Zondag 15/12/2019

Standpunt

Elke hervorming van het onderwijs begint bij de leerkracht

Beeld photo_news

Bart Eeckhout is commentator bij De Morgen.

Waarom zet voorzitter Gwendolyn Rutten namens Open Vld de geplande hervorming van het secundair onderwijs weer op losse schroeven? Waarom talmt minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) met die modernisering? Boeiende vragen voor de Wetstraat. Wat de rest van Vlaanderen wellicht meer interesseert, is de vraag of mevrouw Rutten ook een punt heeft.

Het antwoord is minstens gedeeltelijk ja. Er zit een systeemfout in deze hervorming. Eigenlijk probeert dat 'masterplan' een fundamenteel probleem dat begint in het basisonderwijs, of vroeger, op te lossen met een hervorming in het secundair. Die hele zogenaamde 'brede eerste graad', die er wellicht niet eens komt, moet daarvoor dienen: de ongelijke kansen na de lagere school wegwerken. Dat is niet logisch.

Bart Eeckhout. Beeld Wouter Van Vooren

Een van de belangrijkste, zo niet dé belangrijkste reden om te gaan hervormen, is het grote aantal jongeren dat uitstroomt zonder diploma of wegglijdt in de waterval. Dat probleem begint in het kleuter- en lager onderwijs. Alle goede wil ten spijt lukt het nog altijd niet om daar elk kind klaar te maken voor een opleiding volgens talent of ambitie. De volle nadruk moet daar gelegd worden op taalbeheersing en omgang met diversiteit, met alle middelen die voorhanden zijn.

De geplande hervorming sleutelt ook wel aan het basisonderwijs, en ten goede, maar het dreigt toch weer onvoldoende te worden. Het is de verdienste van Open Vld dat het hele plaatje weer in beeld komt. Of de concrete liberale voorstellen ook de goede zijn, is nog wat anders. Het debat ligt weer open, en dat hoeft geen ramp te zijn.

Maar zelfs als het kleuter- en lager onderwijs mee hervormd worden, komen we er niet. Als de kwaliteit van het onderwijs op alle niveaus onder druk staat, heeft dat veel te maken met de mankementen in de opleiding en het beheer van het personeel.

Elke hervorming moet beginnen bij de leerkracht. Daarna kunnen we kijken wat er aan de structuren mankeert. Een beter statuut, met een betere opleiding en een betere verloning, moet leiden tot meer gemotiveerd en breder gekwalificeerd personeel, van de onthaalklas tot de derde graad. Geen verkeerd woord over leerkrachten, maar dat impliceert ook een strengere selectie.

Hervormen in het onderwijs vergt moed. Menig minister beleefde er zijn Waterloo. De echte moedigen hervormen het personeelsbeleid van a tot z. Ook daarover doet het Vlaamse regeerakkoord beloftes. Te vrezen valt dat we ook dit keer al blij zullen mogen zijn als we van a tot c geraken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234