Donderdag 08/12/2022

Vrouwenrechten

Elke minuut worden 27 minderjarige meisjes gedwongen om te trouwen

null Beeld AP
Beeld AP

Wereldwijd trouwen elke minuut 27 minderjarige meisjes, vaak onder dwang. Dat zijn er 39.000 per dag, of naar schatting 14 miljoen per jaar. Dat meldt Plan België, dat vandaag op een conferentie meer aandacht vraagt voor de problematiek.

Annick Joossen

Elk jaar worden naar schatting 14 miljoen minderjarige meisjes gedwongen om te trouwen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het onderzoeksinstituut voor arbeid en samenleving van de KU Leuven (HIVA), dat vandaag wordt voorgesteld.

Kindhuwelijken hebben een enorme impact op het leven van een meisje. In de eerste plaats zijn er grote gezondheidsrisico's verbonden aan een kindhuwelijk. Eén op de negen slachtoffers van een kindhuwelijk is jonger dan vijftien. Heel wat meisjes zijn zelfs maar twaalf jaar oud, en ook kindbruidjes van acht jaar zijn geen uitzondering.

Zwangerschap
Complicaties bij de zwangerschap en bevalling zijn de belangrijkste doodsoorzaken bij meisjes jonger dan achttien jaar. Meisjes onder de vijftien jaar hebben tot vijf keer meer kans te overlijden tijdens de bevalling dan vrouwen van twintig jaar of ouder.

Bovendien hebben ze een veel hoger risico op fistels, prematuren, doodgeboren kinderen, seksueel overdraagbare aandoeningen, baarmoederhalskanker en huiselijk geweld. Een kind van een minderjarige moeder heeft 60 procent kans op overlijden in het eerste levensjaar, zo stelt Unicef.

Post-traumatische stress
Naast de lichamelijke risico's zijn er ook ernstige psychologische gevolgen. Kindbruiden tonen vaak symptomen van seksueel misbruik en post-traumatische stress zoals gevoelens van hopeloosheid, hulpeloosheid en (ernstige) depressie, zo blijkt uit het rapport.

Wanneer minderjarige meisjes trouwen, kunnen of mogen ze vaak niet langer naar school. Veel ouders zien er overigens niet het nut van in om hun dochters naar school te sturen, aangezien ze toch zullen worden uitgehuwelijkt.

De 15-jarige Afghaanse Sahar Gul herstelt in het ziekenhuis van de mishandelingen die ze onderging door haar schoonfamilie. Beeld AFP
De 15-jarige Afghaanse Sahar Gul herstelt in het ziekenhuis van de mishandelingen die ze onderging door haar schoonfamilie.Beeld AFP

Armoede
Kindhuwelijken komen veel voor in arme landen. Volgens Unicef hebben meisjes uit de 20 procent armste gezinnen in Ivoorkust drie keer meer kans om te trouwen als kind dan meisjes van de rijkste 20 procent. In Senegal lopen de armste meisjes zelfs vier keer meer kans om te moeten trouwen dan de rijkste.

In ontwikkelingslanden is bijna één op de drie meisjes nog minderjarig wanneer ze trouwt. Wereldwijd zijn er 41 landen met meer dan 30 procent kindhuwelijken, daarvan zijn er 30 in Afrika. Volgens Unicef zijn in Afrika bijna 4 op de 10 meisjes als minderjarige getrouwd. Niger is het land met het grootste aantal kindhuwelijken. Liefst 75 procent van de meisjes trouwt er voor de leeftijd van achttien, 36 procent is zelfs jonger dan vijftien.

Volgens het VN-bevolkingsfonds UNFPA waren voor het jaar 2010 meer dan 67 miljoen vrouwen tussen 20 en 24 getrouwd of verloofd voor hun 18de verjaardag. De helft van die vrouwen leeft in Azië (China buiten beschouwing gelaten) met 24,4 miljoen vrouwen in Zuid-Azië en 13,2 miljoen in Sub-Sahara Afrika.

Onderwijs als oplossing
Een van de beste manieren om armoede én kindhuwelijken te bestrijden, is onderwijs. Meisjes met een laag opleidingsniveau hebben minder verweer tegen een vroegtijdig huwelijk: ze kennen geen alternatieven, weten niet hoe ze die moeten opwerpen aan hun ouders en staan binnen het huwelijk zwak in de machtsrelatie met hun (vaak oudere) echtgenoot, zo stelt het rapport.

Meisjes die kwaliteitsvol lager en middelbaar onderwijs hebben gevolgd, worden minder snel het slachtoffer van geweld of een gedwongen huwelijk, leven gezonder en langer, en investeren een groter deel van hun inkomen in hun gezin

Kindhuwelijken komen twee keer zo vaak voor in landelijke gebieden, en landen die slecht scoren op vlak van onderwijs kennen veel meer kindhuwelijken. Meisjes met enkel een lager schooldiploma hebben dubbel zoveel kans uitgehuwelijkt te worden als meisjes die secundair of hoger onderwijs lopen. Zonder lager schooldiploma hebben meisjes zelfs drie keer meer kans om uitgehuwelijkt te worden voor hun 18de.

Een schooltje voor meisjes in Pakistan. Beeld AP
Een schooltje voor meisjes in Pakistan.Beeld AP

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234