Zaterdag 18/01/2020

Elia en National Grid willen interconnector tussen België en VK

Elia, de beheerder van het Belgische transmissienet voor elektriciteit, en National Grid, een internationale elektriciteits- en aardgasbedrijf, hebben een overeenkomst ondertekend om de mogelijkheden te onderzoeken voor de ontwikkeling van een elektriciteitsverbinding tussen België en het Verenigd Koninkrijk. Die moet tussen 700 en 1300 Megawatt (MW) sterk zijn.

Eerste interconnectie ooit
Het betreft de eerste interconnectie ooit tussen de beide landen, melden beide bedrijven vandaag. "Als het project gerealiseerd wordt, zal het de toegankelijkheid van de elektriciteitsmarkten doen toenemen, de concurrentie bevorderen, de diversiteit van de elektriciteitsvoorziening verhogen en een positieve bijdrage leveren tot de bevoorradingszekerheid in België en het Verenigd Koninkrijk", luidt het.

Haalbaarheidsstudie
De overeenkomst maakt het mogelijk de eerste haalbaarheidsstudies verder te ontwikkelen en bepaalt het kader waarin de twee ondernemingen samen een grensoverschrijdende elektriciteitsverbinding op middellange tot lange termijn zouden ontwerpen, bouwen en exploiteren. In de loop van 2008 wordt beslist om na deze initiële fase al dan niet een volgende stap te zetten in de ontwikkeling van het project.

Aanmoediging EU
De Europese Unie moedigt een grotere interconnectiviteit tussen de Lidstaten sterk aan, met het oog op het tot stand brengen van een sterke Europese markt. Deze interconnector strookt volgens Elia en National Grid met de ambities van de EU. België is al sterk geïnterconnecteerd met de netten van zijn buurlanden.

Frankrijk
Het Verenigd Koninkrijk heeft op zijn beurt een interconnectie van 2000 MW met Frankrijk. National Grid en de Nederlandse transmissienetbeheerder TenneT werken aan de aanleg van een interconnector van 1000 MW met Nederland.

Transmissienet
Elia is de beheerder van het Belgische transmissienet voor elektriciteit. De onderneming staat in voor de transmissie van elektriciteit op efficiënte, betrouwbare en veilige wijze van de producenten naar de distributienetbeheerders en industriële grootverbruikers.

Aardgas en elektriciteit
National Grid is een internationale elektriciteits- en aardgasbedrijf en een van 's werelds grootste beursgenoteerde energiebedrijven. Het speelt een cruciale rol in de efficiënte, betrouwbare en veilige levering van aardgas en elektriciteit aan vele miljoenen mensen in Groot-Brittannië en het noordoosten van de Verenigde Staten. (belga/ka)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234