Maandag 18/01/2021

Elk jaar half miljoen doden door impact klimaatverandering op voedselkwaliteit

Een boerenmarkt in de Amerikaanse staat Georgia. De klimaatverandering zou tegen 2050 voor 4% minder beschikbaar fruit en groente zorgen, 3% minder beschikbare calorieën, en 0.7 procent minder rood en verwerkt vlees. Minder groenten en fruit zorgt dan voor de meeste sterfgevallen, en dat vooral in de rijke landen.Beeld EPA

Tegen 2050 zullen jaarlijks meer dan een half miljoen mensen sterven door de impact die de klimaatverandering op de voedselkwaliteit heeft. Ons dieet wordt almaar ongezonder, zo blijkt uit een nieuwe studie die werd gepubliceerd in vakblad The Lancet.

Het onderzoek was het eerste dat de impact van de opwarming van de aarde op de kwaliteit van de voeding nagaat. Daaruit bleek onder meer dat door de klimaatverandering minder fruit en groente beschikbaar zal zijn. De gezondheidsrisico's van de klimaatverandering zijn groter dan gedacht, zo besluit de studie.

Artsen noemden de klimaatverandering al de grootste gezondheidsbedreiging van de 21ste eeuw, maar zij hadden het dan over de gevolgen van overstromingen, droogtes en de toename van infectieziekten.

Meest geavanceerde voorspellingen
Professor Peter Scarborough van de universiteit van Oxford, die meewerkte aan het nieuwe onderzoek, wijst erop dat die directe impact tienduizenden mensen incidenteel zou treffen. "Maar de hele wereld moet eten, zodat kleine veranderingen in het dieet snel kunnen leiden tot honderdduizenden doden.

"De studie graaft dieper en biedt de meest geavanceerde voorspellingen van de effecten van klimaatverandering op voedsel en gezondheid", zo stellen profossoren Alistair Woodward van de universiteit van Auckland en John Porter van de universiteit van Kopenhagen in hun commentaar op het werk. Ze waarschuwen dat de gevolgen van de klimaatverandering na 2050 nog veel erger kunnen zijn.

Vaker mislukte oogsten
Zo halen ze onderzoek aan dat erop wijst dat de rijstoogst tegen 2100 om de vier jaar zal mislukken terwijl dat nu pas om de honderd jaar gebeurt.

In het nieuwe onderzoek maakten computermodellen toekomstscenario's op grond van de voedselproductie, de economische ontwikkeling, handel en klimaatverandering.

Koolstofuitstoot
De huidige trend in de wereldwijde voeding is dat elk jaar minder mensen sterven door ontoereikende voeding. Dit is te danken aan grotere oogsten en minder armoede. Maar een aanhoudende snelle toename van de koolstofuitstoot zou die positieve trend kunnen onderbreken. Ernstige klimaatverandering zou zorgen voor veranderingen in de beschikbaarheid van voedsel, waardoor in 2050 529.000 meer mensen zouden sterven dan zonder de opwarming. Zelfs met ambitieuze ingrepen in het klimaat, zoals het wegzuigen van koolstof uit de atmosfeer, zouden er in 2050 154.000 meer doden zijn.

De klimaatverandering zou tegen 2050 voor 4% minder beschikbaar fruit en groente zorgen, 3% minder beschikbare calorieën, en 0.7 procent minder rood en verwerkt vlees.

Minder groenten en fruit zorgt voor de meeste sterfgevallen, en dat vooral in de rijke landen. Minder calorieën zou vooral India en China treffen. Enkele landen in Centraal-Amerika en in het zuiden van Afrika zouden echter minder doden tellen omdat de verminderde zwaarlijvigheid de andere factoren compenseert.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234