Maandag 16/05/2022

Elfjarige drugsdealer wakkert Duits immigratiedebat aan

Een jonge vluchteling die al verscheidene keren werd opgepakt voor het dealen van heroïne in de Berlijnse metro, heeft in Duitsland het debat over immigratie en jeugdrecht aangewakkerd. Doordat de jongen naar eigen zeggen slechts elf jaar oud is, moet de politie hem telkens opnieuw laten gaan. Critici eisen nu een strengere aanpak.

‘De verantwoordelijkheid voor de feiten ligt niet bij de kinderen’, zegt Julie von Stülpnagel, woordvoerder van het Evangelisches Jugend- und Fürsorgewerk (EJF), de organisatie die momenteel de opvang van de jongen verzorgt. ‘Ze worden ingeschakeld door criminele organisaties.’

Een jonge Libanese vluchteling, naar eigen zeggen 11 jaar oud, zorgt in Duitsland voor heel wat ophef rond het immigratie- en jeugdbeleid. De Duitse politie arresteerde de jongen al 12 keer nadat ze hem betrapten op het verkopen van heroïne op de Berlijnse metro. Tijdens een van die arrestaties slikte de jonge dealer de heroïne in, waarna hij in allerijl naar het ziekenhuis moest worden gebracht, zo verklaarde de politie. Uiteindelijk moesten ze hem na elke aanhouding laten gaan. Onder de 14 jaar kunnen kinderen in Duitsland, maar ook in de meeste andere Europese landen, namelijk niet voor de jeugdrechtbank verschijnen.

Naar alle waarschijnlijkheid is de jongen ouder dan veertien, maar hij heeft geen papieren bij zich. Zelf zegt hij dat hij elf jaar is en uit Palestina komt, maar ondertussen werd al duidelijk dat het om een Libanees gaat. Medisch onderzoek moet binnenkort zijn ware leeftijd bepalen.

In de Duitse media, die hem de bijnaam ‘Jamal’ gaven, kwam er openlijk kritiek op het immigratiebeleid en het jeugdrecht. “Kan iemand deze kinddealer stoppen?”, kopte Bild, de best verkopende Duitse tabloid. En op de Duitse televisie kwam er een reportage onder de titel ‘Criminaliteit in plaats van integratie’. Eerder al ontstond er controverse over immigratie naar aanleiding van het boek Duitsland schaft zichzelf af van Thilo Sarrazin, gewezen bestuurslid van de Bundesbank en prominent lid van de sociaaldemocratische SPD. Hierin stelt hij dat er in Duitsland teveel moslims zijn. En doordat de nieuwkomers volgens hem gemiddeld lager opgeleid zijn en minder intelligent, en aangezien ze meer kinderen krijgen, zal het land in zijn geheel dommer worden.

Sommigen zien een gelijkenis tussen Jamal en Christiane F., naar de film en het boek over de vrouw die zich als tiener in de jaren zeventig in Berlijn prostitueerde om haar drugsverslaving te bekostigen. Tegenstanders van het Duitse immigratiebeleid eisen nu hardere maatregelen en bij conservatieve politici gaan er steeds meer stemmen op om de grensleeftijd voor detentie te verlagen van veertien naar twaalf jaar.

De kritiek is onterecht, beweert Julie von Stülpnagel. Zij is woordvoerder van het Evangelisches Jugend- und Fürsorgewerk (EJF), de organisatie die Jamal samen met twee andere jonge drugsdealers opvangt. “De verantwoordelijkheid voor de feiten ligt niet bij de kinderen. Ze worden door criminele organisaties ingeschakeld. Die sporen de kinderen aan om over hun leeftijd te liegen om zo een straf te ontlopen. Eigenlijk zijn de kinderen slachtoffers.”

De Berlijnse autoriteiten proberen de feiten te relativeren. “Kinddealers vormen geen groot probleem en iemand als Jamal is een uitzondering”, verklaarden ze aan de Amerikaanse krant The Wall Street Journal. “In de eerste helft van het jaar werden slechts negen kinderen jonger dan veertien jaar gearresteerd voor het verkopen van drugs.” Van de drieduizend kinderen die vorig jaar zonder begeleiding Duitsland zijn binnengekomen, zijn er volgens de vluchtelingenverantwoordelijken slechts enkelen in de drugshandel en de criminaliteit terecht gekomen.

Leeftijdsgrens behouden

Momenteel verblijft Jamal met twee andere jongeren in een centrum van EJF buiten de stad. “We proberen hen zo goed mogelijk op te vangen. Ze gaan nu naar school en krijgen begeleiding”, vertelt Von Stülpnagel. “Maar eigenlijk willen ze terugkeren naar Berlijn, en wij kunnen ze niet verplichten om in het centrum te blijven.” Op de vraag of de leeftijdgrens van veertien jaar verlaagd moet worden, begint ze luid te lachen. “Nee! Dan krijgen wij gewoon nóg jongere kinderen over de vloer.”

Ook in het recente boek Das Ende der Geduld van Duits jeugdrechter Kirsten Heisig staat duidelijk dat de leeftijdsgrens behouden moet blijven. In de bestseller beschrijft Heisig hoe de Arabische drugsmaffia steeds jongere drugsdealers inschakelt en hoe in Berlijn verschillende jonge immigranten zich schuldig maken aan criminele feiten. Heisigs lichaam werd op 3 juli 2010 gevonden aan de rand van Berlijn. De officiële doodsoorzaak: zelfdoding. Haar boek verscheen enkele weken later en voedde mee het debat.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234