NieuwsEnergie
Elia waarschuwt federale regering opnieuw voor mogelijk stroomtekort tegen 2025
In een brief aan de federale regering zegt netbeheerder Elia dat het spaarzamer inzetten van onze resterende kernbrandstof noodzakelijk is om ook de komende winters aan onze binnenlandse stroombehoefte te voldoen. Zonder bijkomende maatregelen kan het tekort in ‘worst case’ oplopen tot 1,2 gigawatt tegen de winter van 2025 - omgerekend tot 10% van het Belgische piekverbruik.
Vrijdag buigt het federale kernkabinet zich over de nieuwe risico-analyse van de stroomnetbeheerder. Elia pleit in die brief voor een ‘nucleaire modulatie’. Dat is een moeilijke term om te zeggen dat de resterende kernbrandstof spaarzamer moet worden ingezet om tot drie à vier extra winters te overbruggen. Dat kan bijvoorbeeld door de vijf resterende kernreactoren minder te laten draaien tijdens de zomers en meer in de winters. Momenteel zijn de bestaande centrales voorzien om te sluiten in 2025. Maar ook energieminister Tinne Van der Straeten (Groen) had eerder al voorgesteld om zo’n piste van een ‘fuel extension’ van sommige reactoren te onderzoeken.
Stroomtekort
Nadat premier Alexander De Croo (Open Vld) en minister Van der Straeten (Groen) begin januari een tussentijds akkoord hadden bereikt met Engie, vroeg de federale regering een nieuwe risico-inschatting aan de netbeheerder Elia. De oorlog in Oekraïne en de uitval van kerncentrales in Frankrijk blijven immers de stroombevoorrading de volgende jaren bemoeilijken. De federale regering wil daarom extra zekerheid inbouwen voor de toekomst.
Opvallend is dat Elia spreekt over een groeiend stroomtekort dat oploopt tot 1,2 gigawatt tegen de winter van 2025: eind 2025, dat is tevens het tijdstip waarop de drie andere functionerende kerncentrales Doel 1, Doel 2 en Tihange 1 dichtgaan. Ook die drie bestaande kerncentrales blijven voorwerp van debat binnen de federale regeringsploeg.
Kernverlenging
Bronnen binnen kernproducent Engie sluiten zo’n kernverlenging niet per definitie uit, op voorwaarde dat er eerst een akkoord wordt bereikt over de twee nieuwste centrales Doel 4 en Tihange 3. En daarvoor tikt de klok ongenadig: Elia waarschuwt dat de federale regering daarom tegen uiterlijk maart een definitief akkoord met Engie moet bereiken. Anders wordt het praktisch onmogelijk om de voorziene heropstart van Doel 4 en Tihange 3 tegen eind 2026 daadwerkelijk rond te krijgen. Die zouden vanaf dan tien jaar extra stroom gaan produceren en zo onze energiebevoorrading helpen te verzekeren.