Dinsdag 07/07/2020

Voetbal

"Elke dag een half uur tactiek: echt plezant"

Dennis Praet aan het werk in de Serie A: "Even in de schaduw voetballen is leuk, maar het blijft toch de bedoeling om zo hoog mogelijk te eindigen."Beeld BELGAIMAGE

"Ik ben content", grijnst Dennis Praet in Genua vanop zijn zonovergoten terras met zicht op zee. Weg met het paars-witte vergrootglas, dat problemen zocht die er niet waren. Tijd om te groeien, als voetballer en als mens. De gewezen Gouden Schoen praat over zijn nieuwe avontuur bij Sampdoria. "Ik wil zo snel mogelijk Italiaans leren."

"Dennis Praet? Die is goed, man. En dat komt van een supporter van Genoa CFC, hé, wij hebben het echt niet voor Sampdoria." Simone, de fotograaf van dienst, blaast de sigarettenrook door het raam en tikt zijn peuk in de lege kop koffie in de bekerhouder van zijn auto, terwijl hij met wilde gebaren vertelt over de eerste indruk die de 22-jarige Leuvenaar gemaakt heeft in de Serie A. "Hij moet nog wat wennen aan de Italiaanse manier van spelen, maar hij heeft alles waar de fans gek op zijn. Techniek. Snelheid. En werkkracht."

Het is spitsuur en Simone laveert van links naar rechts door het centrum van Genua. Dertig minuten bumperkleven verder naar het oosten ligt Pieve Ligure. Een schilderachtig dorpje gebouwd tegen een bergwand. Een bal vliegt onze richting uit, terwijl een dwergkeeshond met de tong uit de bek komt aangevlogen. "Geef hem een bal en Scotch is gelukkig", grijnst Dennis Praet - zelf ook balverliefd - vanop zijn terras met zicht op zee. Terwijl de golven tegen de rotsen van de Ligurische kust klotsen en de zonsondergang de hemel zalmroze kleurt, tuurt Praet over de palmbomen de verte in: "Dit uitzicht kan ik niet beu worden."

Niet alles, maar veel is in de plooi gevallen voor de toptransfer van Sampdoria. Scorebordjournalisten zullen wijzen naar de magere puntenoogst van de club uit Genua - zeven punten uit zeven wedstrijden - en het feit dat Praet zelf nog geen vaste basisplaats heeft kunnen afdwingen. "Maar we spelen echt goed, alleen de resultaten volgen nog niet helemaal", zegt hij zelf. "En dat ik nog niet vast in de ploeg sta, is logisch. Ik ben vrij laat in de transferperiode aangekomen. De basis stond er al."

Na zijn goede invalbeurt afgelopen weekend tegen Palermo, waarin hij een achterstand mee hielp ombuigen, zal een plaats in de elf niet meer lang op zich laten wachten.

In afwachting daarvan draagt de middenvelder vrijdag de kapiteinsband bij de nationale beloftenploeg op het veld van Montenegro. Maar eerst:

Hoe zijn je eerste weken als Belg in het buitenland verlopen?

Praet: "Ik ben content. Ik weet dat de mensen vooral naar de sportieve resultaten kijken, en die zijn iets minder. Maar privé loopt alles perfect. Ik heb snel deze mooie woning gevonden. De club zelf heeft er alles aan gedaan om me welkom te doen voelen. Ze hebben alles tot in de kleinste details geregeld: een nieuw telefoonnummer, mijn bankzaken, ik heb een persoonlijke begeleider. Dat helpt wel op vlak van integratie."

Nochtans, niet iedereen in België begrijpt je overstap naar Sampdoria. Pakweg Sevilla, waar een contract voor je klaarlag voor volgende zomer, is een veel grotere naam.

"Waarom Sevilla niet? Waarom Southampton niet (de Engelsen boden voor de komst van trainer Claude Puel 8 miljoen plus 2 miljoen euro bonussen, NVK)? Er zijn verschillende redenen. Eerst en vooral omdat er veel partijen betrokken zijn bij een transfer. Iedereen moet akkoord gaan, en dat was (wikt en weegt zijn woorden) niet altijd evident de afgelopen seizoenen."

"Dat neemt niet weg dat ik heel bewust voor Sampdoria heb gekozen. De Serie A is een topcompetitie. En ik heb een club die echt in mij gelooft. Ze hebben een serieuze financiële inspanning voor me gedaan voor een speler die nog maar één jaar onder contract lag bij zijn club (meer dan 9 miljoen euro, NVK). Bovendien voelde ik me nog niet klaar voor een stap naar een echte topclub. Ik wilde naar een middenmoter of subtopper, liefst in Italië of Spanje, om van daaruit door te groeien. Sampdoria is een ideale stap."

"(zucht) De mensen vergeten nogal gemakkelijk hoe sterk de Italiaanse competitie eigenlijk is. Kijk eens naar de ploegen die in normale omstandigheden beter zouden moeten zijn dan Sampdoria. Juventus, Napoli, Lazio, AS Roma, Fiorentina, AC Milan, Inter: dat zijn zo voor de vuist weg al zeven clubs die top zijn. Mooie affiches."

De Serie A heeft wel de reputatie een saaier kampioenschap te zijn.

"Het klinkt cliché, maar hier is tactiek inderdaad heilig. Alle ploegen zijn uitgekookt tot op het bot. Zijn er daardoor wedstrijden die iets minder aantrekkelijk zijn voor de neutrale toeschouwer? Dat kan. Maar het niveau ligt wel pakken hoger dan in België. Als ik bekijk hoe ze hier met tactiek omgaan: dat heb ik nooit meegemaakt in Anderlecht. Ik vind het niet saai maar net heel interessant."

Leg uit.

"Het begon al op mijn eerste dag. Nog voor ik goed en wel kennis had gemaakt met de spelersgroep, werd ik al meteen in de videokamer geroepen. 'Kijk Dennis', zei de staf me, 'zo spelen we, zo zetten we druk, zo bouwen we op, dit is onze spelstijl en onze formatie.' In België werkten we misschien één keer per week een kwartier op pure tactiek. Hier zitten we bijna elke dag een half uur samen om dat te doen. De ene dag bekijken we beelden van de tegenstander, de andere bestuderen we onze eigen offensieve patronen. Het gebeurt regelmatig dat we een training lang geen bal raken."

En jij noemt jezelf een nummer tien. Is dat nog wel plezant?

(enthousiast) "Ja, tuurlijk. Echt plezant zelfs. Het klopt dat er misschien minder vrijheid is op het veld. Maar ik vind het knap hoe ze een match zoveel mogelijk proberen te 'kneden'. Ik leer hier veel dingen bij. Ik heb er nooit bij stilgestaan op hoeveel manieren je druk kunt zetten."

Voetbal als denksport.

"Dat gaat er dan weer over. Zover is het niet gekomen. Een wedstrijd is altijd anders dan een training. Maar het blijft knap hoe ver ze nadenken. Weet je dat ze hier zelfs een drone gebruiken tijdens de trainingen? Dat had ik nog nooit gezien."

Iets anders: in België had iedereen een mening over jou gevormd. Het moet deugd doen om eens met een propere lei te kunnen beginnen, zonder vooroordelen.

"Voor alle duidelijkheid: mijn vertrek heeft daar niets mee te maken. Na vijf jaar Anderlecht had ik goesting in iets nieuws. Misschien is het wel eens aangenaam dat ik in de schaduw iets kan opbouwen. Ik kan tot rust komen omdat niet alles onder een vergrootglas bekeken wordt zoals in België. Anderzijds: het blijft toch de bedoeling om zo hoog mogelijk te eindigen? Dan hoort de druk en de aandacht erbij. Part of the job, meer niet."

Bij Anderlecht wreven ze zich in de handen voor de 9 miljoen die ze nog voor jou gekregen hebben. Eerlijk: ben je niet te braaf geweest tijdens de onderhandelingen?

(niet-begrijpende blik) "Hoe bedoel je?"

Je lag nog maar één jaar onder contract. Andere spelers zouden druk gelegd hebben bij de club.

(haalt schouders op) "Het bedrag dat Anderlecht vroeg was niet redelijk, dat is zo. Maar zolang je een contract hebt, moet je je daar aan houden. Als de club vond dat ik zoveel waard was, zullen ze daar hun redenen wel voor gehad hebben."

Wie heeft eigenlijk de sterkste ploeg: Anderlecht of Sampdoria?

"Moeilijk te vergelijken. Het zal gelijk op gaan, denk ik. Het grote verschil ligt in de rest van de competitie. Het algemene niveau ligt veel hoger."

Je bent een jonge gast, je woont voor het eerst in het buitenland. Geen last van heimwee?

"Het allerbelangrijkste is dat ik mijn familie geregeld zie. Mijn vriendin zit nu in België maar ze woont minstens even vaak hier bij mij. En mijn ouders en zus zijn hier al een paar keer geweest. Er zijn ook al veel vrienden op bezoek geweest - Genua is heus niet zo ver van België. Dus nee, ik mis niets. Ik zit niet zo in elkaar."

Wanneer zal het seizoen 2016-2017 geslaagd zijn voor Dennis Praet?

"Als ik een basisplaats heb afgedwongen. Als Sampdoria in de linkerhelft van het klassement is geëindigd. En als ik me hier ook in het sociale leven goed heb geïntegreerd. Het is voor mij belangrijk zo snel mogelijk Italiaans te leren. Weet je wat ik fantastisch zou vinden? Met Dries Mertens op een terras zitten in Napels. En babbelen in het Italiaans. Ja, dan zou ik gelukkig zijn. (lacht) Ik heb niet veel nodig, hé?"

Voorronde EK 21, groep 1 Montenegro-België, morgen om 18.45 uur.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234