Zondag 20/10/2019

SolarCity

Elon Musk gelooft niet meer in traditionele zonnepanelen. Volgens hem zijn 'zonnedaken' de toekomst

Elon Musk, mede-oprichter en CEO van Tesla, poseert bij een model van zijn automerk tijdens zijn bezoek aan Nederland. Beeld ANP

Leggen we binnenkort geen zonnepanelen meer op het dak, maar kopen we met z'n allen zonnedaken? Tesla-CEO Elon Musk gelooft alvast van wel. Met de overname van SolarCity wil Tesla volop inzetten op vernieuwing. Of is het een schijnbeweging om het zonnepaneelbedrijf van de ondergang te redden?

Begin augustus raakte bekend dat Tesla SolarCity voor een slordige 2,6 miljard dollar zou overnemen. De twee bedrijven hopen zo de markt van hernieuwbare energie naar zich toe te trekken. Tesla maakt voornamelijk elektrische wagens en grote batterijen, SolarCity is gespecialiseerd in zonnepanelen. "Wanneer zonne-energie en opslag gecombineerd worden zijn ze op zijn best", klonk het in een gemeenschappelijke mededeling van de twee bedrijven.

SolarCity zegt nu alvast met twee vernieuwingen te willen komen tegen het einde van het jaar. Een daarvan is het 'zonnedak'. In plaats van zonnepanelen op daken te plaatsen, moet het hele dak binnenkort uit de energieopwekkers bestaan. "Het is geen ding op het dak. Het is het dak", verduidelijkte Musk tijdens de bekendmaking van de kwartaalcijfers van het zonne-energiebedrijf. "Ik denk dat mensen echt enthousiast gaan zijn door wat ze zien."

Nieuwe markt

Volgens Musk zullen de nieuwe zonnedaken het huidige businessmodel van het bedrijf niet aantasten. Momenteel zet SolarCity vooral in op het leasen of lenen van zonne-energiesystemen die worden geïnstalleerd op de klassieke manier, met rekken en montagesystemen.

Musk ziet er een nieuwe markt in: voor mensen met een huis, die hun dak moeten vernieuwen, maar het niet zien zitten om aparte zonnepaneelunits te laten installeren die een paar jaar later weer gedemonteerd moeten worden. "Als je je dak moet vervangen, waarom zou je dan niet voor een zonnedak gaan dat op vele manieren beter is?" Volgens Musk vervangen zo'n 5 miljoen Amerikanen jaarlijks hun dak.

Momenteel vertegenwoordigen dergelijke zonnepaneeldaken maar een klein stukje van de markt. Volgens techwebsite Mashable werd er in 2015 maar 3 miljoen dollar geïnvesteerd in dergelijke dagen, goed voor 3 procent van de hele Amerikaanse zonne-energiemarkt.

Bedenkelijke overname

Toch doet de SolarCity-overname wenkbrauwen fronsen bij specialisten en aandeelhouders. Tesla-CEO Elon Musk is eveneens grootste aandeelhouder én voorzitter van de raad van bestuur bij SolarCity. Zijn neef Lyndon Rive is er CEO en mede-oprichter.

Probeert Musk met een overname het zonnepaneelbedrijf overeind te houden? SolarCity stapelt de verliezen namelijk op. In het tweede kwartaal van 2016 was dat nog 55,5 miljoen dollar, een pak meer dan de 22,4 miljoen dollar in dezelfde periode van 2015. De verkoop steeg echter wel tot 185,8 miljoen dollar, ten opzichte van 102,8 miljoen dollar in dezelfde periode in 2015.

"Genie tot idioot"

Toen in juni bekend raakte dat Tesla het noodlijdende SolarCity wilde overnemen, tuimelde de aandelen van de elektrische wagenproducent acht procent naar beneden. Critici menen dat Musk met kostbare Tesla-aandelen gokt. "Van genie tot idioot", klaagde Joseph Dennison, een grote Tesla-aandeelhouder. Al benadrukte Musk toen dat de overname deel uitmaakt van zijn langetermijnvisie: zijn 'masterplan'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234