Woensdag 07/12/2022

Elke droom krijgt een stem in Antwerpen

Van vrijdagochtend 6 tot zondagochtend 8 oktober, 48 uur lang, zullen bekende en minder bekende gezichten in het oude justitiepaleis van Antwerpen meer dan tienduizend dromen voorlezen. Dromen die iedereen vanaf nu mag insturen.

door Eric Rinckhout

ANTWERPEN l Antwerpse theatermakers en -gezelschappen houden samen met culturele en sociale organisaties op hun manier een volksraadpleging, pal voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Vanuit een grote nieuwsgierigheid naar wat echt leeft in de stad, hebben theatermakers en -gezelschappen en culturele en sociale organisaties zich verenigd in 'droom de stad'. Ze willen zoveel mogelijk inwoners ertoe bewegen hun droom op papier te zetten. Dat kan een droom zijn over de stad of de toekomst, een persoonlijke droom of een wens voor anderen. Op dit moment zijn er al een kleine driehonderd dromen binnen, zonder dat er echt ruchtbaarheid aan het project is gegeven.

In een 'droommarathon' zullen bekende en minder bekende gezichten die dromen voorlezen. Het gaat om onder meer Els Dottermans, Annick Segal, Tom Lenaerts, Tine Embrechts, Ruud De Ridder, Frank Vercruyssen, Ramsey Nasr, Lucas Vandervost en Adriaan Van den Hoof. "We willen dat zoveel mogelijk mensen iets insturen", zegt Jo Roets van Laika, een van de initiatiefnemers. Er is een website in elf talen en er worden contacten gelegd met scholen, ziekenhuizen, rusthuizen, bedrijven, straatcomités en alle gemeenschappen in Antwerpen, zodat zoveel mogelijk dromen gehoord kunnen worden.

De droommarathon vindt doelbewust plaats net voordat de stembureaus voor de gemeenteraadsverkiezingen opengaan. "Mensen worden gepaaid met slogans, terwijl de stad en de werkelijkheid veel complexer zijn en niet in slogans gevat kunnen worden", zeggen de initiatiefnemers. Om 48 uur vol te krijgen zijn er minstens tienduizend dromen nodig, heeft men uitgerekend. Die mogen geschreven zijn en op de klassieke manier verstuurd worden, maar kunnen ook via de website ingezonden worden. Ook foto's en films kunnen.

Het oude, nu leegstaande justitiepaleis aan de Britselei werd als voorleeslocatie gekozen omdat het "een fantastisch gebouw" is en nu ook gebruikt kan worden om "een alternatieve werkelijkheid" te laten zien en horen.

Alle ingezonden dromen zullen worden voorgelezen, maar kwetsende boodschappen worden tegengehouden. "Er is een wetgeving en die zullen we respecteren", luidt het. Of er een verband is tussen 'droom de stad' en het 0110-initiatief van Tom Barman? "We werken onafhankelijk van elkaar, maar er is wel wederzijdse sympathie."

Droommarathon van 6 oktober (8 uur) t/m 8 oktober (8 uur) in het oude justitiepaleis, Britselei, Antwerpen, www.droomdestad.be

Vijf korte dromen

Je rêve de ma carte d'identité. (Fouad, 29 ans)

Ik zou graag willen dat mijn twee zonen overéén zouden komen. Niet alleen nu, maar ook later, als ik er niet meer ben. (Irma, 73 jaar)

Dat alle tuinmuren verdwijnen en er grote binnenpleinen ontstaan. En dat iedereen goeiedag zegt als hij bij de bakker binnenkomt. (Jan, 44 jaar)

I dream about Kalmthout and lovely girls. (Chris, age 23)

De dokter heeft gezegd dat ik ADHD heb. Kunnen we niet alle afkortingen afschaffen? Dan kan ik rustig oncontroleerbaar functioneren in deze wereld. (Pekha, 15 jaar)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234