Dinsdag 20/08/2019

Update

Elfstedentocht ondanks vrieskou niet voor 15 februari

Wiebe Wieling (L) en Jan Oostenbrug (R) van De Friesche Elf Steden hielden vanochtend een druk bijgewoonde persconferentie. Beeld AFP

Komt er na 15 jaar nog eens een Elfstedentocht? In Nederland stijgt de koorts iedere dag een beetje meer, want na een nieuwe nacht van strenge vorst is de kans weer groter geworden. Het bestuur van de Vereniging Friesche Elfsteden wil nog geen datum vastleggen, want het ijs nog niet dik genoeg. In elk geval verwachten ze niet dat de Elfstedentocht voor 15 februari zal kunnen doorgaan.

Het was vannacht weer erg koud. In de provincie Friesland daalde de temperatuur tot onder -10 graden. Ook de komende nacht zal er lokaal strenge nachtvorst optreden, met temperaturen onder -15 graden. Onze noorderburen zien het graag gebeuren, want de kans op een Elfestedentocht wordt iedere dag groter.

Optimisme en goede wil genoeg bij het bestuur en de 22 rayonhoofden. Ze gaven vanochtend een persconferentie over de toestand van het ijs. Vandaag trekken ze naar de zuidwesthoek, want daar zijn de problemen het grootst. Op andere plaatsen is het ijs wel al van uitzonderlijke kwaliteit. Het ijs moet echter overal 15 centimeter dik zijn en dat is nog lang niet het geval.

Zwakke plekken
Ook zijn er nog enkele ronduit zwakke plekken, vooral in het zuiden en zuidwesten van Friesland. De venijnige noordoostenwind van vorige week, gevolgd door de sneeuwval van vrijdag, hebben de ijsgroei parten gespeeld. "Dat baart ons grote zorgen, daar zijn we nog niet klaar mee", zei voorzitter Wiebe Wieling van de Vereniging De Friesche Elf Stedenvandaag . Op die plekken wordt nu met man en macht gewerkt. Ook bestudeert het bestuur van de Vereniging De Friesche Elf Steden alternatieve routes. "De hele trucendoos gaat open. We gaan echt voor de Elfstedentocht. Maar er is nog minstens een week vorst nodig", aldus ijsmeester Jan Oostenbrug.

Het bestuur van de Friesche Elf Steden en de 22 rayonhoofden waren gisteren voor het eerst sinds 1997 bijeen. Wieling is wel zeer te spreken over het ijs in het noordelijke deel van de provincie. "De ijsvloer is daar fantastisch", zei hij. "Als het ijs in het zuidwesten ook zo mooi was, hadden we een heel andere bijeenkomst gehad."

Woensdagavond komen bestuur en rayonhoofden opnieuw bijeen om de voortgang te bespreken. "Op de ene plek is het ijs 10 centimeter, even verderop is het slechts 2 centimeter. Daar kun je dus geen 16.000 mensen overheen sturen", zei Wieling.

15 februari
Toch zal het evenement zeker niet voor 15 februari doorgaan. Het bestuur kondigt de tocht immers altijd een week op voorhand aan en woensdag is de volgende bijeenkomst gepland. Het zou nog een hele week vriezen, hoewel de temperatuur donderdag en vrijdag kan oplopen tot rond het vriespunt. In het weekend daalt het kwik 's nachts wel weer naar -12 tot -14 graden. De invallende dooi wordt vanaf volgende week maandag verwacht. Het zal dus hoe dan ook nipt worden.

Vrijwilligers

Niettemin gaan de komende dagen honderden vrijwilligers op pad om de route sneeuwvrij te maken, na een oproep van de rayonhoofden. Sneeuw is de voornaamste spelbreker voor de aangroei van ijs. Volgens secretaris Harm Jan Urbach van De Friesche IJsbond moet nog een kwart tot een derde van de route sneeuwvrij worden gemaakt.

De Elfstedentocht is tot nu toe 15 keer verreden. Zes daarvan vonden plaats in januari, acht in februari en één keer vond het ijsevenement plaats in december. Leeuwarden is vanouds de start- en de finishplaats van de 200 kilometer lange tocht. Schaatsers komen tijdens hun tocht langs Sneel, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker en Dokkum. (AD/gb)

Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
Beeld UNKNOWN
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden