Donderdag 09/04/2020

"Elke klacht over discriminatie en haatmisdrijven ernstig nemen"

"Slachtoffers van discriminatie en haatmisdrijven moeten discreet en optimaal opgevangen worden en elke klacht moet ernstig genomen worden." Dat staat in een omzendbrief van minister van Justitie Annemie Turtelboom en minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet over het opsporings- en vervolgingsbeleid terzake. De ministers vinden het cruciaal dat slachtoffers en getuigen aangemoedigd worden aangifte te doen van zulke misdrijven.

De gemeenschappelijke circulaire van de minister van Justitie, de minister van Binnenlandse Zaken en de procureurs-generaal dateert al van juni. Vandaag werd ze voorgesteld aan de referentiemagistraten, de referentieambtenaren van de politie en de korpschefs. Er werd uitgelegd met welke concrete maatregelen homofobe discriminatie, inclusief haatmisdrijven, beter geregistreerd en vervolgd kunnen worden.

Een van de doelstellingen is om feiten van discriminatie en haatdelicten efficiënter te registreren. De invoering van een specifieke code voor homofobe misdrijven zal voortaan toelaten dat exact gekend is hoeveel zulke feiten zich voordoen. "Een verbetering van de registratie kan slachtoffers aanmoedigen om klacht in te dienen", zei Milquet daarover op een persconferentie.

Situatie verbeteren
Die aangifte is natuurlijk van belang om de behandeling van het dossier in gang te zetten. "Vermits de drempel daartoe vaak nog te hoog ligt dienen de slachtoffers discreet en optimaal opgevangen worden", luidt het. Elke klacht moet ernstig genomen worden en slachtoffers moeten geïnformeerd worden over hun rechten, over het bestaan van de dienst slachtofferonthaal van het parket en over de mogelijkheid om juridische bijstand te krijgen van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding (CGKR) en het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM).

"Nog al te vaak", zegt Turtelboom, "denken slachtoffers dat hun klachten niet ernstig genomen zullen worden. Ik ben er van overtuigd dat deze omzendbrief de situatie ten goede zal doen evolueren."

Referentieambtenaren
Omdat het proces-verbaal dat opgesteld wordt "vaak van doorslaggevend belang is voor het gevolg van een zaak", zal de politie met referentieambtenaren werken "als bevoorrechte aanspreekpunten" van het parket en het auditoraat.

Andere blikvangers uit de omzendbrief zijn de aanduiding van referentieambtenaren in elk gerechtelijk arrondissement, de snelle behandeling van de dossiers door de magistraten en vorming en opleiding voor wie de dossiers behandelt. Er wordt ook de nadruk gelegd op het vatten van de onderzoeksrechter om een aanhoudingsbevel te krijgen of de dader rechtstreeks voor de correctionele rechtbank te dagvaarden. Speciale aandacht gaat ook uit naar misdrijven die via het internet gepleegd zijn en cyberhaat.

 
Een verbetering van de registratie kan slachtoffers aanmoedigen om klacht in te dienen.
Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234