Zondag 27/09/2020

Verkeer

Elke dag 13 ongevallen door niet respecteren voorrangsregels: hoe goed kent u de regels?

Beeld VIAS/HLN

In België gebeuren in het verkeer elke dag bijna dertien letselongevallen waarbij ‘geen voorrang verlenen’ een van de oorzaken is. Het gaat zowel om inbreuken op de voorrang van rechts, de voorrangsregels ten opzichte van fietsers of spoorvoertuigen zoals trein of tram. In 2018 kwamen daarbij 49 mensen om het leven, zegt een studie van verkeersveiligheidsinstituut VIAS.

Er gebeurden in 2018 in totaal 4.661 ongevallen waarbij ‘geen voorrang verlenen’ een van de factoren was, of 12 procent van alle letselongevallen. Dat zijn er bijna dertien per dag. Daarbij vielen 6.044 gewonden en kwamen 49 personen om het leven. “Ondanks de forse daling van het aantal ongevallen en gewonden in vergelijking met voorgaande jaren, moeten we opmerken dat het aantal doden in dit soort ongevallen sinds 2013 (48 doden) nauwelijks gewijzigd is”, aldus VIAS.

In 31 procent van alle letselongevallen waar sprake is van ‘geen voorrang verlenen’ gaat het over een botsing tussen een fietser en een auto. Voor 2018 gaat het over 1.312 letselongevallen, of 3,6 ongevallen per dag. In 28 procent van dit soort ongevallen is het een botsing tussen personenwagens, bij 12 procent van de letselongevallen kwam een bromfiets in conflict met een wagen. Uit de officiële gegevensbronnen is het onmogelijk uit te maken welke weggebruiker in de fout ging en de verkeersregels inzake de voorrang niet respecteerde, stipt VIAS aan.

Regels niet voldoende gekend

“De kennis van de essentiële voorrangsregels is niet optimaal, zowel bij automobilisten als bij voetgangers en fietsers”, zei Vias-woordvoerder Stef Willems in De Ochtend op Radio 1. “Zo denken veel weggebruikers nog steeds dat een bestuurder de voorrang van rechts verliest zodra hij of zij gestopt is. Die regel is nochtans al in 2007 geschrapt. Ook de voorrangsregels van kwetsbare weggebruikers aan zebrapaden of aan oversteekplaatsen voor fietsers zijn niet goed genoeg gekend.”

Het niet verlenen van voorrang is niet altijd de enige oorzaak van een ongeval. Vaak spelen ook andere factoren mee, zoals afleiding door de gsm, overdreven snelheid of rijden onder invloed van alcohol.

Hoe goed kent u de voorrangsregels? Test hier uw verkeerskennis.