Dinsdag 22/10/2019

Tesla

Elon Musk gaat op zoek naar 2 miljard euro

Tesla-CEO Elon Musk bij de voorstelling van model Y in maart dit jaar. Beeld AP

De zucht van verlichting bij aandeelhouders en geldschieters van Tesla was bijna hoorbaar toen CEO Elon Musk aankondigde nieuwe aandelen uit te gaan geven. Het elektrische-autobedrijf wil zo 2 miljard euro ophalen om de aanhoudende verliezen te overleven.

Musk had lang volgehouden dat zo’n nieuwe financieringsronde niet nodig zou zijn. Het bedrijf zou vanaf 2019 voldoende winstgevend zijn om de investeringen in nieuwe fabrieken en de ontwikkeling van nieuwe modellen zelf uit de winst te kunnen betalen.

Ook toen Tesla na het eerste kwartaal een forse 620 miljoen euro in het rood ging, liet Musk weten dat het “soms goed is voor een bedrijf een tijdje een Spartaans dieet te volgen”. Tes­la had aan het einde van het kwartaal nog 2 miljard euro in kas, maar gezien het tempo waarin het bedrijf geld verliest, is dat bij lange na niet genoeg om zelfs nog maar 2019 door te komen.

Donderdagavond liet het bedrijf weten voor een kleine 2 miljard euro aan nieuw geld te willen ophalen. Enerzijds door de uitgifte van nieuwe aandelen (650 miljoen), anderzijds door leningen uit te geven die onder bepaalde voorwaarden omgezet kunnen worden in aandelen (1,35 miljard). De begeleidende banken kunnen, bij voldoende interesse, beide uitgiften met 15 procent verhogen, waardoor er maximaal 2,05 miljard euro opgehaald zou worden.

Prijskaartje

Waar beleggers doorgaans weinig moeten hebben van de uitgifte van nieuwe aandelen, reageerden zij nu juist enthousiast. Nieuwe aandelen betekenen verwatering van de bestaande stukken met een koersdaling tot gevolg, maar dit keer steeg de koers juist op het nieuws. De koppigheid van Musk heeft echter wel een prijskaartje: sinds begin dit jaar is de koers van Tesla met bijna 30 procent gedaald, waardoor er veel meer nieuwe aandelen uitgegeven moeten worden om het beoogde geld op te halen bij beleggers.

Bovendien vragen analisten zich af of de nu aangekondigde 2 miljard genoeg is voor het bedrijf, dat al tijdenlang de beloften over productie en levering niet kan nakomen. Zolang Tesla verlies lijdt in het tempo van de afgelopen jaren, zal er weinig overblijven voor investeringen en de benodigde nieuwe fabriek, of verdere ontwikkelingen.

Het bedrijf moet bovendien een antwoord vinden op het verdwijnen van subsidies op de Amerikaanse thuismarkt. Na een halvering van de 6.700 euro aan belastingvoordeel voor Tesla-kopers stortte de verkoop met ruim 30 procent in. De vervulling van de belofte van Musk dat Tesla’s nieuwste model bereikbaar zou worden voor de Amerikaanse middenklasse, is daarmee verder weg dan ooit.

Aanvankelijk werd het Model 3 gepromoot met een prijsindicatie van 31.000 euro, maar de auto kost nog altijd zo’n 50.000 dollar. Daarmee blijft de vraag achter, wat op zijn beurt gevolgen heeft voor de te plannen productie. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234