Zondag 17/11/2019

Elke dag tot 192 asielzoekers op straat

Minister Arena weigert extra plaatsen te creëren, om zo druk te kunnen leggen op collega Turtelboom

De situatie in de open opvangcentra voor asielzoekers is dramatisch: dagelijks worden ruim 100 mensen geweigerd. Overheidsdienst Fedasil slaat alarm: 'Er moeten dringend maatregelen genomen worden opdat we alle mensen die daar recht op hebben, een bed kunnen bieden.'

Door Marjan Justaert en Bart Eeckhout

BRUSSEL l Bevoegd minister van Maatschappelijke Integratie Marie Arena (PS) speelt de hete aardappel consequent door. 'Het is minister Annemie Turtelboom (Open Vld) van Migratie- en Asielbeleid die spoed moet zetten achter de nieuwe regularisatiecriteria om de uitstroom te verbeteren.' Lees: als we alle asielzoekers onderdak bieden, halen we de druk van de ketel om een regularisatie af te dwingen.

De open opvangcentra voor asielzoekers van Fedasil en het Rode Kruis tellen in totaal 15.600 plaatsen maar barsten al maanden uit hun voegen. De jongste tijd raakt de situatie evenwel oververhit. Sinds een kleine twee weken moet de dispatching van Fedasil dagelijks meer dan 100 dakloze asielzoekers weigeren, met pieken tot bijna 200. Afgelopen dinsdag waren dat er 192, woensdag 120, gisteren 95 (zie grafiek). Wie geen plaats kan bemachtigen, wordt zonder eten of drinken weggestuurd. Ook vrouwen met kinderen. Vinden ze geen slaapplaats, dan wordt het de open hemel. Ook als het regent.

De toestand is zo dramatisch dat medewerkers van de dienst dispatching weigeren nog langer dat werk te doen. Ze worden moedeloos en depressief van de schrijnende toestanden, klinkt het. "De centra zitten overvol en de minister doet niets", aldus de werknemers. "Wij zijn geen onmensen die gezinnen met kinderen op straat dumpen."

Mieke Candaele, woordvoerster van Fedasil, bevestigt de opvallende stijging. "Wij slagen er niet meer in onze basisopdracht te vervullen, met name mensen de dag van hun asielaanvraag een plaats aan te bieden. De instroom neemt duidelijk toe. In het verleden bleven mensen al eens 'hangen', maar momenteel heeft iedereen die in een opvangcentrum zit een wettelijke reden om daar te zitten. Dat wordt dag na dag herbekeken door onze mensen."

De noodmaatregelen die voogdijminister Arena maanden terug heeft uitgevaardigd, volstaan niet. Het tijdelijke opvangcentrum in een oude kazerne in Lombardsijde is inmiddels opgedoekt. Het 'tentenkamp' achter het centrum van Broechem zit al maanden eivol en ook de 58 extra bedden in Bovigny zijn permanent bezet.

"Bedoeling is om de noodplaatsen nu te verhuizen naar andere centra, om de werknemers wat te ontlasten", vertelt Candaele. "De overcapaciteit laat zich ook binnen voelen. Zo worden ook huiswerkklassen opgedoekt en stijgt de spanning in de centra."

Toch wil Arena geen extra plaatsen voorzien. De overcapaciteit is immers deels het gevolg van het wijzigende asielbeleid. Ongeveer één op de vier asielzoekers die in de centra van Fedasil en het Rode Kruis verblijven, is een uitgeprocedeerde die een bevel tot uitwijzing aanvecht voor de Raad van State, in afwachting van de rondzendbrief van minister Turtelboom met de nieuwe regularisatiecriteria.

"Het is met andere woorden minister Turtelboom die de hete aardappel aan ons doorspeelt en niet omgekeerd", reageert Herlinde Martens, woordvoerster van Arena. "Zolang er geen haast wordt gezet achter de nieuwe regularisatiecriteria, zal er altijd een overbezetting zijn."

De minister vindt het "bijzonder erg" dat er nog dagelijks mensen geweigerd moeten worden, maar kan het probleem niet verhelpen zolang het regeerakkoord niet wordt uitgevoerd. "We doen ons best via noodoplossingen, en we proberen om de uitstroom te verbeteren. Meer kunnen we momenteel niet doen."

Volgens Groen!-senator Freya Piryns worden asielzoekers die uit de boot vallen als drukkingsmiddel gebruikt, en dat kan volgens haar niet. "Een groep mensen wordt als pasmunt gebruikt tussen twee ministers. Hier moet iets aan gedaan worden."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234