Maandag 09/12/2019

'Elia bevoordeelt Electrabel'

De Creg, de regulator van de elektriciteitsmarkt, trekt al een eerste les uit het faillissement van nieuwkomer SourcePower. Electrabel moet net als iedereen een bankgarantie betalen aan Elia.

Brussel

Eigen berichtgeving

Josse Abrahams

Eind vorige week stuurde de Creg (Commissie voor de Regulering van Elektriciteit en Gas) een aangetekend schrijven naar Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet voor elektriciteit in België. Daarin vraagt de controle-instantie dat alle spelers op de vrije elektriciteitsmarkt een bankgarantie betalen voor ze het hoogspanningsnet mogen gebruiken.

Dat hoogspanningsnet is essentieel in zo'n vrije markt. De hoogspanningsdraden moeten voor alle spelers op de markt toegankelijk zijn aan een redelijke prijs. Elia legt die prijs vast, maar wordt daarop gecontroleerd door de Creg. Daarnaast moet Elia de elektriciteitsstromen in goede banen leiden en zorgen dat de bevoorrading niet in het gedrang komt.

Volgens een goed ingelichte bron kwam de Creg eerder toevallig aan de weet dat Electrabel, de kleine publieke producent SPE en CPTE, de Electrabel-dochter die vroeger het hoogspanningsnet beheerde, geen bankgarantie moeten betalen. Het directiecomité van de Creg oordeelt dat dat een oneerlijke marktsituatie is omdat de nieuwkomers op de Belgische markt die garantie wel moeten betalen. De situatie is des te verdachter omdat Elia uit Electrabel is ontstaan.

Een van de nieuwkomers, het Belgische bedrijfje SourcePower, roept die bankgarantie zelfs in als een van de oorzaken van zijn faillissement. SourcePower moest naar eigen zeggen 1,4 miljoen euro als garantie neerleggen om toegang tot het net te krijgen. Een dergelijke garantie moet aan Elia de zekerheid geven dat de rekeningen hoe dan ook betaald zullen worden. SourcePower beweert dat de gevraagde garantie veel te hoog was.

Elia stelt dat de drie genoemde ondernemingen ook aandeelhouders zijn, waardoor er andere garanties gegeven worden. Zo nemen zij volgens woordvoerder Walter Aertsens risico's op zich die de andere spelers niet nemen. Een van de argumenten die Elia naar verluidt hanteert, is dat Electrabel het twee grote leningen heeft verleend. Als er ooit betalingsproblemen bij Electrabel zouden ontstaan, kan Elia altijd zeggen dat het de leningen niet terugbetaalt. Daarmee wordt aldus de Creg voorbijgegaan aan het feit dat Electrabel interesten krijgt op die leningen en er dus voordeel aan heeft. De Creg wil dat de verhoudingen transparanter worden. Electrabel mag leningen uitschrijven op naam van Elia, maar het is voor iedereen veel overzichtelijker als Electrabel eveneens een bankgarantie neerlegt. Iedereen zou in dat geval aan dezelfde lijn starten, zonder dat de ene een aantal meters voorsprong krijgt.

Elia heeft een maand om te reageren op het schrijven van de Creg. Volgens Aertsens is het bereid om over de zaak te praten. "Als de Creg vindt dat die garanties onvoldoende zijn, zullen wij ons aanpassen." Als Elia zich daarentegen niet aan de vraag van de Creg houdt, kan die laatste een procedure starten die in het ultieme geval tot een geldboete kan leiden. Het wordt alvast een eerste test voor Ronnie Belmans, de KU Leuven-professor die onlangs benoemd werd tot voorzitter van Elia.

De Creg buigt zich momenteel nog steeds over het dossier-SourcePower. Als er onregelmatigheden worden vastgesteld, kan de Creg naar de Raad voor de Mededinging stappen.

Regulator Creg zou veeleer toevallig te weten gekomen zijn dat Electrabel, SPE en CPTE totnogtoe geen bankgarantie moeten betalen aan Elia

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234