Dinsdag 19/01/2021

Elk jaar wereldwijd 490.000 moorden

Beeld UNKNOWN

Elk jaar zijn wereldwijd ongeveer 490.000 mensen het slachtoffer van moord. Dat is een veelvoud van het aantal dodelijke slachtoffers van oorlogen, terreuraanslagen en andere gewapende conflicten. Dat leert een zopas gepubliceerde studie van het United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC). Die publiceert voor het eerst moordcijfers per land, zodat een ranking kan worden opgesteld van de landen waar de meeste moorden plaatsvinden.

Europa: gestage daling sinds Middeleeuwen
Het grootste aantal moorden vindt plaats in Zuid-Amerika: zowat 95.000 of bijna 20 procent van het totaalcijfer. Afrika volgt met naar schatting 78.000 doden. In Europa ligt het aantal moorden beduidend lager, goed voor 9 procent van het globale aantal. Tussen 1990 en 1992 was er nog een toename van het aantal moorden in Europa, maar nadien daalden de cijfers geleidelijk. In historisch perspectief gaat het aantal moorden in West-Europa gestaag en dramatisch in dalende lijn: sinds de Middeleeuwen halveerde het aantal en vanaf de 19de eeuw ging de daling nog sneller.

In België bijvoorbeeld registreerde men in de Middeleeuwen nog 47 moorden per 100.000 inwoners. Dat cijfer daalde naar 9,2 op het einde van de 17de eeuw tot 1,7 in de eerste helft van de 20ste eeuw. Momenteel zit ons land met een ratio van 2,1 nog net in de top tien van de meest 'moorddadige' Europese landen, al zijn de verschillen met andere West-Europese landen eerder miniem. Net als de meeste Europese landen, met uitzondering van de Baltische staten, situeert België zich hiermee beduidend onder het wereldwijde gemiddelde van 7,6 gewelddadige doden per 100.000 inwoners.

Vuurwapens
Zuidelijk Afrika, Centraal-Amerika en Zuid-Amerika zijn de regio's met de hoogste moordratio's. In de top tien van de meest 'moorddadige' landen wereldwijd staan vooral Afrikaanse landen, met als uitschieters enkele uitzonderlijk gewelddadige landen, zoals Zuid-Afrika, El Salvador en Jamaica. Volgens de studie wordt ongeveer 60 procent van de moorden gepleegd met vuurwapens.

In landen met het hoogste moordpercentage is ongeveer 10 procent van de slachtoffers een vrouw. Naarmate de moordratio's dalen, vormen vrouwen een relatief groter percentage van het aantal slachtoffers, oplopend tot 30 procent in Europese landen. De studie baseert zich op de laatst beschikbare cijfers (van 2004) van 198 landen, maar de onderzoekers wijzen erop dat de globale cijfers de laatste tien jaar nauwelijks zijn gewijzigd.

Verband met oorlog
In tegenstelling tot oorlogen of gewapende conflicten worden moorden meestal gepleegd door individuen of kleine groepen. "Maar er is vaak weinig verschil in intensiteit tussen grootschalig crimineel geweld en kleinschalige gewapende conflicten, en de lijn tussen beide fenomenen is dikwijls wazig", zo stellen de onderzoekers van het UNODC.

"In Afrika verbleekt het aantal doden als gevolg van gewapende conflicten (ongeveer 17.700 in 2004) in vergelijking met de 180.000 slachtoffers die in andere omstandigheden werden vermoord. Er bestaat niettemin een verband tussen oorlogen en moorden. Gewapende conflicten kunnen gewelddadige criminaliteit bevorderen, zowel tijdens als na het stopzetten van de gevechten. Hedendaagse conflicten overlappen ook vaak met de activiteiten van georganiseerde misdaad en andere vormen van roof en plundering. De psychologische impact van oorlogen, de vernietiging van het sociale weefsel en de beschikbaarheid van wapens kunnen eveneens bijdragen tot een stijging van de criminaliteit." (Georges Timmerman)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234