Woensdag 08/12/2021

Elke dag zeven verkrachtingen in België

Wetsvoorstellen klaar om meer dna-analyses toe te passen

Brussel

Belga

Per dag vinden in België zeven verkrachtingen plaats. Slechts 30 procent van de slachtoffers dient een klacht in. Dat bleek op een colloquium over verkrachting, georganiseerd door de interdisciplinaire werkgroep Strijd tegen Seksuele Criminaliteit en Misdrijven. Daar presenteerden senatrices Jeannine Leduc (VLD) en Marie-José Laloy (PS) een wetsvoorstel dat het gebruik van dna-analyses in gerechtelijke onderzoeken uitbreidt.

Volgens Danièle Zucker, de voorzitster van de werkgroep, zijn er per dag maar liefst zeven verkrachtingen in ons land. Slechts 30 procent van de slachtoffers dient een klacht in. In 2003 is slechts in 42 procent van de klachten van seksuele agressie een dader gevat. Uit een Duits onderzoek blijkt nochtans dat de daders veelal gekend zijn. In het onderzoek werden 270 daders van seksuele misdrijven gevolgd. Gemiddeld waren zij al 22 keer aangehouden.

De efficiëntie van een dna-databank moet dan weer blijken uit de ervaring van de Britten. Die zijn twee jaar geleden met een dna-databank gestart. In die databank zitten 2,8 miljoen personen. Vanwege het hoge aantal recidivisten stabiliseert hun aantal. Dankzij de databank zijn in de periode 2003-2004 zowat 750 misdrijven per week opgelost, waarvan wekelijks twaalf verkrachtingen.

De twee senatrices willen met hun voorstel de ophelderingsgraad bij seksuele misdrijven verhogen. Ze benadrukken dat hun voorstel zeer gematigd is en een evenwicht nastreeft tussen het beschermen van de privacy en het beschermen van vrouwen en kinderen tegen seksuele delinquenten. De indieners wijzen er op dat de databank ook de onschuld van verdachten kan aantonen.

Het voorstel wil de vergelijkende analyse van dna systematisch invoeren. Tijdens een opsporingsonderzoek zou het parket van een verdachte een celafname kunnen vragen. De verdachte zou evenwel kunnen weigeren. In een gerechtelijk onderzoek zou een celafname afgedwongen kunnen worden als de feiten tot een veroordeling van minstens vijf jaar kunnen leiden. De gegevens zouden uit de databank verdwijnen bij een buitenvervolgingstelling, een vrijspraak of tien jaar nadat het dossier zonder gevolg is geklasseerd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234