Maandag 21/06/2021

Elementair boerenverstand

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

De straf voor Steven De Geynst alias 'muffinman' is ongedaan gemaakt. De Morgen-redacteur Douglas De Coninck blikt terug op de zaak.

In 2003 oordeelde een West-Vlaamse onderzoeksrechter dat er geen reden tot aanhouding was van een gepensioneerde bankier uit Poperinge die in zijn tuin een man van dichtbij had neergeschoten. Hij had dat gedaan omdat hij de man had betrapt op het stelen van een wortel. Toen actievoerders in 2010 in Wetteren een proefveld voor genetisch gemodificeerde maïs vernielden, gingen we niet debatteren over ggo's, wel over de (al dan niet) goede redenen voor het ontslag van een KU Leuven-onderzoekster die aan de actie had deelgenomen. Elementair boerenverstand zei: "Blijft van elkanders erf." Wij stammen af van boeren, en boeren zijn wij gebleven.

Steven De Geynst stal op de parking van de GB in Rupelmonde twee muffins. Uit een afvalcontainer weliswaar. Ze waren weggegooid omdat ze door de afdeling droge voeding waren beoordeeld als misvormd en dus onverkoopbaar. Er had niet echt een boer gezwoegd en gezweet voor deze muffins, maar het was voedsel. Voedsel steelt men niet.

Overstockering

Steven De Geynst alias de muffinman is dumpsterdiver. Hij raapt op wat anderen hebben weggegooid. Van meubels en fietsen, tot droge voeding, groenten, zuivel en vlees. "Gedumpt bij het afval omdat de verpakking een deuk vertoont of de houdbaarheidsdatum een dag verstreken is", zoals hij een tijd geleden uitlegde in deze krant. "Verschrikkelijk decadent." De muffins zou hij, zoals hij in die tijd dagelijks deed, met de rest van de oogst van de dag afleveren bij vierdewereldorganisaties.

Een rechter in Dendermonde veroordeelde De Geynst vorig jaar tot zes maanden cel met uitstel wegens het "bedrieglijk wegnemen" van voedselwaren. Die straf werd gisteren - wel jammer met het oog op onze rubriek This must be Belgium in deze krant- ongedaan gemaakt door het Gentse hof van beroep. Maar ook nu weer werd bij het Openbaar Ministerie iemand bereid gevonden om het veronderstelde gezonde boerenverstand te verwoorden: "Als deze man vrijgesproken wordt, kan iedereen vuilniscontainers en afvalzakken doorzoeken en alles gewoon meenemen. En wie is er dan verantwoordelijk voor de verspreiding van producten met gevaren voor de volksgezondheid?"

Volgens Tristram Stuart, auteur van Uncovering the Global Food Scandal, gaat bijna de helft van 's werelds voedselproductie verloren tussen de boerderij en ons bord. Supermarkten verkiezen volle rekken en doen bewust aan overstockering omdat de klant altijd zwicht voor de illusie van overvloed en volle rekken wil zien. Voedsel wordt niet weggegooid omdat de klant het niet kocht, maar omdat het nooit de bedoeling was dat het zou worden geconsumeerd. In zijn boek toont Stuart aan dat er op deze aardbol geen tekort is aan voedsel. De productie moet gewoon afgestemd worden op de consumptie. Door de verspilling tegen te gaan zouden 3 miljard mensen te eten kunnen krijgen. Ervan uitgaande dat de wereld doorgaat met zich te beschaven, doen Steven De Geynst en zijn vrienden-dumpsterdivers enkel wat de generaties na de hunne gaan doen.

De basiswaarde van de twee muffins was dat ze mensen of dieren konden voeden. Dat ze ergens ook zouden bijdragen tot hogere winsten van een voedselconcern was hooguit mooi meegenomen. Je kunt de redenering van het Openbaar Ministerie perfect omdraaien en stellen dat het vernietigen van twee lekkere muffins misdadig is. Geld verbranden is dat evenzeer.

Nogal wat Vlaamse magistraten schieten altijd weer in een kramp zodra iemand aan de haal lijkt te zijn gegaan met andermans voedsel. Toch valt te vrezen dat zij de levenswijsheden van hun voorvaderen niet goed hebben begrepen. De helft van je perfect geslaagde oogst vernietigen omdat ergens iemand een model heeft uitgedokterd waaruit moet blijken dat dat goed is voor de boerderij? Victor De Coninck, mijn opa zaliger, zou het nooit hebben geloofd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234