brein naar een machine kan stromen. In feite zijn mensen al ‘cyborgs’, meent Musk, omdat ze dankzij telefoons, computers en applicaties een tertiaire ‘digitale laag’ hebben.

Hij wil er alleen voor zorgen dat al deze techniek in ons brein wordt ingebouwd, zodat de bandbreedte tussen je cortex en je digitale tertiaire laag geoptimaliseerd kan worden.

Persoonlijkheid uploaden

Op de lange termijn beweert Musk dat Neuralink mensen in staat zou kunnen stellen om boodschappen naar elkaar te sturen met behulp van telepathie. Ook denkt hij iemands persoonlijkheid te kunnen uploaden naar een computer, waarna deze na diens dood kan worden overgezet in een robot of een ander mens.

In de zomer van 2019 stelde Musk een nieuwe chip voor die het brein met een computer moet verbinden. Beeld Neuralink
In de zomer van 2019 stelde Musk een nieuwe chip voor die het brein met een computer moet verbinden.Beeld Neuralink

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234