Woensdag 20/11/2019
Rozen zijn populair met valentijn of op Moederdag, maar brengen ook een grote CO2-uitstoot met zich mee.

Moederdag

Elke moeder een boeket op zondag? Zonder hoge klimaatimpact van bloemenserres kan het niet

Rozen zijn populair met valentijn of op Moederdag, maar brengen ook een grote CO2-uitstoot met zich mee. Beeld ANP XTRA

Een klimaatvriendelijk boeketje kopen voor Moederdag? Dan is de keuze nogal beperkt, zo blijkt uit een nieuwe Nederlandse bloemenkalender. Bij het kweken van snijbloemen in serres of verre landen komt een serieuze CO2-uitstoot kijken.

Wie zonder ‘bloemenschaamte’ met een boeket wil komen aandraven op Moederdag kiest best voor tulpen, narcissen of lelies. Dat blijkt uit een nieuwe bloemenkalender die de Nederlandse organisatie Milieu Centraal deze week lanceerde. Ze heeft negentien populaire snijbloemsoorten langs de CO2-lat gelegd en gerangschikt per kalendermaand.

Voor een derde van de onderzochte bloemen, zoals grote rozen, gerbera’s of hortensia’s, kleurt de kalender het hele jaar rood. Dat wil zeggen dat er voor een boeket meer dan 4 kilogram CO2 wordt uitgestoten, meer dan bij een rundersteak van 100 gram (3,4 kilo CO2). De groene en ‘goede’ klimaatkeuze (minder dan 1 kilo CO2) is slechts voor zeven soorten weggelegd zoals tulpen of narcissen, maar die zijn nooit het hele kalenderjaar verkrijgbaar. Zo gaat ook de tulp, het langst ‘groen en verkrijgbaar’, in zomerreces van juni tot en met september. Anderzijds: voor elke maand is er wel een klimaatbloem te vinden.

Een visualisatie van ‘De Volkskrant’ van de kalender van Milieu Centraal. Beeld de Volkskrant

Serres

Met de kalender wil Milieu Centraal bloemen niet in het verdomhoekje duwen, maar wel de keuze bevorderen voor de juiste bloem op het juiste moment. De achterliggende logica is vrij simpel. “De klimaatimpact gaat omhoog wanneer het in de kas wordt geproduceerd of ingevlogen”, klinkt het. De energie voor verwarming en verlichting van serres lijkt de grootste boosdoener. Meer nog dan de kerosine bij het overvliegen van bloemen uit bijvoorbeeld Afrika: voor een grote Nederlandse roos, de meest belichte van het hele pak, komt evenveel CO2 vrij als voor elf kleine Afrikaanse rozen.

Die conclusies vallen vrij goed te importeren naar onze contreien, gezien de Nederlandse markt voor snijbloemen ook voor België de belangrijkste is. Uit cijfers van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) uit 2017 blijkt dat 66 procent van de import van rozen, anjers of andere snijbloemen bij onze noorderburen te zoeken is. “Ook de Belgische productie van snijbloemen gebeurt bijna volledig in serres”, vertelt Koen De Nijs, afgevaardigde snijbloemen bij sectorfederatie AVBS. “Dat zijn energie-intensieve teelten.”

Volgens De Nijs zijn er de voorbije tien à vijftien jaar veel inspanningen geleverd om de productie te verduurzamen. “Er is geïnvesteerd in energiedoeken om de serres te isoleren, ledverlichting of warmtekrachtkoppelingen om zuiniger om te gaan met energie.” Deels is dat financieel gemotiveerd, maar ook omdat consumenten milieubewustere eisen stellen, zegt De Nijs. “Bovendien wordt er ook opnieuw CO2 in de serre gebracht, wat goed is voor de groei en kwaliteit.”

‘Blije bloemen’

Toch lijkt het verdict: wie een klimaatvriendelijk boeket wil, kijkt best naar bloemen die groeien in volle grond en open lucht – seizoensbloemen dus. De vzw Netwerk Bewust Verbruiken probeert al langer mensen naar die keuze te leiden. Zes jaar geleden startte het een ‘Blije Bloemen’-campagne, met ook aandacht voor de milieu-impact van pesticiden- of mestgebruik. De campagne verwijst naar een dertigtal adressen voor ‘bloemen zonder gewetensproblemen’. Denk aan biologische of ecologische kwekers, plukweides of duurzame verdeelconcepten zoals het Gentse Blomm, dat met de fiets lokale bloemen rondbrengt.

Maar dat aanbod is nog beperkt in verhouding tot de vraag naar bloemen. Uit cijfers van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen blijkt dat vier op de tien Belgen minstens eenmaal per jaar bloemen of planten koopt, vooral in de periode rond valentijn of Moederdag. “En dat terwijl de oogst in openlucht op dit moment amper gestart is”, zegt De Nijs. “Wil je in de koudere periodes een mooie bloem – toch de reden om ze te kopen – kom je bij een serre uit.” Lees: zonder energie-intensieve serres kan niet elke moeder zondag in de bloemetjes gezet worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234