Zondag 22/09/2019

Politiek

Elio Di Rupo: "Regering heeft geen voeling met álle Belgen"

Elio Di Rupo. Beeld Photo News

Is België een failed state, en hoe kan de regering het tij keren? De Morgen vroeg het aan twaalf partijvoorzitters. Het interview met Elio Di Rupo leest u vandaag al online, de overige elf voorzitters laten we morgen aan het woord in de weekendkrant en op onze website.

1. Is België een falende staat?

"België kent een aantal moeilijkheden, maar is niet mislukt. Dat kun je toch niet zeggen van het land met de vijftiende economie ter wereld? Met een van de beste systemen van sociale zekerheid? Met een hoofdstad waar, ondanks het drama van 22 maart, constant staatshoofden samenkomen zonder grote problemen?"

"De regering laat te weinig ruimte voor overleg, wat werknemers en gepensioneerden nerveus maakt. Zo raken die moeilijkheden niet opgelost. Wij kennen echt niet meer problemen dan pakweg Spanje of Frankrijk. Veel buitenlandse commentatoren hebben overdreven na de aanslagen, en ons land onrechtvaardig behandeld."

2. Wat zijn de grondoorzaken van de vastgestelde gebreken?

"Het basisprobleem is dat deze regering zelf mee het beeld creëert van een 'mislukte staat'. De moeilijkheden die we kennen, schuift ze volledig af op de vorige regeringen. Met de PS in de regering hebben we wél geld in politie en Justitie geïnvesteerd. Dat verwijt slaat dus nergens op."

"Ex-justitieminister Laurette Onkelinx (PS), om maar een voorbeeld te geven, is gestart met de bouw van gevangenissen, heeft het OCAD opgericht en de middelen van de Staatsveiligheid drastisch verhoogd. Ook de informatisering van Justitie heeft ze voortgezet."

3. Wat is de verantwoordelijkheid van de huidige federale regering?

"De rechtse regering doet alsof zij al die zogenaamde misstanden zal kunnen herstellen. Maar haar 'hervormingen' zijn slechts besparingen. Ik zeg dit niet omdat ik in de oppositie zit en makkelijk praten heb. Wat deze regering mist, is voeling met álle Belgen. Was er onder mijn premierschap een revolte van de magistraten? Van de cipiers? Van de spoorbonden? Ik dacht het niet."

4. Kan defederalisering of juist herfederalisering het falen verhelpen?

"We hebben geen zevende staatshervorming nodig, we hebben geen structureel probleem. We moeten nu bezig zijn met sociaal-economische hervormingen. Waar we wel nood aan hebben, is dat deze federale regering beter samenwerkt met de regio's. Toen ik premier was, had ik respect voor de N-VA-ministers uit de Vlaamse regering en luisterde ik. Zou deze regering dat alsjeblieft ook willen doen?"

"Het Overlegcomité, waar alle regeringen samenzitten, moet naar behoren gaan werken. In de diepte. Dat cdH en PS in de regering zitten in Wallonië en Brussel, mag geen verschil meer maken. Waals minister-president Paul Magnette (PS) voelt zich daar niet gerespecteerd."

"Met een zevende staatshervorming ga je de strijd tegen het terrorisme ook niet opdrijven. Dat is een prioriteit van een federale regering en moet dat blijven. De regio's spelen daar een ondergeschikte rol. Ook Brussel, ja. Ministers mogen zich ook niet achter structuren verstoppen om hun verantwoordelijkheid te ontlopen."

5. Is er ook een probleem met burgerzin, gezien de vele protestacties en stakingen?

"Mag ik eerst en vooral het cliché doorbreken dat ik de stakingen in gang zet? Dat ik vakbondsmensen ophits? Ik wil Bart (De Wever, TP) en zijn N-VA niet aanvallen, maar dat houdt echt geen steek. Hij zegt dat enkel om de publieke opinie te plezieren. Wij luisteren naar de vakbonden, maar zullen hen nooit dictaten opleggen. Aan elke staking zit een politiek aspect, want ze richt zich tegen een bepaalde politiek, maar dit is geen communautaire staking. Er wordt in Wallonië misschien meer gestaakt omdat maar een kwart van de Walen voor deze regering heeft gestemd. Zij voelen zich niet vertegenwoordigd."

"Opnieuw is het de regering die hier een valse, communautaire tegenstelling van probeert te maken. Het heeft geen zin om van mij te verlangen dat ik de vakbonden tot de orde roep, want zij zijn totaal onafhankelijk. Weet u wie hier leiderschap moet tonen? De premier. Hij moet het overleg naar zich toe trekken. Wat ik wel nog duidelijk wil stellen, is dat geweld totaal onaanvaardbaar is. On ne touche pas aux gens. Wie het ook is."

Deze vijf vragen legden we voor aan twaalf partijvoorzitters. De overige interviews leest u morgen in de weekendkrant en online.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234