Vrijdag 27/11/2020

Elio, wat gaat u van de Vlamingen houden

Ik weet niet of ik het al mag zeggen, maar beste premier, wat gaat u van de Vlamingen houden. Zielsveel. Nu nog niet meteen. Maar ooit. Het zal niet altijd even makkelijk zijn om uit te leggen aan uw achterban, maar er zal weinig tegen te doen zijn. U gaat de Vlamingen in het hart dragen. Allemaal.

Let wel, meneer Di Rupo, 'houden van' is iets anders dan 'verliefd zijn op'. Verliefdheid is iets voor op een feestje, zoals wanneer je promotie maakt en aan het hoofd komt te staan van een natie. Houden van, dat is iets wat komt met de tijd. Zoals in het gedicht van een kleinzoon van de Burgemeester van Zandvoorde, nu een deelgemeente van Zonnebeke: "Je me déchire un peu plus tard. Nous protégeons moins nos mystères. On laisse moins faire le hasard. On se méfie du fil de l'eau. Mais c'est toujours la tendre guerre." Dat soort houden van.

U wilt ze beter leren kennen, de Vlamingen, dat zei u zelf in uw toespraak. Dat is een goed begin. U wilt daar zelfs de nodige inspanningen voor doen. Dat gaat nodig zijn, want hou u vast, u gaat heel snel doorhebben dat "de Vlaming" niet bestaat. Net zoals bij u "de Waal" niet bestaat. Er is al evenveel verschil tussen een Kortrijkzaan en een Hasselaar als tussen een Mantsjoe en een Guarani, om maar een voorbeeld te noemen. U gaat op uw ontdekkingstocht Oost-Vlamingen ontmoeten, maar een Gentenaar, dat is dan toch weer iets anders. Verwar ook nooit een Kempenaar met een Hagelander. U kunt daarmee in de problemen komen. Het is een verwarrende boel, beste premier, het is nooit anders geweest. Het enige wat de Vlamingen een beetje bij elkaar heeft gebracht is dat ze tegen u en uw volk zijn, en dat dreigt ook al te verdwijnen als ze u straks wat beter kennen.

Makkelijk in te palmen

Nee, eenvoudig gaat het niet zijn voor u, en negenhonderd dagen is kort. Maar misschien kunnen we helpen. We kunnen u al wat leesvoer meegeven voor onderweg en vertellen over onze volkse aard.

Zelf ben ik van Antwerpen, dat is een soort Luik, maar dan aan de Schelde en een beetje groter. Let al op die aanzet. Je komt niet uit Antwerpen, je bent van Antwerpen. Dat zegt al heel veel. Het is een stad met een half miljoen inwoners - Antwerpenaren ronden graag naar boven af - en evenveel burgemeesters. Ze noemen zichzelf Sinjoren, uit erkenning voor de Spaanse bezetter die ooit hun stadhuis heeft platgebrand. Zeg niet dat het een ondankbaar volk is. Moeilijk in te palmen zijn ze ook niet. Al wat u moet doen is luidop zeggen dat het niet aan Brussel is om bruggen te smijten op hun Sportpaleis en verder gewoon zorgen dat u niet te veel fijn stof maakt.

Het zou geen slecht idee zijn om uw ontdekkingstocht door Vlaanderen daar te starten. U gaat in Antwerpen namelijk weinig mensen tegenkomen die zich druk maken over correct gebruik van het Nederlands. Het Scheld stroomt er langs het Steen door het stad. Camisolekes worden er gecrocheteerd, uw crème glaceke wordt er geserveerd met of zonder crème fouétté en met een klein chanceke trekken ze u niet met uw gilet door de chambrang als u de weg kwijt bent op de Boulevard.

Bolleke Koninck

Eén ding moet u weten alvorens u smaakvol een bolleke Koninck drinkt voor de camera's van ATV. Net zoals u persoonlijk verantwoordelijk bent voor de wereldwijde financiële crisis en wat die kost aan Vlaanderen, zo is elke Antwerpenaar persoonlijk verantwoordelijk voor de economische welvaart van het land. Als u daarmee rekening houdt, kan het niet mislopen. Wat Antwerpen betreft dan toch. Maar zoals ik al zei, beste premier, u hoeft de rivier - pardon, de stroom - maar over te roeien en u bent al bij een heel ander volk. Ik mag hopen dat u van iemand ter plaatse een gelijkaardig schrijven mag ontvangen dat u inzicht geeft in de plaatselijke volksaard.

Want het is onze wens, geachte heer Di Rupo, beste Elio, dat dit schrijven slechts een voorzet is voor anderen. Voor auteurs die zich geroepen voelen u te helpen bij het leren kennen van de inwoners van dat noordelijke gedeelte van de natie waarvan u het beheer sinds kort in handen hebt. Zodat u straks weet waar u zoveel van houdt.

Maandag leest u de brief van
Mechelaar Yves Desmet.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234