Vrijdag 04/12/2020

Elke stad zijn eigen strand

Een zomer op het strand. Daarvoor moet je niet meer naar de kust. Steden die zich een beetje een hip imago willen aanmeten, hebben er tegenwoordig zelf een. Want hoe artificieel ook, de Belgen lijken eraan verknocht.

Een strand in de stad. Toen de Brusselse burgemeester Freddy Thielemans (PS) met het idee kwam aanzetten, fronste menigeen de wenkbrauwen. Onterecht bleek gisteravond nog maar eens, toen de elfde editie van Brussel Bad werd afgetrapt. Aan de Akenkaai worden de komende weken 300.000 tot 400.000 mensen verwacht.

Thielemans haalde de mosterd voor zijn stadsstrand uit Frankrijk. Het waren de Parijzenaars die in 2002, langs de Seine, hun eigen Paris-Plage neerpootten. Ook andere Europese grootsteden als Berlijn, Londen en Amsterdam sprongen op de kar. Vandaag wordt het concept ook in ons land vlotjes gekopieerd. In Antwerpen kunnen zonnekloppers naar Strantwerpen op 't Zuid en Boccadero aan de Waagnatie. Gent heeft zijn DOKstrand, Kortrijk zijn Buda Beach. En het kan ook kleinschaliger: eind juni gooide in Hasselt de beachclub Baouzza zijn deuren open.

Waarom laten steden met z'n allen containers zand aanrukken? Omdat zo'n stadsstrand een goed alternatief is voor het echte strand, zo blijkt. Want, artificieel of niet, het zorgt voor een vakantiegevoel, zonder daarvoor al te veel geld of tijd te investeren. Een urenlange rit is niet nodig, uitpuffen kan gewoon een paar straten verder in een volledig andere context. En dat valt volgens burgemeester Thielemans bij een heel breed publiek in de smaak. Naar Brussel Bad komen bankiers voor een afterworkdrankje en jongeren voor een cocktail, maar er duiken evenzeer grootouders op die met hun kleinkinderen een zandkasteel willen bouwen. "Zelfs toeristen vinden hun weg."

Ook stedenexpert Eric Corijn van de Vrije Universiteit Brussel ziet de stadsstranden steeds vaker opduiken. Volgens hem hangt die trend nauw samen met de recreatieve functies die de stad na het postindustriële tijdperk kreeg toebedeeld. "De stad is sindsdien niet alleen meer de plek waar mensen werken. Alles moet er mogelijk zijn, en vrijetijdsbesteding wordt hierbij hoe langer hoe belangrijker." Kanalen hebben daardoor een andere heel andere functie gekregen dan in de jaren zestig en zeventig. "Toen werden die uitsluitend geassocieerd met industrie, en leefden de bewoners er met hun rug naartoe. Vandaag wordt het water omarmd en gezien als een volwaardig leefelement." Dat er een strook zand langs ligt, is niet meer zo gek.

In de hoofdstad heeft Brussel Bad er zo voor gezorgd dat het 'quartier perdu' aan de Akenkaai nieuw leven is ingeblazen. Er worden steeds meer activiteiten georganiseerd.

Het stadsstrandverhaal heeft ook een economische poot. Het zijn immers niet alleen de stadsdiensten of vzw's die, met de hulp van sponsors, hun schouders onder dergelijke initiatieven zetten en zo mee investeren in toerisme en recreatie. Ook evenementenbureaus zien hun kans schoon. De stranden bieden daardoor veel meer dan alleen zand en water: er vinden optredens, feestjes, sportactiviteiten en voorstellingen plaats. "Eigenlijk is het geen strand, maar een kuststad op zich", zegt Thielemans. Met de nodige attracties. Een zwembad bijvoorbeeld, of speeltuigen.

Kanaalkermis

"Een stadsstrand is vergelijkbaar met een kermis", vindt Corijn. Hetzelfde fenomeen zie je volgens hem ook in de winter. Dan ga je niet de natuur in om op een of andere plas te schaatsen. Dat doe je op de kerstmarkt. Corijn zegt dat het strand in dit rijtje thuishoort en vermoedt dat het hoe langer hoe meer zijn plek in de stad zal opeisen. "Althans, zolang er economische draagwijdte is."

Het Belgische weer kan wat dat betreft de grote boosdoener zijn. Want in de regen op het strand zitten, dat doe je ook niet in de stad. In Hasselt hebben ze daar iets op bedacht. "Ons strand bestaat voor een groot gedeelte uit een overdekte lounge zodat onze activiteiten zeker niet in het gedrang komen", zegt de organisator.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234