Dinsdag 27/09/2022

Elio Di Rupo (PS) wordt minister-president van Waalse regering met MR en Ecolo

PS-voorzitter Elio di Rupo in de Acinapolis in Jambes. Beeld BELGA
PS-voorzitter Elio di Rupo in de Acinapolis in Jambes.Beeld BELGA

PS-voorzitter Elio Di Rupo wordt Waals minister-president. Dat laat de PS weten. Di Rupo zal aan het hoofd staan van een paars-groene regering, waarvan huidig Waals minister-president Willy Borsus (MR) de nummer twee wordt. De partijcongressen van PS, MR en Ecolo hebben gisterenavond de regeerakkoorden goedgekeurd. Vandaag leggen de ministers de eed af in het Waals Parlement.

HR en IB

In de Waalse regering krijgt de PS naast Di Rupo nog twee ministers: Christie Morreale wordt bevoegd voor Werk, Sociale Actie en Gelijke Kansen en Pierre-Yves Dermagne wordt minister van Lokale Besturen en Huisvesting.

Willy Borsus (MR) krijgt als nummer twee achter Di Rupo de belangrijke posten Economie, Buitenlandse Handel, Ruimtelijke Ordening en Landbouw als bevoegdheden. Partijgenoot Jean-Luc Crucke blijft minister van Financiën en Begroting, bevoegd voor regionale luchthavens en sportinfrastructuur. Valérie De Bue wordt minister van Ambtenarenzaken, Administratieve Vereenvoudiging, Kinderbijslag, Toerisme, Erfgoed en Verkeersveiligheid.

Ecolo

Ecolo schuift binnen de nieuwe Waalse regering Philippe Henry naar voren als minister voor Klimaat, die meteen ook bevoegd is voor Mobiliteit, Infrastructuur en Energie. Henry was eerder al minister in de tweede regering van Rudy Demotte. Céline Tellier, topvrouw van de milieukoepel Inter-Environnement Wallonie (IEW), wordt minister van Natuur, Leefmilieu, Dierenwelzijn en Rurale Renovatie.

Stéphane Hazée, de voorbije jaren fractieleider in het Waals Parlement, heeft bevestigd dat hij geen minister wordt.

Franse Gemeenschap

In de Franse Gemeenschap mag de PS de minister van Leerplichtonderwijs leveren. Dat wordt de Brusselse Caroline Désir, die sinds de verkiezingen in de Kamer zetelt. Frédéric Daerden, Kamerlid en zoon van de overleden kleurrijke Luikse minister Michel Daerden, wordt minister van Begroting, Ambtenarenzaken en Gelijke Kansen in de Franse Gemeenschap.

De MR zou de minister-president van de Franse Gemeenschap mogen leveren. Dat zou Pierre-Yves Jeholet worden, nu nog Waals minister van Economie. De voor het grote publiek onbekende Valérie Glatigny wordt nu minister van Hoger Onderwijs en wordt onder meer ook bevoegd voor Wetenschappelijk Onderzoek, Jeugd en Sport.

Ecolo vaardigt Bénédicte Linard af als minister van Cultuur, Media, Kinderopvang, Gezondheid en Vrouwenrechten in de Franse Gemeenschapsregering.

Di Rupo stopt met onderhandelingen federale regering

De PS laat weten dat Jean-Claude Marcourt de plek van Di Rupo aan de federale onderhandelingstafel zal innemen als PS-onderhandelaar. Marcourt is de sterke man van de Luikse PS. Hij was jarenlang Waals minister en tot nu toe nog minister in de Franse Gemeenschapsregering, bevoegd voor Hoger Onderwijs.

Wellicht zal hij samen met Paul Magnette namens de PS aan de federale onderhandelingstafel aanschuiven. Waarnemers verwachten immers dat Magnette de nieuwe PS-voorzitter wordt.

Wie volgt Michel op als voorzitter MR?

Vraag blijft wie de voorzitter van de MR wordt na het vertrek van Charles Michel. Volgens de partij hebben alle aangeduide ministers al aangegeven dat ze geen kandidaat zullen zijn voor het voorzitterschap.

MR-onderhandelaar Willy Borsus met partijvoorzitter Charles Michel. Beeld BELGA
MR-onderhandelaar Willy Borsus met partijvoorzitter Charles Michel.Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234